BROEDER – Jan in de zak | Video

Yes, het is weer tijd voor een nieuwe video. En deze keer ga ik voor een bijzonder gerecht, waar misschien niet iedereen bekend mee is. Ik maak vandaag Jan in de zak, oftewel broeder! Dit is een West-Fries streekrecept waar al veel om is gevraagd, vooral door de mensen uit mijn omgeving.

Broeder – Jan in de zak

Broeder kun je zien als een soort deegbal, wat langzaam wordt gekookt in een zak. Het wordt veel gegeten met een mengsel van stroop met boter.

Broeder (of Jan in de zak) heb ik al vaker gegeten, maar nog nooit zelf gemaakt. In deze video bereid ik het voor de eerste keer. En zoals je zult zien gaat dat niet helemaal goed, ik moet zelfs een hulplijn inschakelen ;)

Ik bereid de broeder volgens het volgens het recept van de oma van Joost dat ik via mijn schoonmoeder heb gekregen. Er zijn meerdere recepten in omloop, iedere familie maakt het weer anders. De een gebruikt bloem en gist, in dit recept gebruiken we zelfrijzend bakmeel. Opvallend is dat 600 ml melk wordt aangevuld met 400 ml water. Waarom kunnen we niet precies verklaren, maar we denken dat dit komt doordat goedkoper is dan melk.

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet gratis te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als aller eerste bekijken!

 

broeder recept familierecept

BROEDER |Video

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 2 hours

BROEDER |Video

Ingrediënten:

 • 1 kilo zelfrijzend bakmeel
 • 600 ml melk en 400 ml water
 • 2 eieren
 • snuf zout
 • Extra benodigd: broeder zak

Bereiding:

 1. Meng zelfrijzend bakmeel met zout in een kom.
 2. Verwarm melk met water en roer het ei erdoor. Mix hierna de zelfrijzend bakmeel er door.
 3. Doe het beslag in de zak, en knoop deze goed dicht.
 4. Leg onder op een grote pan een bord op zijn kop. Vul de pan voor de helft met water en doe hierna de zak met het beslag er in. Vul eventueel bij met extra water.
 5. Laat de zak met beslag 1 uur pruttelen en draai het hierna om. Laat het dan weer een uur op het vuur staan.
 6. Haal de zak hierna uit het water, check of het goed gaar is en snijd in plakken.
 7. Verwarm suikerstroop met klonten boter in een pannetje. Serveer dit met de warme broeder.
https://www.brendakookt.nl/2018/04/06/broeder-jan-in-de-zak-video/

Broeder recept West-fries streekgerecht

Broeder recept maken

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Monica says

  haha, hoe leuk dit.
  Via mijn schoonfamilie ken ik dit recept, dus vind het leuk dat het gemaakt word.
  Tegenwoordig maak ik het in de magnetron, dat kan ook

 2. Mariëlle says

  Grappig Brenda, ik heb hem vorige week met mijn dochter gemaakt volgens een recept van mijn oma. Ook voor mijn blog :) Het klopt inderdaad dat er meer recepten in omloop zijn. Wij hebben ook een iets ander recept.

  Eén ding is zeker! de broeder is heerlijk!!

 3. wendy says

  Ik maak de broeder in een zg broederpannetje. Een tulbandvorm met deksel. De broeder hoeft dan nog maar 1,5 uur te koken en je hoeft hem ook niet te draaien. Nog makkelijker dus! En ik maak hem met 1 kilo zelfrijzend bakmeel, snuf zout, zakje vanille suiker, 4 eieren en op de gok melk tot je een lobbig beslag hebt.
  Enne, de dag erna opbakken is nog lekkerder

 4. Joan says

  Wat een leuk idee. Meteen het recept aan mijn moeder gevraagd. Ze gaf ook enthousiast haar pan mee. Ze aten het vroeger op goede vrijdag, zei ze. Ben heel benieuwd, net als jij

 5. Karin says

  Heb je minder kooktijd nodig als je maar de helft van de hoeveelheid van dit recept gebruikt?