Ga naar de inhoud
5 beoordelingen

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Vandaag heb ik weer een toppertje voor jullie klaar staan. Een bloemkoolovenschotel met ham en kaas. Als je van ovenschotels houdt en graag bloemkool eet, dan moet je deze echt maken! Het is een beetje traditie geworden dat ik ieder jaar een ovenschotel met bloemkool deel op de blog. Als...
25 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Vandaag heb ik weer een toppertje voor jullie klaar staan. Een bloemkoolovenschotel met ham en kaas. Als je van ovenschotels houdt en graag bloemkool eet, dan moet je deze echt maken!

Het is een beetje traditie geworden dat ik ieder jaar een ovenschotel met bloemkool deel op de blog. Als dochter (en zus) van een bloemkoolteler moet ik de Hollandse bloemkool natuurlijk wel promoten 😉

Dit is dé tijd om aan de slag te gaan met de bloemkool. Van mei t/m ongeveer november zijn de lekkerste Hollandse bloemkolen verkrijgbaar. Nu ben ik wel een beetje verwend. De bloemkolen die ik eet komen vers van het land en dat proef je.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Ovenschotels doen het bij mij thuis altijd goed. Als ik een ovenschotel met aardappelen op tafel zet, weet ik zeker dat het hele gezin zit te smullen. Man en peuter en ook de baby prikt inmiddels een aardig vorkje mee. Zo ook bij dit gerecht. De schaal was leeg voor ik het wist.

Bloemkool en kaas zijn toch wel een klassieke combi. Die is altijd goed. Deze schotel bevat een rijke kaassaus, blokjes ham en een kruimig korstje van panko. Met extra kaas.

Wil je meer inspiratie met bloemkool? Check dan de bloemkoolschotel me gehakt, of bloemkool uit de oven met een kerriesausje, bloemkoolstamppot met chorizo, bloemkoolquiche of ga voor lichte bloemkoolrijst met kip.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een ovenschaal in.
2
Stap 2
Kook de bloemkoolroosjes 5 minuten voor en kook in een andere pan de aardappelen gaar.
3
Stap 3
Verwarm de boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.
4
Stap 4
Meng de panko met de paprikapoeder en de overgebleven kaas.
5
Stap 5
Verdeel de gekookte aardappelen en de bloemkoolroosjes samen met de hamblokjes over de ovenschaal. Verdeel hierover de uienpoeder. Verdeel hierover de kaassaus en bestrooi dit met het pankomengsel.
6
Stap 6
Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven. Bestrooi voor het serveren eventueel met fijngehakte peterselie.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten

24 reacties

Chantal

Vanavond deze heerlijke schotel gemaakt. Wat een succes recept. Iedereen (ook mijn pubers!) vonden het heerlijk en zeiden dat ik dit wel vaker mag maken. En dat ga ik zeker doen.

Laat een bericht achter

Joke

Wat een heerlijk recept is dit Heerlijk genoten

Laat een bericht achter

Guido
5/5 sterren

Lekker recept zeg! Wij hebben er een beetje een eigen draai aan gegeven. Ipv de ham wat gehakt gebruikt. Maar het is goed en makkelijk klaar te maken. Van de aardappels hebben we mooie schijfjes gesneden. Dank voor het delen!

Laat een bericht achter

Minke
5/5 sterren

Heerlijk recept! Ik maak hem glutenvrij door de bloem te vervangen door glutenvrij havermeel en de panko door glutenvrij paneermeel.

Laat een bericht achter

Jolanda

Echt een TOP-recept!! Wat een heerlijke schotel is dit...in korte tijd twee keer gemaakt, dat zegt genoeg 🤩

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat superleuk om te horen Jolanda

Anne

Deze ovenschotel komt steeds weer bij ons op tafel, heerlijk! Ik gebruik plakjes verse Yorkham in plaats van blokjes en lekkere pittige geraspte kaas. Een top recept!

Laat een bericht achter

Ilonka

Kun je de bloemkool ovenschotel ook een dag van de te voren maken en dan een dag later in de oven doen of met je het klaar maken en gelijk in de oven doen en op eten. Want het lijkt mij ons erg lekker.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Ilonka, dit recept kun je heel goed een dag eerder voorbereiden en dan later de oven in schuiven. Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Sabine

Vandaag deze ovenschotel gemaakt. Het resultaat is geweldig en hij smaakt super! Komt zeker vaker op onze tafel

Laat een bericht achter

Trees

Hallo Brenda, Net gemaakt en gegeten, heerlijk!!! Bedankt, Ga dit zeker vaker maken

Laat een bericht achter

Walter
4/5 sterren

Ha Brenda, Net dit recept gemaakt. Heerlijk, mijn vrouw en dochter hebben er ook van genoten. Groet, Walter

Laat een bericht achter

Daan
5/5 sterren

Is dit ook lekker met macaroni in plaats van aardappelen?

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Walter!

Thera

Het lijkt mij een super lekker recept. Ik ben jammer genoeg allergisch voor knoflook. Heb jij misschien een tip wat ik evt. in plaats van knoflook kan gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Thera, in dat geval zo uit de knoflook weglaten.

Angelique

su-per lekker! echt!

Laat een bericht achter

Alien

Vanavond gemaakt. Ik had 900gr voorgekookte krieltjes gebruikt en 250gr gekruid gehakt ipv de hamblokjes. Iedereen vond het heerlijk!! Het kaassausje met flinke knoflookteen en het pankomengsel deden het hem. Ga hem zeker nog eens maken!

Gre

Het is een lekker en makkelijk recept. Ik hebhet al een paar keer gemaakt.

Laat een bericht achter

Diana

Het is een heerlijk recept !

Laat een bericht achter

Springael

Ziet er heel lekker uit. Kan ik ook spekblokjes gebruiken in plaats van ham? En dewelke gewone of gerookt?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja, lijkt me erg lekker. Ik zou gerookte spekblokjes gebruiken. Eerst even bakken voor je ze aan de schotel toevoegt.

Anne

Dit lekkere recept gaan we zeker uitproberen. Bloemkool is hier ook altijd favoriet! Heerlijk he, als je groente vers van het land eet. Zelf zitten we in de groentezadenhandel en gaan er per jaar vele bloemkool en andere koolzaden door onze handen heen op weg naar de tuinder/teler. De recepten van het bedrijf worden gedeeld op lovemysalad.com

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
5 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op