Falafel – Basisrecept

Een goed basisrecept is altijd goed om achter de hand te hebben toch? Vandaag deel ik hoe ik je zelf lekkere falafel balletjes maakt.

Falafel is een gerecht dat vanuit de Arabische landen inmiddels ook in ons land helemaal hip is. Het zijn kleine gefrituurde (of gebakken) balletjes van kikkererwten of tuinbonen. Het is dus niet gemaakt van vlees of vis, maar zijn vegetarische balletjes. Vaak wordt falafel gegeten met hummus in een broodje maar je kunt er nog veel meer mee. (zie mijn tips onderaan dit artikel)

Falafel – Basisrecept

Heel eerlijk: falafel koop ik vaak kant-en-klaar in de supermarkt. Maar soms heb je gewoon zin en tijd om even lekker zelf in de keuken te staan. Het maken van falafelballetjes is helemaal niet moeilijk. En het voordeel: als je ze zelf maakt kun je aan dit basisrecept zelf extra kruiden of andere smaakmakers toevoegen om de falafel een lekkere twist te geven.

Het super simpel om falafel zelf te maken. Alle ingrediënten pureer je namelijk samen in een keukenmachine, en voor je het weet is de basis van de falafel klaar. Hier draai je balletjes van waarna je ze bak in de koekenpan, oven of frituurpan. 

falafel basisrecept maken

Falafel basisrecept

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 20 minutes

Aantal: 12 - 15 balletjes

Falafel basisrecept

Ingrediënten:

  • 300 gram kikkererwten, voorgeweld of uit blik
  • 1 teen knoflook
  • chilipoeder
  • 1 tl curry poeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 100 ml water
  • 1 ½ theelepel olijfole
  • 90 gram bloem, plus extra om te garneren
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • olijfolie om in te bakken

Bereiding:

  1. Spoel de kikkererwten af onder de kraan en plaats ze in een keukenmachine, blender of bakje van de staafmixer. Doe de knoflook erbij, samen met de kruiden, water, olijfolie, bloem, citroensap en de peterselie.
  2. Pureer de ingrediënten zodat een mooie pasta ontstaat. Als je de substantie te dik vindt, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het juist te stevig? Voeg dan een klein beetje olijfolie of water toe.
  3. Verwarm een koekenpan met olie op het vuur.
  4. Draai van de pasta balletjes en maak hier kleine hamburgertjes van. Gebruik bloem om te voorkomen dat het aan je handen plakt.
  5. Bak de falafel-balletjes in de koekenpan rondom goudbruin.
https://www.brendakookt.nl/2018/09/26/falafel-basisrecept/

Falafel basisrecept

Tips met falafel

Falafel kun je op meerdere manieren eten, ik geef je een aantal tips: 

  • Falafel wordt vaak gegeten met hummus, ook dit kun je gemakkelijk zelf maken. Bekijk hier het basisrecept, maar ook de pompoenhummus en mangohummus zijn super lekker.
  • Deze falafel-wraps met gegrilde groenten zijn een van mijn favorieten
  • En wat dacht je van falafel met couscous? Super lekker!
  • Als je zelf falafel maakt, bepaal je ook zelf het formaat. Zo kun je er ook lekkere burgers van maken, zoals ik hier deed.
  • Ook lekker: een falafel bowl. Een kommetje met allemaal lekkere ingrediënten bij elkaar maakt een super lekkere maaltijd
  • En varieer eens met verschillende smaken, deze tomaten falafel (geïnspireerd op een gerecht dat ik in Griekenland at) is ook super lekker.

Falafel recept

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *