Ga naar de inhoud
2 beoordelingen

Speculoos tiramisu met kersen

Tiramisu is altijd een goed idee toch? Daarom gaan we vandaag voor een nieuwe versie van tiramisu. Een speculoos tiramisu met kersen! Toetje voor het kerstdiner Toetjes vind ik doorgaans het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Ik wil het spectaculair afsluiten, maar aan het eind van het diner wil je...
30 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Speculoos tiramisu met kersen

Tiramisu is altijd een goed idee toch? Daarom gaan we vandaag voor een nieuwe versie van tiramisu. Een speculoos tiramisu met kersen!

Toetje voor het kerstdiner

Toetjes vind ik doorgaans het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Ik wil het spectaculair afsluiten, maar aan het eind van het diner wil je ook niet nog heel lang in de keuken staan. Dus is tiramisu altijd een goed idee om te maken met etentjes, je kunt dit gerecht namelijk heel makkelijk van tevoren maken.

Brenda heeft al heel wat tiramisu recepten op haar blog staan, dus aan mij de uitdaging om daar een nieuwe variant aan toe te voegen. Met dank aan vriendlief, die in Belgiƫ werkt, kwam ik op deze lekkere variant. Een speculoos tiramisu.

Speculoos tiramisu met kersen

Speculoos tiramisu met kersen

Voor een makkelijke tiramisu gebruik je een mix van mascarpone en slagroom. Totaal niet zoals ze ā€˜m in ItaliĆ« maken, maar soms kiezen we gewoon voor gemak.

Tiramisu zonder alcohol

Ik heb er ook voor gekozen om geen drank toe te voegen aan deze tiramisu. Dan heb je een tiramisu zonder alcohol, geschikt voor kinderen, zwangere vrouwen Ć³f als je gewoon niet drinkt.

Maar je kan er natuurlijk wel alcohol aan toevoegen. Voeg de drank van jouw keuze toe aan de espresso en doop daar de speculoosjes in.

Tip: gebruik Amarula (een superlekkere roomlikeur die heel goed samengaat met de speculoos en de kersen).

Speculoos tiramisu met kersen

Lekkere speculoos tiramisu

Deze tiramisu is extra lekker omdat de bodem niet is gemaakt van lange vingers, maar van speculoos koekjes! Je doopt ze in de espresso, maar niet te lang. De speculoos koekjes vallen namelijk net iets sneller uit elkaar.

Je bouwt de speculoos tiramisu met kersen op door een laagje speculoos af te wisselen met het mascarponemengsel. Laagje voor laagje, tot je geen vulling meer over houdt. De lekkere kersen bovenop en je hebt een heerlijk toetje.

Leuk serveren

Volgens het recept maak je de tiramisu in een grote schaal van 20 cm. Wil je net als op de foto ronde tiramisu taartjes maken? Maak de tiramisu dan op in een ronde bakring. Wij hebben ringen met een diameter van 10 cm gebruikt. Dat staat meteen heel feestelijk op tafel! Wat warme kersen over de tiramisu, et voila!

Ingrediƫnten

porties

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze speculoos tiramisu met kersen

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1
Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen.
2
Stap 2
Doe de afgekoelde espresso in een andere schaal. Maak drie stapeltjes van de speculoosjes.
3
Stap 3

Doop 1/3 van de speculoosjes (of: 1 stapeltje) een voor een door de espresso. Niet te lang! Ze vallen snel uit elkaar. Leg de in de espresso gedoopte speculoosjes naast elkaar in de schaal. Verdeel hierover 1/3 van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover weer een laagje in espresso gedoopte speculoos, en hierop weer het mascarponemengsel. Doe dit afwisselend totdat de speculoosjes op zijn. Eindig met de laatste kwart van het slagroommengsel.

4
Stap 4
Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.
5
Stap 5
Bestrooi voor het serveren de tiramisu met cacao en maak het af door de kersenvulling over de speculoostiramisu te verdelen. Je kunt dit mengsel zelfs nog een beetje warm maken als je dat lekker zou vinden.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella

22 reacties

FREDDY
5/5 sterren

ik vond een heerlijk dessert om bij de koffie of bij bij een feestje te geven

Laat een bericht achter

Annette

Mix de slagroom stijf met een mixer over de keukenmachine. Roer de mascarpone los en spatel hierna de mascarpone en de poedersuiker doorheen. Bedoel je hiermee de mascarpone en poedersuiker door elkaar spatelen en dan toevoegen aan het slagroom of?

Laat een bericht achter

Ingrid Noten

Lekker hoor! Heb je een alternatief voor de espresso om de speculoos in te laten weken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Je kunt ook chocolademelk of appelsap gebruiken.

Annemieke

Een leuke oplossing voor als je glutenvrij wil eten. Ik gebruik bitterkoekjes. groetjes Annemieke

Laat een bericht achter

Ans

Wat een heerlijk recept en makkelijk te maken. Echt super lekker. Groetjes ans

Laat een bericht achter

Lieke

Hoi Brenda, hoe lang moet dit opstijven in de koelkast zodat het stevig genoeg is en zonder ring kan blijven staan? Groetjes Lieke en Eva

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ho Lieke en Eva, ik zou hem minimaal 6 uur laten opstijven

Antoinette
5/5 sterren

Super lekker!!!!

Laat een bericht achter

Clary Wijenberg

Hallo Brenda, moet ik nu speculoos of speculaas gebruiken.? In de tekst worden beide namen gebruikt

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In het recept gebruiken we in dit geval speculoos-koekjes. Maar vervangen door speculaas is mogelijk als je dat liever hebt.

Amanda

Hallo Brenda Zijn deze recepten allemaal koolhydraatarm? Het ziet er allemaal zo lekker uit? Vooral de kersen speculoos spreekt mij aan Alvast bedankt

Laat een bericht achter

jeroen

Er klopt weinig van de tekst van stap 3: - laatje moet laagje zijn - moeten we nou 1/3de of een kwart van het mascarpone mengsel gebruiken? - moet ik nou beginnen met speculoosjes in espresso of niet?

Laat een bericht achter

Jos Steenwijk

Hallo Brenda, als je dit in een bakring maakt, moet je die er dan om laten zitten totdat je het serveert of is het stevig genoeg om zonder ring een aantal uur in de koelkast te bewaren? Groet, Jos

Natas

Ik vraag mij ook af of je ronde bakvormen hebt gebruikt?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat klopt. In dit geval heeft Joor de tiramisu opgebouwd in een bakring, met een diameter van 10 cm.

Marion van de Sande

Als ik naar de foto's kijk dan raak ik in de veronderstelling dat ik kleine taartjes ga maken, in glaasjes of zo. Echter als ik de beschrijving lees dan zie ik dat ik een ronde schaal van 20 cm moet gebruiken. Hoe kom ik dan van daaruit bij de kleine ronde taartjes uit?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat klopt Marian, we hebben een bakring van 10 cm gebruikt. Ik heb het er inmiddels bij het recept ook bij gezet.

Linda

Hoe heb je deze lekkere tiramisu zo mooi rond gemaakt dan?

Laat een bericht achter

Patty

Bij ingrediĆ«nten staat ā€œboter om in te vettenā€! Ik zie dat bij de tekst namelijk niet staan. Heb deze 2x al gemaakt en echt zo lekker. Maar vroeg me af wanneer de boter gebruikt had moeten worden?

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
2 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op