Ga naar de inhoud

3 toppings voor bij vlees en vis

Een stukje vlees of vis is lekker. Maar het is soms ook een beetje saai. Er zijn zoveel manieren om ze lekker op smaakte brengen. Joor deelt in dit artikel 3 toppings voor bij vlees en vis. Een notenmengsel (dukkah), een Italiaanse topping (gremoulata) en een Argentijnse topping (chimchurri). Voor...
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

3 toppings voor bij vlees en vis

Een stukje vlees of vis is lekker. Maar het is soms ook een beetje saai. Er zijn zoveel manieren om ze lekker op smaakte brengen. Joor deelt in dit artikel 3 toppings voor bij vlees en vis. Een notenmengsel (dukkah), een Italiaanse topping (gremoulata) en een Argentijnse topping (chimchurri). Voor welke van deze drie ga jij? 

Ik vind het heerlijk om de keukens van andere landen te leren kennen. Zo zou ik me graag de Italiaanse manier van koken eigen willen maken: supersimpel soms, maar juist zo ontzettend lekker dankzij die simpelheid. Maar ook de Mexicaanse keuken, de Oosterse keuken, de Russische keuken en nog heel meer keukens zou ik graag nog veel beter leren kennen.

3 toppings voor bij vlees en vis

Deze 3 receptjes voor toppings bij vlees en vis (en bij nog veel meer!) kende ik al een tijdje en ze maken me iedere keer weer blij. De Italianen gebruiken bijvoorbeeld graag een mix van peterselie, citroen en olijfolie als topping bij vlees- en visgerechten. In de Argentijnse keuken vind je vaak chimichurri – een mix van pepers, knoflook, wijnazijn, peterselie en olijfolie – bovenop of geserveerd naast je eten. En in de Egyptische keuken gebruiken ze een notenmengsel – dukkah – om gerechten nog lekkerder te maken. Een dergelijk toppingsgerechtje – op de traditionele jus na – kennen we eigenlijk niet in de Nederlandse keuken.

3 toppings voor bij vlees en vis

Dus vond ik het tijd om me iets meer in deze toppings te verdiepen en jullie hopelijk ook enthousiast te maken voor deze fijne smaakmakers. Onder ieder recept vind je waar je de topping het best voor kunt gebruiken. Maar eigenlijk zou ik je vooral aanraden om de toppings te maken en te proeven en er mee te experimenteren. Dan vind je de lekkerste combinaties!

3 toppings voor bij vlees en vis

Ingrediënten

Topping 1: notenmengsel (dukkah)

Topping 2: Italiaanse topping (gremoulata)

Topping 3: Argentijnse topping (chimichurri)

Extra benodigd: keukenmachine, koffiemolentje of vijzel</i<

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze 3 toppings voor bij vlees en vis

Voorbereiding: 30 minuten

Voor het notenmengsel:

Plet de anijssterren stuk in een vijzel of in een koffiemolentje. Verwijder de harde stukken, die zijn niet lekker. Bewaar apart

Rooster vervolgens de noten in een droge koekenpan totdat ze lekker gaan ruiken. Laat ze goed afkoelen en doe ze samen met de komijnzaad in een keukenmachine. Mix ze vervolgens totdat je kleine stukjes hebt. Zorg dat je niet te lang doormixt, anders krijg je notenpasta.

Voeg de stukjes noot bij de anijsstukjes. Voeg ook het sesamzaad toe aan je mix. Je notenmengsel is klaar.

Je kunt de mix in een afgesloten bakje in de koelkast een week bewaren.

Lekker bij: traditioneel als dip, maar ook als korstje bij vlees of vis, als topping in salades

Voor de Italiaanse topping (gremoulata):

Snijd de krulpeterselie en de munt zo klein mogelijk en doe samen in een kommetje. Voeg de citroenrasp toe en giet de olijfolie over de peterseliemix heen. Breng op smaak met peper en zout.

Lekker bij: traditioneel bij ossobucco (Italiaans vleesgerecht), maar ook heerlijk bij stoofpotten, op vis, in soepen. Kan overal bij eigenlijk.

Voor de Argentijnse topping (chimichurri):

Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd de peper in kleine stukjes. Snijd ook de platte peterselie zo klein mogelijk. Snijd of plet de knoflookteentjes en snipper de witte ui. Voeg samen in een kommetje.

Voeg vervolgens de rodewijnazijn en de olijfolie toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Chimichurri is het lekkerst als je ‘m een halve dag eerder maakt. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Laat ‘m liever niet langer dan 1 dag staan, daar wordt deze topping – vind ik – te pittig van.

Lekker bij: traditioneel bij (ongemarineerde) steak of kip, gegrilde vis of zelfs op een simpele spinaziesalade.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie

1 reactie

Marja

Hoi, Ik ben zelf dol op dukkah. Als dip, of over een simpele salade om het wat extra sjeu te geven, maar ik ga het ook proberen op vlees en/of vis. Hmmm heerlijk. En gremoulata vind ik bij zo veel dingen passen en is heerlijk fris van smaak. Ik word er helemaal blij van als ik het op mijn bord zie liggen.....lekker. En chimichurrie heb ik nog nooit gemaakt omdat wij beiden niet van pittig houden. Ik kan er trouwens niet tegen ook. Dus wat ons betreft valt die af, maar de andere 2 zijn echt een heerlijk extraatje bij je gerecht. Beide zijn echt aanraders. Een hartelijke groet en tot de volgende keer. Wie weet heeft Brenda dan inmiddels haar kleine wondertje in de armen! Duimen maar. Marja

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op