Ga naar de inhoud
5 beoordelingen

Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

Het is een echte winterweek hier op brendakookt.nl. Stamppot en stoofgerechten slaan de klok! Vandaag deel ik een AVG’tje uit de slowcooker, namelijk witlof met ham en kaas. Ik ben gek op witlof, vooral op de variant met ham en kaas uit de oven. Hier op de blog zijn daar...
15 minuten Voorbereidingstijd
4 uur Bereidingstijd
Delen op

Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

Het is een echte winterweek hier op brendakookt.nl. Stamppot en stoofgerechten slaan de klok! Vandaag deel ik een AVG’tje uit de slowcooker, namelijk witlof met ham en kaas.

Ik ben gek op witlof, vooral op de variant met ham en kaas uit de oven. Hier op de blog zijn daar dan ook al meerdere recepten voor te vinden. Zoals deze variant met een twist, of deze lekkere ovenschotel, en deze witlofsalade met ham en kaas is ook een topper. Deze keer ga ik voor een nieuwe variant, witlof uit de slowcooker.

Witlof met ham en kaas slowcooker

Witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

Witlof met ham en kaas uit de slowcooker is niet helemaal mijn eigen idee. Op een facebookgroep dat gericht is op slowcooker-recepten kwam ik dit tegen en toen dacht ik meteen: dat wil ik maken! Ik vind het extra leuk om dat dit slowcooker-recept eens niet draait om het (stoof)vlees. Maar om de groente. Witlof in dit geval.

Op Instagram stories deelde ik afgelopen maandag een bericht waarbij ik vertelde dat ik dit ging maken, ik kreeg zoveel reacties met vragen naar het recept dat ik besloot het recept ook hier met jullie te delen.

Het resultaat dat uit de slowcooker kwam deed me denken aan aardappelanders. Het vocht uit de witlof samen met de kaas en crème fraîche vormt een soort (kaas)saus. Het is een plakkerig geheel. Hierdoor is het gerecht best lastig om aantrekkelijk op de foto te zetten. Het is een kleurloos geheel. Maar de smaak is er wel, en daar gaat het natuurlijk om.

Als je eigenlijk niet zo fan bent van witlof zou je adviseren om voor de variant van witlof met ham en kaas uit de oven te gaan. Dan proef je de witlof minder. Bij dit gerecht eet je echt witlof, en daar houd ik van.

Witlof met ham en kaas slowcooker

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze witlof met ham en kaas (uit de slowcooker)

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 4 uur
Stap 1
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen 5 minuten voor in ruim water en giet hierna af.
2
Stap 2
Snijd de witlof fijn en de lente-ui in ringetjes. Roer de mosterd door de crème fraîche, breng op smaak met zout en peper en de paprikapoeder.
3
Stap 3
Doe de voorgekookte aardappelen in de slowocooker, leg de witlof en lente-ui hierop en bestrooi vervolgens met de geraspte kaas en spek/hamblokjes. Doe de crème fraîche er bij en roer alles even door met een houten lepel.
4
Stap 4
Sluit de slowcooker. Verwarm het mengsel 1 uur op high en vervolgens nog 3 uur op low.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

13 reacties

Sarah
5/5 sterren

Onwijs lekker! Weer eens iets anders dan de standaard witlof uit de oven :)

Laat een bericht achter

tara Snijder

Hoi brenda leuke Recepten ik ben fan! Hebben ook de kalender. Waar kunnen we de calorieen vinden?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Tara, wat leuk om te horen! De calorieën vermeld ik inderdaad niet bij de recepten. Dit zou je per recept zelf kunnen berekenen, bijvoorbeeld met een app.

Arnold van Harn
5/5 sterren

Vandaag gegeten. Erg lekker.

Laat een bericht achter

Paula Pols

Vandaag gemaakt in de crockpot express. Iets meer witlof er in gedaan en 10 minuten op manual. Perfect eruit gekomen en het was echt heerlijk! Dus als je minder tijd hebt en een multicooker hebt is dit een hele goede optie! Super recept! Dank je voor het delen.

Laat een bericht achter

Els
5/5 sterren

Dit is zoooo lekker!

Laat een bericht achter

Astrid

Heerlijk recept. Mijn oudste zoon komt 2e kerstdag en hij mocht kiezen uit diverse Slowcooker gerechten. Daar had hij in 1e instantie al voor gekozen. Hij wilde wel weer eens lof, dus dit ga ik maken!! Waarschijnlijk wel met een twist, het een beetje eigen maken ? Dank je wel ?

Laat een bericht achter

Nico

Superlekker recept! Nu al een topfavoriet in de (nog nieuwe) slowcooker. Voor het gemak heb ik voorgegaarde aardappelschijfjes gebruikt. En ook heb ik in latere versies gewone gesnipperde uien gebruikt in plaats van lente ui, want die stengels lente ui werden de eerste keer niet goed gaar. Dat kan natuurlijk ook aan hun kwaliteit hebben gelegen, maar gewone uien zijn in ieder geval een prima vervanger! Kookgroet van Nico.

Laat een bericht achter

Els
5/5 sterren

Dit is zoooooo lekker! En zo makkelijk te bereiden. Absoluut dat ik dit vaak ga maken!

wilma den breejen

Het heeft heerlijk gesmaakt. Alleen heb ik wat meer lof gebruikt. Maar de smaak is erg lekker!

Laat een bericht achter

Jolande

Zou je ook de aardappelen er uit kunnen laten?

Joke rekkers

Ga ik maken lijkt me heerlijk

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
5 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op