Berehap – Het lekkerste broodje bal

De simpelste gerechten zijn soms de lekkerste. Op specifieke momenten geldt dat ook voor snacks, zo op zijn tijd kan dat zo lekker zijn. Bij deze deel ik mijn recept voor de good old berehap. Zonder tierelantijntjes of gekke dingen, met lekker veel ui. Het lekkerste broodje bal.

Toen ik laatst een berehap bestelde bij de snackbar was ik ontzettend teleurgesteld. Ik verwachtte een lekkere gehaktbal met ui en satésaus. Ik kreeg een gefrituurde gehaktbal (volgens mij ook niet zelfgemaakt, het was meer een frikandel) met dunne ringen ui die maar deels gefrituurd waren. En deels rauw. Het viel zo tegen, en daar kan ik zo van balen, dat ik snel daarna deze (mijn favo) berehap maakte.

Berehap recept

Berehap – Het lekkerste broodje bal

Wat mij betreft is een gehaktbal dat zelf gemaakt is al snel lekkerder dan een fabrieksbal. Goed op smaak, zacht van binnen. En als je wilt kun je ook extra ingrediënten toevoegen. Maar dat hoeft niet.

Mijn berehap is een topper, maar vrij basic. Met mosterd, gehaktkruiden en een beetje ketchup. Het liefst gegaard in een pan met jus, maar in dit geval gebakken in een koekenpan (let op wel op zacht vuur!). Ik maak mijn eigen satésaus volgens dit recept. En daarbij bak ik dikke plakken ui welke ik om en om met de gehakt serveer.

Loopt het water je al in de mond? Scroll snel naar beneden voor het uitgeschreven recept.

Berehap maken

Berehap - Het lekkerste broodje bal

Bereidingstijd: 10 minutes

Kooktijd/baktijd: 25 minutes

Aantal: 4 porties

Berehap - Het lekkerste broodje bal

Ingrediënten:

 • 500 gram gehakt
 • 1 theelepel fijne mosterd
 • 1 ei
 • 3 eetlepels paneermeel
 • 1,5 eetlepel gehaktkruiden
 • 1 eetlepel ketchup
 • 2 grote uien
 • portie satésaus
 • gebakken uitjes ter garnering
 • boter om in te bakken

Bereiding:

 1. Kneed het gehakt samen met de mosterd, ei, paneermeel, gehaktkruiden en ketchup goed door. Is het mengsel te vochtig? Voeg dan nog een beetje extra paneermeel toe.
 2. Draai van het gehakt 4 gehaktballen. Verwarm margarine of boter in een koekenpan en bak op midden-laag vuur de gehaktballen rondom aan. Zorg er voor dat er voldoende vet in de pan zit, liever te veel dan te weinig.
 3. Bereid de satésaus en houd dit even warm.
 4. Snijd de uien in dikke plakken en bak dit in een andere koeken pan met boter aan. Laat de ui op beide kanten goudbruin kleuren.
 5. Snijd een gehaktbal in grove plakken en leg dit om en om met een plak gebakken ui op een bord (of al meteen op een broodje). Verdeel hier satésaus over en garneer met gebakken uitjes.
https://www.brendakookt.nl/2018/04/29/berehap-het-lekkerste-broodje-bal/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Kaat says

  Hier bij onze friet tent krijg je een eigengemaakte berenhap. Altijd goed daar 😍
  Tuurlijk gaat niks op tegen zelf maken. Maar toch krijg ik hem niet gemaakt zoals zij het doen.
  Hihi

 2. Anna says

  Heb je nog een tip Hoe je een warme bal goed kunt snijden ? Het broodje smaakte super. Alleen de plakken snijden ging heel moeilijk waardoor het er minder mooi uitzag dan ik zou willen…