Ga naar de inhoud

Samosa ovenschotel met bloemkool

Deze week is het de Nationale week zonder vlees, hier op Brenda Kookt doen we daar ook aan mee. De recepten die we deze week op de blog publiceren zijn allemaal vegetarisch. Gister deelde we een lekkere lunchtip, vandaag gaan we voor een vegetarische maaltijd. Een samosa ovenschotel met bloemkool...
25 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op

Samosa ovenschotel met bloemkool

Deze week is het de Nationale week zonder vlees, hier op Brenda Kookt doen we daar ook aan mee. De recepten die we deze week op de blog publiceren zijn allemaal vegetarisch. Gister deelde we een lekkere lunchtip, vandaag gaan we voor een vegetarische maaltijd. Een samosa ovenschotel met bloemkool staat op het menu.

Door Joor – Net als Brenda vind ik het leuk om dingen met elkaar te combineren in de keuken, koken met een twist. Of low tech fusionkoken, het is net welk woord je er aan geeft. Zoals Brenda dat laatst deed met deze tompoucetaart. Iets soortgelijks deed ik met samosa’s.

Samosa ovenschotel

Samosa ovenschotel met bloemkool

Samosa’s zijn bladerdeegpakketjes uit India. Meestal worden ze gevuld met aardappelen, iets van erwten of linzen en kruiden. Ik besloot er een ovenschotel van te maken en bloemkool toe te voegen voor wat extra vitaminen. Het resultaat is een lekker kruidige ovenschotel met een knapperige korst van filodeeg. Erbij serveer ik een frisse komkommer-yoghurtdip, ook wel bekend als raïta. Lekker!

Tip: in het recept gebruik ik een halve chilipeper. Houd je van pittig? Wees vrij om een hele peper te gebruiken.

Samosa ovenschotel

Ingrediënten

personen

Voor de raïta, komkommer-yoghurtdip

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze samosa ovenschotel met bloemkool

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg ontdooien. En vet een ovenschaal in.
2
Stap 2
Snipper de ui, snijd de knoflook klein en verwarm wat olie in een grote koekenpan of hapjespan. Fruit de ui en knoflook in 3-4 minuten op matig vuur totdat de ui glazig ziet.
3
Stap 3
Was in de tussentijd de aardappels, schil ze eventueel (hoeft niet). Snijd de aardappels dan in stukjes van ongeveer 3cm. Snijd ongeveer even grote roosjes van de bloemkool.
4
Stap 4
Voeg vervolgens de garam masala en het komijnpoeder toe aan het knoflookmengsel en roer goed door totdat de ui helemaal omhuld is met de kruiden. Snijd de (halve) chilipeper in kleine stukjes en voeg ook toe.
5
Stap 5
Dpe dan de aardappelen en de bloemkoolroosjes erbij en roer goed door. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe als het geheel te veel aanbakt. Laat ongeveer 5 minuten doorbakken.
6
Stap 6
haal voorzichtig het filodeeg uit de verpakking. Je gaat nu de ovenschaal bedekken met het filodeeg. Bij filodeeg is het belangrijk dat je meerdere blaadjes op elkaar legt – het liefst dakpangewijs – en dat je ieder velletje voordat je het bedekt met een ander vel eerst bestrijkt met wat olie. Zo wordt je filodeeg extra knapperig. Zorg dat je bij het bedekken van de ovenschaal steeds wat stukken filodeeg over de rand heen hangt, die vouw je straks als het ware over de vulling heen. Gebruik al het filodeeg om de ovenschaal te bedekken.
7
Stap 7
Voeg als laatste de diepvrieserwten toe. Roer alles goed door en breng op smaak met flink wat peper en zout. Roer ook 2 eetlepels crème fraîche door het geheel heen.
8
Stap 8
Schep de groente-aardappelmix in de ovenschaal en vouw het filodeeg over de vulling heen. Als het goed is, is je ovenschaal nu helemaal bedekt met filodeeg. Bestrijk de bovenkant met olie en zet de schaal in de oven.
9
Stap 9
Bak de ovenschaal in 20-25 minuten gaar of totdat het filodeeg bruin en krokant is.
10
Stap 10
Maak in de tussentijd de raïta: rasp de komkommer grof en druk het vocht er lichtjes uit. Meng dan in een kom met de yoghurt. Snijd de munt fijn en voeg ook toe, net als flink wat peper en zout.
11
Stap 11
Serveer de samosa-ovenschotel met de raïta en eventueel nog wat extra chilipeper.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

1 reactie

A Valstar

Helaas is het filodeeg op de bodem niet gaar geworden en ook niet knapperig. Als ik het nog eens zou maken, zou ik filodeeg alleen op de bovenkant doen

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op