Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Fatteh met gehakt en aubergine

Een lekker borrelhapje of onderdeel van een hoofdmaaltijd. Fatteh met gehakt en aubergine, naar recept van Nigella Lawson. Fatteh wat? Fatteh is een zuidelijk Levantijns gerecht. Het bestaat uit stukjes verse of geroosterde restjes flatbread bedekt met andere ingrediënten. Het wordt ook wel shâmiyât genoemd. En je ziet dit gerechtje...
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Fatteh met gehakt en aubergine

Een lekker borrelhapje of onderdeel van een hoofdmaaltijd. Fatteh met gehakt en aubergine, naar recept van Nigella Lawson.

Fatteh wat? Fatteh is een zuidelijk Levantijns gerecht. Het bestaat uit stukjes verse of geroosterde restjes flatbread bedekt met andere ingrediënten. Het wordt ook wel shâmiyât genoemd. En je ziet dit gerechtje in veel verschillende vormen. Als ontbijt met yoghurt en kikkererwten, maar ook als hapje tussendoor of als avondmaaltijd met groenten en vlees.

Ik zag fatteh voor het eerst voorbijkomen bij Masterchef Australië, Nigella Lawson kookte dit geloof ik voor de deelnemers. Het water liep me in de mond, dit wilde ik ook eten! Dus toen ik laatst een foto van fatteh met gehakt en aubergine tegenkwam op internet ging ik er mee aan de slag. Het was zó lekker, dat ik vond dat dit recept ook gedeeld moest worden op brendakookt.nl. Ik besloot geen variatie te maken, maar het recept van Nigella te delen. De enige echte.

Fatteh met gehakt en aubergine

Fatteh met gehakt en aubergine

Dit receptje deed me denken aan nacho’s. Maar dan is het weer net iets anders. Ik kon het niet laten een kleine twist te geven aan de fatteh met gehakt en aubergine. Nigella gebruikt pitabrood om driehoekjes van te maken. Omdat onze Hollandse pitabroodjes vrij dik zijn, heb ik voor platbrood gekozen. Als je dit 10 minuten in de oven roostert (zonder olie) wordt het lekker krokant.

De aleppo-peper heb ik vervangen door paprikapoeder, omdat ik de fatteh niet te pittig wilde maken.

En heb je geen tahini in huis? Maak het recept dan zonder. Ook dat heb ik een keer geprobeerd. Wat mij betreft mis je wel de diepere sesamtint in de yoghurt, maar ook zonder is de yoghurt ook erg lekker bij het aubergine-gehaktmengsel.

Fatteh met gehakt en aubergine

Ingrediënten

personen

Voor de gehakt-auberginelaag:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze fatteh met gehakt en aubergine

Voorbereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het platbrood in driehoekjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het brood in 10 minuten krokant. Zet hierna opzij tot gebruik.
2
Stap 2
Klop de yoghurt, tahini, het citroensap, de geperste knoflook en 1 theelepel zeezoutvlokken samen in een vuurvaste kom. Deze kom moet straks op een sauspan kunnen staan. Breng op smaak met zout en zet opzij tot gebruik.
3
Stap 3
Verwarm de olie in een koekenpan of hapjespan, fruit de ui tot de stukjes zacht zijn en geurig worden.
4
Stap 4
Zet het vuur middelhoog, voeg de blokjes aubergine toe en meng goed door de ui. Laat het nog 10 minuten bakken en roer regelmatig door. Zet het vuur lager als de aubergines bruin beginnen te worden.
5
Stap 5
Roer de komijnzaadjes, koriander, het paprikapoeder en zout door het mengsel. Zet het vuur hoger en roer het rundergehakt erdoorheen. Zet het vuur lager en verwarm nog 10 minuten, tot het gehakt gaar is.
6
Stap 6
Giet een laagje kokend water van ongeveer 3 cm in een andere sauspan en zet die op laag vuur. Zet de kom met het tahini-yoghurtmengsel erop en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop goed door tot de yoghurt iets boven kamertemperatuur is en de structuur van licht geklopte room heeft.
7
Stap 7
Verdeel de driehoekjes krokant brood over een groot bord, grote plank of schaal. Verdeel hierover het aubergine-gehaktmengsel en daarop de yoghurt-tahihisaus. Bestrooi met paprikapoeder en verdeel hierover de granaatappelpitjes en de geroosterde pijnboompitten. Maak af met gescheurde muntblaadjes of peterselie.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki

5 reacties

Christa
5/5 sterren

Vandaag gemaakt,het smaakte heerlijk! Vooral de combinatie van smaken en textuur.

Laat een bericht achter

Bettina

Zojuist herhaling gezien van Masterchef en ik dacht precies als jij, Dat Wil Ik Maken! Bedankt voor het recept, nu al zin om aan de slag te gaan.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Bettina

Sam
5/5 sterren

Heerlijk!!!!

Laat een bericht achter

gezondheidsproducten bloggers

Top advies over het eten van gezonde producten

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op