Kip Marbella – ‘Simpel’ van Ottolenghi

De recepten van Ottolenghi zijn niet altijd Brenda-Kookt-Proof. De ingrediënten zijn vaak niet gemakkelijk te krijgen (zeker niet als je net zoals ik in een kleiner dorp woont) en soms duurt de bereiding ook wat langer. Daarentegen zijn de recepten wel altijd vol van smaak, en is het een hele fijne manier om meer in contact te komen met Oosterse smaken en gerechten.

Het nieuwste, onlangs uitgebrachte, kookboek van Ottolenghi is ‘Simpel’. Én dat klinkt wel Brenda-Kookt-Proof! Daarom ging Joor ermee aan de slag en verteld ons wat ze van het boek vind. En natuurlijk delen we ook een recept, de Kip Marbella!

Simpel -Ottolenghi

Voordat ik jullie meer vertel over wat ik vind van het nieuwe kookboek van Ottolenghi, moet ik je ook vertellen dat ik een supergrote fan ben van deze man. Er zijn weinig kookboeken die ik liever inkijk dan die van hem. Het was dan ook een feestje om dit nieuwe kookboek, Simpel, te ontvangen, erin te lezen en eruit te koken.

Wat ik zo goed vind aan de recepten van Ottolenghi? Dat eigenlijk al zijn recepten lekker zijn en ook altijd net wat bijzonderder dan gemiddeld. Bovendien heeft hij de Midden-Oosterse keuken in Europa meer op de kaart gezet en bereikbaarder gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan zijn bekende recept van geroosterde aubergine met yoghurt en granaatappelpitjes. Heel erg lekker. Ik kook dus graag ‘een Ottolenghi’.

Kip Marbella Ottolenghi

Wat is simpel?

Over naar dit nieuwste kookboek: Simpel. Volgens Ottolenghi is een recept simpel als dat ‘ […] er altijd ongedwongen en gemakkelijk uitziet.’ Hij focust zich in dit boek op 6 aspecten van koken (snelheid, ingrediënten, de mogelijkheid om van tevoren een gerecht te maken, voorraad, eenvoud en luiheid). Alle recepten uit ‘Simpel’ zijn op minstens een van die aspecten heel erg makkelijk. En vaak ook op meerdere.

Zo, dan heb ik meteen 1 van de vooroordelen die ik had over dit boek getackeld: dat dit boek ‘Simpel’ heet betekent dus niet dat er alleen maar supersimpele recepten instaan met overal makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Dat geldt voor sommige recepten wel, maar voor heel veel ook niet. Dat is ook eigenlijk wat Ottolenghi ons wil vertellen: ieders idee bij het woord ‘simpel’ is verschillend. De een denkt bij het woord ‘simpel’ aan de snelheid van een recept, de ander aan de verkrijgbaarheid van de ingrediënten en weer een ander denkt aan het maken van een recept uit zijn of haar voorraadkast.

Kip Marbella Ottolenghi

Kip Marbella

Ik heb de afgelopen weken drie recepten gemaakt uit dit nieuwe kookboek van Yotam: de kip Marbella, de toast met avocadoboter en tomatensalsa en de amandelcake met bosbessen en citroen. Stuk voor stuk superlekkere gerechten en inderdaad verschillen ze allemaal wat betreft simpelheid: bij de cake waren alle ingrediënten makkelijk te krijgen, maar was de bereiding (in 2 stappen bakken) weer niet zo simpel als normaal. Bij de toast avocadoboter was de bereiding weer behoorlijk makkelijk, maar kon ik de verse dragon in de winkel niet vinden. En bij de Kip Marbella van hieronder moest de kip eigenlijk 2 dagen lang marineren en hadden we dadelmelasse nodig, maar de bereiding was a piece of cake.

Wat alle gerechten gemeen hadden? Ze waren allemaal heel erg lekker. Dus zoek je een kookboek met net-wat-anders-dan-andersrecepten en vind je het niet erg om voor 1 van de kookaspecten iets meer moeite te doen dan normaal? En heb je zin in heerlijke gerechten die altijd goed zijn? Dan raad ik je zeker Ottolenghi’s ‘Simpel’ aan.

