Appelcake van havermout

We gaan aan de bak met een hele lekkere appelcake van havermout. En extra leuk: dit is het eerste recept dat ik maakte met mijn nieuwe baby in de keuken. Nee niet onze lieve (en echte) baby Jill, maar mijn nieuwe matte black beauty, de KitchenAid!

De warme dagen zijn voorbij. Tijd om weer lekker de keuken in te duiken en iets lekkers te bakken voor familie of collega’s. Nadeel is alleen dat 9 van de 10 mensen deze maand op de lijn letten en niet zoveel willen snoepen. Dan is deze appelcake met havermout ideaal. Het is namelijk gezonder en voedzamer dan een normale cake.

Appelcake van havermout

Al tijdens het begin van mijn zwangerschapsverlof kwam een geweldig pakket van de webshop Like2Cook binnen met daarin mijn nieuwe vulkaanzwarte KitchenAid Artisan Keukenmixer. Zo tof, deze beauty staat perfect in mijn keuken en blijft daarom ook zeker op het aanrecht staan.

Bij Like2Cook ben je aan het juiste adres voor luxe keukenapparatuur, en vooral op het gebied van KitchenAid hebben ze het grootste assortiment. Voor accessoires en apparatuur ben je hier op het juiste adres. Later dit jaar deel ik nog meer in samenwerking met Like2Cook, én er komt ook nog iets heel tofs voor jullie aan. Dus stay tuned!

Appelcake van havermout

In verband met mijn zwangerschap, en natuurlijk de geboorte van ons tweede moppie ben ik er nog niet aan toe gekomen om uitgebreid met het apparaat aan de slag te gaan. Voor deze appelcake heb ik de keukenmachine minimaal nodig gehad. Via Instagram werd door jullie al gezegd dat het apparaat perfect is om meringue te maken, zodra ik weer op de been ben ga ik dat dan ook zeker doen. Daarbij zijn er nog zoveel andere dingen die ik wil maken. Ik kan niet wachten!

De appelcake is heerlijk zacht van structuur, en gevuld door banaan, blokjes appel en gemengde noten. Kaneel maakt het extra lekker, en zorgt voor een heerlijk herfstig tintje. Dit alles maakt dit de ultieme appelcake voor de komende (herfst)maanden.

De cake is niet zo zoet, je kunt de honing vervangen door suiker als je dit liever wel hebt. Zie tips onderaan dit artikel.

Appelcake met havermout bakken

Appelcake van havermout

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 50 minutes

Aantal: 10 plakjes

Appelcake van havermout

Ingrediënten:

 • 200 gram havermout, fijngemalen
 • 80 gram amandelmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 bananen
 • 3 eieren
 • 150 ml melk
 • 6 eetlepels honing
 • 2 appels
 • handje gemende noten, ongezouten
 • olijfolie, om in te vetten

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een cakevorm in.
 2. Roer in een kom de fijngemalen havermout, amandelmeel, bakpoeder, zout en kaneel doorelkaar.
 3. Prak (of blend) de bananen fijn en mix dit samen met de eieren, melk en honing door het beslag.
 4. Snijd een appel in blokjes en de ander in plakjes.
 5. Roer de blokjes appel samen met de noten door het beslag.
 6. Giet het beslag in de cakevorm en beleg dit met de plakjes appel. Bak de cake 50 minuten in de oven.
 7. Controleer hierna of de cake gaar is, bak de cake eventueel tot 10 min langer als dit niet het geval is.
 8. Laat de cake even afkoelen voor je hem aansnijdt.
 9. Tip: wordt de cake aan de bovenkant te bruin? Dek het dan af met aluminiumfolie
https://www.brendakookt.nl/2018/09/12/appelcake-van-havermout/

Heb je liever de structuur van een ‘echte’ cake? Vervang de gemalen havermout en amandelmeel dan 1 op 1 door bloem. De honing kun je eventueel vervangen door 100 gram kristalsuiker.

Appelcake van havermout

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Like2Cook, lees mijn disclaimer.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marion says

  Kun je de bananen ook vervangen door iets anders? Bijvoorbeeld dadels? En zo ja, hoeveel? Ben niet zo dol op die overheersende bananensmaak.

  • Brenda Kookt says

   Ja je kunt ook dadels gebruiken ipv bananen. Ik zou dan ongeveer 8 dadels gebruiken. Deze kun je in stukjes snijden, of even kort pureren.

 2. Roeleke says

  Hoi,
  Waarvoor kan ik de amandelmeel vervangen?

  • Brenda Kookt says

   Amandelmeel kun je vervangen door ‘gewone’ bloem, tarwemeel of een andere meelsoort.

 3. Loes says

  Hoi dit lijkt me een heerlijk recept en ga het snel proberen. Ik heb wel een vraagje als je zegt bakpoeder bedoel je dan baking soda?

 4. Loes says

  Ik heb net precies dezelde kichenaid als jij gekregen dus leek me leuk met het zelfde recept te beginnen. Maar heb alleen niet kunnen ontdekken hoe groot het cakeblik moet zijn.