Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Aubergine is niet mijn favoriete groente. Je komt het daarom ook niet zo veel tegen in de recepten op brendakookt.nl. Maar als je weet hoe je het klaar moet maken kan het wel heel erg lekker zijn, en echt iets toevoegen aan een gerecht. Zoals Joor deed bij deze geroosterde aubergine met dukkah.

Aubergine vind ik niet lekker. Zo lang als ik me kan herinneren, mijd ik deze groente. Ik herinner me nog de zompige stukjes aubergine in de pasta van vroeger, die ik het liefst direct aan de kant van mijn bord legde om ze niet op te hoeven eten. Aangezien vriendlief ook geen fan is van aubergine staat er bijna nooit een recept met aubergine bij ons op tafel.

Tot ik enige tijd geleden een gerecht met geroosterde aubergine at en dat ineens heel erg lekker vond. Want wat blijkt, aubergine is een heel fijne smaakdrager. Juist omdat een aubergine van zichzelf weinig smaak heeft, kan hij heel goed andere smaken juist extra goed uit laten komen.

Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Geroosterde aubergine met dukkah

Dus werd het tijd om zelf aan de slag te gaan met aubergine. En natuurlijk werd mijn eerste uitdaging om een lekkere, geroosterde versie te maken. Dat werd dit recept, waarin ik de aubergine combineer met twee andere favorieten: een notenmengsel met een Arabisch tintje (dukkah) en zelfgemaakte knoflooksaus. Et voila! De aubergine in dit gerecht vind ik wel lekker en ik hoop jullie ook.

Geroosterde aubergine met dukkah (notenmengsel)

Geroosterde aubergine met dukkah

Geroosterde aubergine met dukkah

Ingrediënten:

  • 4 aubergines
  • 3 eetlepels ras-al-hanout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 gram (volkoren) couscous
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gram rozijnen
  • 100 gram volle yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gram munt
  • 100 gram gezouten gemengde noten (bijvoorbeeld cashewnoten, pistachenoten en amandelen)
  • 2 eetlepels (zwart) sesamzaad
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 anijssterren (heb je die niet? Vervang dit dan door venkelzaadjes)
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • Eventueel: reepjes rode peper voor nog meer pit

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Mix de ras-al-hanoutkruiden met de olijfolie. Halveer de aubergines over de lengte en snijd ze kruislings in (zie foto). Leg de aubergines met de binnenkant naar boven op de bakplaat en bestrijk ze met het olijfoliemengsel. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de aubergines 35 minuten in de oven.
  3. Rooster de noten en het sesamzaad in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin kleuren en lekker beginnen te ruiken. Laat afkoelen.
  4. Mix in de tussentijd de rozijnen met de couscous. En maak vervolgens de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg het bouillonblokje toe aan het water, zodat je couscous een lekker smaakje krijgt. Laat dit even staan.
  5. Snijd de muntblaadjes fijn. Maak nu de knoflooksaus door de knoflookteentjes te persen en te mengen met de yoghurt. Voeg flink peper en zout toe en ook de helft van de muntblaadjes.
  6. Maak als laatste het notenmengsel. Doe dit door de anijssterren met een vijzel of in een koffiemolentje klein te maken. Haal de grote, houtachtige stukken eruit. Maak nu de afgekoelde noten klein in een keukenmachine en mix de noten vervolgens met de anijs en het komijnpoeder. Breng op smaak met grof zeezout.
  7. Haal de aubergines uit de oven en serveer ze met de couscous, de knoflooksaus en het notenmengsel.
https://www.brendakookt.nl/2018/07/27/geroosterde-aubergine-met-dukkah/

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marja says

    Hoi Brenda,
    Ook ik ben geen echte fan van aubergine, inderdaad door die zompige brokjes uit de pasta van vroeger. Maar ik moet eerlijk zeggen dat jouw recept er erg lekker uitziet en ongetwijfeld ook smaakt! Ik ben een groot fan van dukkah en ik zie dat dat er royaal bij zit….lekker! Dat maakt het nòg wat aantrekkelijker om eens uit te proberen.
    Alleen mòèt mijn man dagelijks zijn stukje vlees hebben, maar ik denk dat hij met worst of vleeswaren tevreden zal moeten zijn want ik ga dit recept echt uitproberen. Ook al houd hij niet van couscous en niet van aubergine. Pech voor hem deze keer dan.
    Bedankt voor het recept.
    Met een hartelijke groet en een kusje voor de a.s. grote zus,
    Marja

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Marja. En inderdaad soms meoten die mannen zich gewoon even aanpassen ;) De dag erna krijgen ze dan weer een extra lekker stukje vlees.

      • Marja says

        Precies zo is it. De ene dag wat geven, dan mag je de andere dag wat nemen! En zo werkt het.

  2. Patricia @ Secretos Del Sur says

    Inderdaad superlekker! Aubergine was voor mij één van de eerste groenten die ik hier in Spanje heb leren eten. Je gerecht ziet er heerlijk uit!