Ga naar de inhoud

BROEDER – Jan in de zak | Video

Yes, het is weer tijd voor een nieuwe video. En deze keer ga ik voor een bijzonder gerecht, waar misschien niet iedereen bekend mee is. Ik maak vandaag Jan in de zak, oftewel broeder! Dit is een West-Fries streekrecept waar al veel om is gevraagd, vooral door de mensen uit...
20 minuten Voorbereidingstijd
2 uur Bereidingstijd
Delen op

BROEDER – Jan in de zak | Video

Yes, het is weer tijd voor een nieuwe video. En deze keer ga ik voor een bijzonder gerecht, waar misschien niet iedereen bekend mee is. Ik maak vandaag Jan in de zak, oftewel broeder! Dit is een West-Fries streekrecept waar al veel om is gevraagd, vooral door de mensen uit mijn omgeving.

Broeder – Jan in de zak

Broeder kun je zien als een soort deegbal, wat langzaam wordt gekookt in een zak. Het wordt veel gegeten met een mengsel van stroop met boter.

Broeder (of Jan in de zak) heb ik al vaker gegeten, maar nog nooit zelf gemaakt. In deze video bereid ik het voor de eerste keer. En zoals je zult zien gaat dat niet helemaal goed, ik moet zelfs een hulplijn inschakelen 😉

Ik bereid de broeder volgens het volgens het recept van de oma van Joost dat ik via mijn schoonmoeder heb gekregen. Er zijn meerdere recepten in omloop, iedere familie maakt het weer anders. De een gebruikt bloem en gist, in dit recept gebruiken we zelfrijzend bakmeel. Opvallend is dat 600 ml melk wordt aangevuld met 400 ml water. Waarom kunnen we niet precies verklaren, maar we denken dat dit komt doordat goedkoper is dan melk.

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet gratis te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als aller eerste bekijken!

 

broeder recept familierecept

Broeder recept West-fries streekgerecht

Broeder recept maken

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze broeder – jan in de zak | video

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 2 uur
Stap 1
Meng zelfrijzend bakmeel met zout in een kom.
2
Stap 2
Verwarm melk met water en roer het ei erdoor. Mix hierna de zelfrijzend bakmeel er door.
3
Stap 3
Doe het beslag in de zak, en knoop deze goed dicht.
4
Stap 4
Leg onder op een grote pan een bord op zijn kop. Vul de pan voor de helft met water en doe hierna de zak met het beslag er in. Vul eventueel bij met extra water.
5
Stap 5
Laat de zak met beslag 1 uur pruttelen en draai het hierna om. Laat het dan weer een uur op het vuur staan.
6
Stap 6
Haal de zak hierna uit het water, check of het goed gaar is en snijd in plakken.
7
Stap 7
Verwarm suikerstroop met klonten boter in een pannetje. Serveer dit met de warme broeder.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten

15 reacties

Tineke

Hallo Brenda Ik maak broeder in de oven. 400 gr. Zelfrijzend bakmeel 1/2 liter melk 3 eieren Snuf zout Je giet het beslag in een ingevet cakeblik en dat dek je goed af met aluminiumfolie waar je gaatjes in prikt. Ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven ( ongeveer 220 graden)

Laat een bericht achter

Jacob Jan Druif

Beste Brenda, Er is een verschil tussen "Broeder" en "Jan in de zak". "Jan in de zak" is precies zoals jij gedaan hebt, en is naar mijn idee ook het lekkerst, vanwege die beetje kleffe buitenkant. 'Broeder" wordt "au bain marie" gekookt in een metalen schaal en in een grote pan, en het deeg heeft dus geen contact met het kook water. De buitenkant is dus veel droger aan de buiten kant. Volgens mijn moeder makkelijker om te maken, kortere kooktijd (ca. 1 1/2 uur), een geen katoenen zak die goed schoon moet maken. Beide zijn heerlijk om de volgende dag op te bakken. Wij deden de stroop en de gesmolten boter apart opdienen, zodat je zelf kon bepalen waar je iets meer of minder van wilde!!

Laat een bericht achter

Cindy

Hoi Brenda, Wat een leuk en spontaan filmpje! Mijn moeder is helaas overleden maar broeder was echt haar ding. Ik vind het heerlijk en onze dochters ook! Wij doen ook altijd rozijnen en appel er door heen. Maakt het net ff specialer. Fijne dagen!

Laat een bericht achter

Jannie

Mijn man at dit vroeger wel eens en wilde het heel graag nog eens eten maar zijn moeder die het altijd maakte leeft helaas niet meer. Dit recept gevonden en op internet 2 broederzakken besteld. Vandaag 2x geprobeerd maar helaas beide keren mislukt. Van alles de helft van het recept genomen ivm de kleinere zak maar hij wordt niet mooi wit en de binnenkant is donker en lijkt wel rubber. Heb alles staps gewijd gevolgd maar geen idee wat er mis gaat.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Jannie, wat jammer om te horen. Omdat je een kleinere hoeveelheid neemt met je de broeder waarschijnlijk ook minder lang verwarmen. Heb je ook een kleinere pan gebruikt?

Monique

Wat ik altijd t allerlekkerste vond.......de volgende dag als er over was, in plakjes snijden en dan lekker opbakken en dan met stroop, heeeeeeerlijk!

Laat een bericht achter

Iris

Gemaakt en gelukt! Heel erg bedankt voor het recept. Proeft echt naar mooie herinneringen, lang geleden. Mijn (westfriese) oma maakte dit wel eens voor ons als we kwamen logeren. Mijne was inderdaad ook erg nat en vochtig in het begin maar van binnen was hij goed gaar.

Laat een bericht achter

Karin

Heb je minder kooktijd nodig als je maar de helft van de hoeveelheid van dit recept gebruikt?

Laat een bericht achter

Joan

Wat een leuk idee. Meteen het recept aan mijn moeder gevraagd. Ze gaf ook enthousiast haar pan mee. Ze aten het vroeger op goede vrijdag, zei ze. Ben heel benieuwd, net als jij

Laat een bericht achter

wendy

Ik maak de broeder in een zg broederpannetje. Een tulbandvorm met deksel. De broeder hoeft dan nog maar 1,5 uur te koken en je hoeft hem ook niet te draaien. Nog makkelijker dus! En ik maak hem met 1 kilo zelfrijzend bakmeel, snuf zout, zakje vanille suiker, 4 eieren en op de gok melk tot je een lobbig beslag hebt. Enne, de dag erna opbakken is nog lekkerder

Laat een bericht achter

Mariëlle

Grappig Brenda, ik heb hem vorige week met mijn dochter gemaakt volgens een recept van mijn oma. Ook voor mijn blog :) Het klopt inderdaad dat er meer recepten in omloop zijn. Wij hebben ook een iets ander recept. Eén ding is zeker! de broeder is heerlijk!!

Laat een bericht achter

Norma

Hoi Brenda leg de zak met beslag in kokend water of koud water. Ik heb het nu al twee keer gemaakt en twee keer mislukt. Ik legde de zak met beslag in kokend water

Monica

haha, hoe leuk dit. Via mijn schoonfamilie ken ik dit recept, dus vind het leuk dat het gemaakt word. Tegenwoordig maak ik het in de magnetron, dat kan ook

Laat een bericht achter

Monique

Waar heb je de suikerstroop gekocht?

Brenda Kookt

Wat slim Monica, gebruik je dan ook een zak of kussensloop?

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op