Ovenschotel

…alle ovenschotel recepten die op brendakookt.nl gepubliceerd zijn voor je verzameld. Zo staat alles handig bij elkaar. Het is een bonte verzameling van verschillende combinaties, die blijft groeien. Ik krijg namelijk geen genoeg van ovenschotels, iedere keer bedenk ik weer nieuwe combinaties die aan het overzicht worden toegevoegd.

Favoriete ovenschotel
Ik ben gek op aardappelen en daarom vind ik dit ook een heel fijn product om te verwerken in een ovenschotel. Je kunt gaan voor aardappelschijfjes, maar denk ook eens aan aardappelpuree die je zelf op smaak brengt met extra kruiden.

De lekkerste ovenschotels met aardappelen zijn:

de bloemkoolschotel
courgetteschotel
ovenschotel met rode kool met draadjesvlees
ovenschotel met spinazie en zalm
zuurkoolovenschotel met rookworst en spek

Naast de aardappel zijn er natuurlijk nog veel meer ingrediënten als basis te gebruiken. Wat dacht je van bladerdeeg? Mijn favoriete ovenschotel is nog steeds het recept voor spitskoolschotel met gekruid gehakt in bladerdeeg. Bovendien maak je met bladerdeeg ook een mooi dekseltje waarmee je de ovenschotel afsluit, zoals bij deze pie of deze stoofschotel.

Denk ook eens aan een lasagne, ook dat is een ovenschotel! De traditionele lasagne met bolognesesaus is super lekker, maar je kunt ook een lasagne met spinazie en zalm maken. Of een schaal met spitskool met salami!

Hartige taarten
Een hartige taart is ook een ovenschotel, en zo lekker! Een quiche of hartige taart is een hele fijne snelle avondmaaltijd, serveer er een groene salade bij en je bent klaar. Ideaal als je bijvoorbeeld met een grote groep eet. Maar ook heerlijk als lunch.

Een hartige taart of quiche heeft een bodem van deeg en vaak een basisvulling van ei. Ga voor een hartige taart met veel verschillende groenten zoals deze, of een hartige taart met spinazie en pompoen, of met rode biet. Er zijn heel veel mogelijkheden waar je mee kunt variëren en telkens iets nieuws op tafel zet.

Traybake – lekker makkelijk
Heb je geen tijd om te koken maar wel om even snel iets in de oven te schuiven? Ga dan voor een traybake! Verdeel verschillende groenten, aardappel en bijvoorbeeld een stukje vlees of vis over een bakplaat, voeg een beetje olijfolie en verschillende verse kruiden toe en schuif de schotel de oven in. Na 30 minuten is je complete maaltijd klaar.

Bekijk hier mijn recepten voor de traybake met zalm of de herfst traybake met bietjes.

Ovenschotel voorbereiden
Het fijne aan ovenschotels is dat je de meeste schotels vooraf klaar maakt en later weer opwarmt. Als je weet dat je een drukke dag hebt, maak de schotel dan ‘s morgens of de avond van te voren. Voor je gaat eten hoef je de schotel alleen nog even op te warmen voordat je aan tafel kunt.

Schotels die zich hier goed voor lenen zijn schotels waar geen rauwe producten zoals kip in verwerkt zijn. Mocht dat wel zo zijn kun je de schotel ook vooraf alvast afbakken, en later nogmaals in de oven schuiven. Denk er in dat geval wel om dat je de schotel de eerste keer niet te lang verwarmd. Zo voorkom je dat bij de tweede keer bakken de ovenschotel droog wordt.

Load More