Oh en trouwens: wij hebben bij het recept voor de Kip Marbella de kippenbouten slechts een half uur laten marineren en ze waren nog steeds heel erg lekker.

Simpel | Yotam Ottolenghi| Fontaine Uitgevers | Verkoopprijs € 29,99
Klik hier voor meer informatie via bol

Kip Marbella Ottolenghi

Kip Marbella – ‘Simpel’ van Ottolenghi

Bereidingstijd: 15 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Aantal: 4 personen

Kip Marbella – ‘Simpel’ van Ottolenghi

Ingrediënten:

  • 8 kippenbouten (drumsticks en dijen aan elkaar, met vel en 3-4 keer tot op het bot ingekerfd)
  • 5 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 15 gram oregano (blaadjes van de takjes geplukt)
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram ontpitte groene olijven
  • 60 gram kappertjes, plus 2 eetlepels van de pekel
  • 120 gram medjooldadels, ontpit en overlangs in vieren
  • 2 laurierbladeren
  • 120 ml droge, witte wijn
  • 1 eetlepel dadelmelasse (of stroop)
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Leg de kip in een glazen of roestvrijstalen kom en voeg alle overige ingrediënten toe, behalve de wijn en de dadelmelasse, samen met 1 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles rustig door elkaar, dek de kom af en laat de kip 1-2 dagen in de koelkast marineren: schep de kip in die tijd een paar keer om (dit hoef je niet te doen, wij marineerden de kip 30 minuten).
  2. Verhit de oven tot 180 graden.
  3. Verdeel de kippenbouten in een middelgrote braadslee met een hoge rand met alle ingrediënten voor de marinade. Roer de wijn en de melasse door elkaar en giet het mengsel over de kip. Zet de braadslee in de oven en braad de bouten 50 minuten. Bedruip ze in die tijd twee of drie keer tot het vlees goudbruin en gaar is.
  4. Haal de braadslee uit de oven, schik alle bouten op een grote schaal, bestrooi ze met wat versgeplukte oreganoblaadjes en dien ze op.
https://www.brendakookt.nl/2018/10/22/kip-marbella-simpel-van-ottolenghi/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marleen says

    Ha Brenda……. zijn het de zoute kappertjes die je gebruikt? Omdat je 2 eetlepels pekel toevoegd! Lijkt me heerlijk

  2. Alfons van Klink says

    Heerlijk is die Kip Marbella, was voor mij het eerste wat ik uit SIMPEL maakte, de marineertijd die Yotam aanhoudt is wel héèl erg lang; kreeg van een klant al de opmerking dat je met 2 dagen marineren zelfs een schoenzool lekker kan maken…

  3. Tilly says

    Ohhh, deze kip was zo lekerrrr, heb de kip één dag gemarineerd, wat de smaak wel heel intens maakte en de dadelmelsse heb ik zelf gemaakt, fluitje van een cent en de rest wat er over was is erg lekker op een cracker.

    Dadelstroop
    500 ml

    250 gram ontpitte dadels
    300 ml heet water

    Doe de dadels en het water in een blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden (ongeveer 10 minuten)
    Pureer de dadels in een blender tot er een dikke stroop ontstaat.
    Bewaar de dadelstroop in de koelkast in een glazen pot met deksel.
    Nieuwsgierig geworden? Hier kun je dadelstroop voor gebruiken:

    Om appelstukjes in te dippen.
    Over de havermoutpap
    In smoothies
    Als vervanger voor jam of honing op je boterham of cracker
    In thee of koffie
    Als zoetmiddel tijdens het bakken
    In de yoghurt
    In elk gerecht waar dadels erg goed in passen, maar waarbij het onhandig is om dadels te prakken. ( ik had de halve hoeveelheid genomen.)

    Gr. Tilly