Ga naar de inhoud

Erwtensoep zonder vlees

Snert of erwtensoep zonder vlees. Dat kan natuurlijk eigenlijk niet, dan is het geen erwtensoep. Maar deze versie van Joor overtuigd me er toch van dat ik het eens moet proberen. Haar versie ziet er zo lekker uit! En ze heeft ook een hele creatieve manier gevonden om de soep...
20 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Erwtensoep zonder vlees

Snert of erwtensoep zonder vlees. Dat kan natuurlijk eigenlijk niet, dan is het geen erwtensoep. Maar deze versie van Joor overtuigd me er toch van dat ik het eens moet proberen. Haar versie ziet er zo lekker uit! En ze heeft ook een hele creatieve manier gevonden om de soep te vullen, en toch een vlees-tintje te geven. Lees snel verder! 

Misschien heb je de titel van dit recept gelezen en gedacht: ‘Maar dat kan toch helemaal niet? Erwtensoep hoort gemaakt te worden met vlees en gegeten te worden met rookworst!’ Gedeeltelijk ben ik het met je eens: erwtensoep krijgt doorgaans die echte snertsmaak dankzij het vlees dat er gebruikt wordt tijdens en na de bereiding.

Toch denk ik dat het mogelijk is om ook een lekkere erwtensoep te maken zonder vlees. Terwijl het toch een soep wordt met die lekkere, typische smaak van erwtensoep. En heb je toch grote vleesliefhebbers in huis? Serveer er dan gewoon een rookworst bij, dat gaat prima.

Erwtensoep zonder vlees

Erwtensoep zonder vlees

Voor deze soep gebruik je twee ingrediënten die de vlezige en licht-rokerige smaak van erwtensoep een beetje nabootsen. Dat is de paprikapoeder in de soep en de ‘bacon’dressing voor de knolselderijblokjes. Dat klinkt misschien nog een beetje exotisch, maar deze soep is echt net zo makkelijk te maken als het origineel. Dat beloof ik je.

En weet je wat het mooie is? Door de knolselderij toe te voegen, krijg je ook nog eens superveel groenten binnen met deze soep. Kun je ‘m helemaal zonder zorgen op tafel zetten!

Erwtensoep zonder vlees

Erwtensoep zonder vlees

Ingrediënten

kommen

Voor de bacondressing

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze erwtensoep zonder vlees

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1
Snijd de knoflook, de rode peper en de ui in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in een soeppan of hapjespan en zet de pan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook, rode peper en uit totdat deze glazig zijn. Voeg dan het gerookte paprikapoeder toe en roer goed door. Zorg dat het niet aanbrandt.
2
Stap 2
Spoel de spliterwten af totdat er geen zeepbellen meer afkomen. Doe ze vervolgens bij het ui-knoflookmengsel in de pan en roer ze even goed om zodat alles gemixt is. Voeg vervolgens de bouillon en de laurierblaadjes toe.
3
Stap 3
Breng de bouillon aan de kook en schep eventuele ‘bubbels’ voorzichtig uit de pan. Zet het vuur dan laag en laat minimaal een uur rustig koken.
4
Stap 4
Snijd in de tussentijd de prei in kleine ringen en de knolselderij in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Verdeel de knolselderijblokjes in 2 porties.
5
Stap 5
Verwarm vervolgens de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
6
Stap 6
Maak nu de ‘bacon’dressing voor de knolselderij. Mix hiervoor de sojasaus in een kom met de sambal, de olijfolie, de agavesiroop en de gerookte paprikapoeder. Voeg hier de helft van de knolselderijblokjes aan toe en schep goed om.
7
Stap 7
Voeg de andere helft van de knolselderij en de preiringen een half uur voor het einde van de kooktijd van de erwtensoep toe aan de bouillon. Roer goed door en laat staan.
8
Stap 8
Leg direct daarna de knolselderijblokjes met de ‘bacon’dressing op de bakplaat en bak ze in 20 – 25 minuten goudbruin.
9
Stap 9
Mix de erwtensoep voor het opdienen met een staafmixer tot een iets minder grove soep. Maak ‘m ook niet te glad, anders is het geen echte erwtensoep meer.
10
Stap 10
Serveer de erwtensoep met de knolselderijblokjes en eventueel nog wat peterselie en / of rode peper.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels

2 reacties

Marjan

Wat een heerlijke erwtensoep! Ik had een dubbele hoeveelheid gemaakt en wat in de vriezer gedaan. Bedankt voor het recept Brenda.

Laat een bericht achter

Marjan

Wat even heerlijke soep! Iedereen heeft ervan genoten! Bedankt voor dit lekkere recept!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op