Ga naar de inhoud

Slowcooker recepten

Als je mijn blog volgt dan weet je dat ik sinds afgelopen herfst in het bezit ben van een slowcooker. Sinds het eerste gebruik van het apparaat ben ik fan. Onze slowcooker staat zo ongeveer iedere week wel aan, inmiddels heb ik ook vrienden en familie aangestoken en is iedereen ‘aan de slowcooker’. In dit artikel vertel ik je waarom een slowcooker zo handig is, maar nog veel belangrijker: ik tip je slowcooker recepten die al op mijn blog staan.

Makkelijk en heel veel smaak uit de slowcooker

Het super easy om slowcooker recepten klaar te maken. Nadat je het namelijk hebt gevuld heb je er geen omkijken meer naar. ‘s Ochtends doe je je ingrediënten er in en ‘s avonds kun je genieten van een heerlijke maaltijd. En de smaak… die is super.

Door de lage temperatuur, het feit dat het in het eigen vocht wordt gegaard en dat in combinatie met kruiden en andere smaakmakers is super. Vlees wordt heerlijk zacht van structuur, en een stoofschotel uit een slowcooker heeft naar mijn mening veel meer diepgang dan wanneer het in een gewone stoofpan wordt bereid.

Chicken Tikka Massala slowcooker

Sinds ik over de slowcooker gepubliceerd heb (klik hier om het artikel te lezen) word mij regelmatig naar slowcooker recepten gevraagd. Op mijn blog staan er nog niet zo veel, omdat ik in het begin voornamelijk heb geoefend met bekende recepten. Ik wilde eerst het apparaat leren kennen voor ik er veel over kan publiceren.

Slowcooker recepten

Onderstaande recepten zijn uitgewerkt op basis van koken/sudderen/bakken op het fornuis, dus niet voor de slowcooker. Zoals de naam al verklapt gaat het bij de slowcooker om langzaam garen, de bereidingstijd is dus meestal ook langer in de slowcooker. Mijn tip: experimenteer en neem je tijd. Liever iets in de ochtend opzetten zodat je het om 14.00 uur uit kunt zetten dan dat het tegen etenstijd nog niet gaar is.

Belangrijk bij gebruik van een slowcooker is dat je niet te veel vocht toevoegt, uit vlees en groente komt namelijk veel vocht vrij. Wees hier dus terughoudend in. Zo voeg ik bij gebruik van bouillon wel het bouillonblokje toe, maar geen water. Rode wijn, tomatenblokjes  en andere smaakmakers voeg ik wel toe.

Soepen

Soepen kun je heel goed bereiden in de slowcooker. Snert is hier natuurlijk ontzettend geschikt voor, klik hier voor mijn favo snert-recept, en hier voor een simpeler variant. Voeg niet meer dan 1 liter vocht toe, de snert is na 8 uur in de slowcooker klaar.

Uiensoep is ook een ideale soep voor de slowcooker. Het is lekker om in dit geval eerst de ui met specerijen in de slowcooker te garen (ik deed dit 5 uur) en hierna pas de bouillon toe te voegen en nog 2 uur te garen.

Vleesgerechten

De slowcooker is natuurlijk ideaal voor het bereiden van stoofvlees. Het garen hiervan duurt meestel 8 tot 10 uur. Als je kip of groente bereid dan is dit sneller klaar, zo ongeveer na 3 a 4 uur.

Recepten die geschikt zijn:

De chicken tikka massala is het eerste recept dat ik in de slowcooker maakte, een topper!

Groente-stoofgerechten

Groentegerechten doen het ook goed bij een lagere temperatuur. Deze gerechten kun je ook heel goed bereiden in de slowcooker. De champignonstoof en stoofschotel met pompoen is na 4 a 5 uur klaar. De stoofpeertjes en rode kool hebben langer nodig, deze heb ik 8 uur laten garen.

 

En nu ben ik nieuwsgierig, wat zijn jouw favo slowcooker recepten? Ga je net als ik meestal voor suddervlees of maak je ook soepen en groentegerechten in de slowcooker klaar?

13 reacties

Cisca van Haasen.

Kan ik ook rijst in de slowcooker koken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Cisca, ik heb dat zelf nog nooit gedaan. Maar zou denken dat het wel mogelijk is. Wellicht kun je hier op google iets over vinden? Groetjes, Brenda

Tiffany

Hoi brenda, Op de blog bovenaan zie ik een gerecht denk kip met witte rijst. Dit zit er erg goed uit! Maar ik zie dit helaas niet tussen de gerechten staan. Kan ik dit ergens anders terug vinden ? Bedankt alvast

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Dat is de chicken tikka massala, link staat in dit artikel.

stoker

kun je in de slowcooker ook aardappels en groente maken

Laat een bericht achter

Dagmar

hallo Brenda, hoelang moet de stoofschotel met kip en chorizo in de slowcooker? en moeten de ingrediënten nog worden aangepast?

Laat een bericht achter

Wieske

Hi Brenda, ik wil graag je uiensoep in de slowcooker maken. Ik heb nu alle ingrediënten behalve de wijn en bouillon erin zitten. Ik begrijp dat ik dit eerst 5 uur moet laten zitten daarna de wijn en bouillon toevoegen en dit nog 2 uur mee laten pruttelen? En op welke stand(en) zet ik de slowcooker. Dankjewel!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Wieske, de ui laat je inderdaad eerst smoren in de slowcooker. Hierdoor wordt de smaak nog lekkerder. Vocht voeg je later toe. Ik verwacht alleen dat je in de slowcooker wel minder vocht nodig hebt. Ik zou dat halveren in dit geval. Succes!

Anne Birgit

Hoi Brenda, ik heb een vraag. Ik heb een gloednieuwe slowcooker en ben driftig op zoek naar recepten. Nu kwam ik dit recept tegen https://stoerevrouwensporten.nl/food/recept-vegan-curry-aubergine/ en vraag ik me af of dit wel kan, want kikkererwten zijn toch niet zo snel gaar? Heb jij een idee?

Laat een bericht achter

Gusta Klunder

Crock-Pot Slowcooker 4,7 L Zojuist bovenstaande gekocht. Mijn vraag is kan ik de binnenpot ook op mijn keramische plaat zetten om vlees te braden? .

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Daarmee kan ik je helaas niet helpen, die zou je op moeten zoeken in de gebruiksaanwijzing van het boekje. Of navragen bij de shop waar je hem gekocht hebt.

André van Elmpt

Lieve Brenda Slow cooking kan op verschillende manieren: In een Tajine inde oven , in een Souvide apparaat en in de slow cooker. Ik gebruik voor groot vlees de SouVide en voor fijnere gerechten de Tajine en voor de rest de slowcooker of Crockpot.

Laat een bericht achter

Pascal Stark,

Dan zal ik in het weekend gaan kokkerellen met m,n slowcooker, heb n kleintje Russel Hobs. ,N Irish Stew, doe er wel geen wijn in maar Guinness, ben namelijk een bierliefhebber, vooral speciaalbier. Lieve groeten van Pascal,

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op