Ga naar de inhoud

Eten met kinderen – 10 tips om het gezellig te houden aan tafel

Eten en kinderen. Een onderwerp waar veel over geschreven is, en waar nog veel over geschreven zal worden. Het is niet altijd makkelijk als ouder. En als peuter ook niet geloof ik 😉 Ook ik krijg veel vragen van bezoekers die zich afvragen hoe dat bij ons gaat. Eet Fem goed, en hoe houden wij het gezellig aan tafel?

Eten met kinderen – 10 tips om het gezellig te houden aan tafel

Niet dat gezelligheid aan tafel het aller belangrijkste is. Maar wij eten allemaal het lekkerste zonder (dramatisch) gehuil en boze gezichten. Dat betekent niet dat Fem alles wat er op tafel staat lekker vindt, ook zij moet nieuwe dingen proberen en soms leren eten.

Bij deze geef ik mijn 10 tips om het gezellig te houden aan tafel.

Samen eten

Ik vind het belangrijk om samen te eten aan tafel en daarin consequent te zijn. Zo weet Fem ook waar ze aan toe is. Wij eten ontbijt, lunch en de avondmaaltijd samen aan tafel. Het is een momentje met het gezin waarbij we de dag bespreken (Fem praat steeds meer mee ;)) en meestal gezellig samen zijn.

Als ik samen met Fem ontbijt kijken we daarbij vaak een filmpje, met avondeten gaat de tv altijd uit.

Zelf eten, of eten geven?

Kinderen van twee jaar oud willen alles zelf doen. Deur open, licht aan (of uit) en natuurlijk ook zelf eten. Wij hadden geluk dat Fem redelijk netjes kan eten. Al zijn er ook avonden dat ze ineens niet meer zelf wil eten en alleen eet als papa of mama helpt. Prima. Ik heb het liefst dat ze zelf eet, maar als ze anders weigert iets in haar mond te stoppen help ik graag mee.

Eten met vork of handjes?

Eten met lepel en vork is soms een dingetje. Er zijn perioden dat ze keurig met lepel en vork eet, maar ook perioden dat ze liever met haar handjes eet. Als het kan, dan is het prima. Al gaat soep of yoghurt met de handjes wat mij betreft niet.

Mevrouw wil inmiddels ook zelf haar eten snijden, ook al gaat dat natuurlijk niet. Maar daarom krijgt ze ook een mes bij het eten, zij gaat eerst zelf voorsnijden en daarna maken wij het af.

Tegenwoordig laten we ook zien wat we eten, en vragen we aan haar of ze wil dat we het eten (fijn)prakken of in stukjes snijden. Als we de wortel prakken terwijl zij stukjes wilde eten kan het ineens heel ongezellig worden 😉 Het maakt mij niet uit hoe ze het eet, als ze het maar eet.

Op de stoel blijven zitten

Sinds een paar maanden zit Fem zelf op de tripp trapp stoel, zonder zitje zeg maar. Ze kan er zelf op en af klimmen. We hebben een paar keer gehad dat ze vond dat ze klaar was met eten en ging spelen. Na uitleggen dat papa en mama nog niet klaar zijn gaat ze meestal weer netjes zitten. Wel zo gezellig.

Wees enthousiast

Wees zelf enthousiast over het eten. Als wij gaan eten zeggen Joost en ik vaak tegen elkaar hoe lekker we het vinden. Als Fem dat hoort wordt ze nieuwsgierig en gaat ze vaak uiteindelijk toch eten. Na het proeven vindt ze het vaak verrassend lekker en is haar bordje leeg voor ze het weet. Als ze iets niet lekker vindt, hoeft ze het niet te eten. Maar ik wil wel graag dat ze het proeft. Al lukt dat niet altijd.

Beloon je kind na het eten van een hapje, of een bord

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip. We hebben een periode gehad dat we klapten, high fives gaven of gingen juichen nadat er een hapje in d’r mondje was gegaan. Zo werd eten voor haar een stuk leuker.

Kleine(re) porties

Het kan ook helpen om kleinere porties te geven. Als de kleine minder eten op het bordje ziet liggen en het is ineens leeg dan is de kans groot dat ze nog een beetje wil.

Niet boos worden als ze niet willen eten – geen strijd

Fem eet sinds ze ongeveer 1 jaar oud is met de pot mee. Ik zorg dat we ongeveer 4 keer per week iets eten waarvan ik zeker weet dat ze het lust (aardappelen, pasta en hartige taart doen het bijvoorbeeld altijd goed). Andere avonden moet ze regelmatig nieuwe dingen proeven. Soms kook ik wat extra groenten erbij wat ze los kan opeten, zoals broccoli of wortel.

Er zijn ook avonden dat niets helpt, en ze niets wil. In dat geval ga ik de strijd niet aan. Wil je niet eten? Dan niet. Morgen weer een dag.

Toetje, of niet?

En ja, geef je dan nog een toetje of niet? Als ze niet wil eten geven wij niets ter compensatie. Ze krijgt na het eten geen papfles, boterham of iets anders dat ze lekker vindt. Maar andere delen van de maaltijd mag ze nog wel eten, zoals een stukje vlees en vis of een toetje. Het hoort bij de maaltijd, en eten we niet als beloning.

Gooien met eten, of uitspugen

Dit is iets wat echt niet mag en daar zijn we duidelijk in. Als er gegooid wordt, of eten voor de lol wordt uitgespuugd dan is het klaar.

Helpen in de keuken

Wil je kind niet eten aan tafel, laat het dan eens helpen bij het koken in de keuken. Als Fem in de keuken staat wil ze ineens van alles proeven. Ze is zelfs zo fanatiek dat ze happen wil nemen uit ongeschilde aardappels of uien. Ik heb maar uitgelegd dat mama dat eerst moet koken voor we het kunnen opeten. Soms  geef ik haar ook extra komkommer of dergelijk om tijdens het koken alvast te snoepen.

Als conclusie kun je wel stellen dat we over het algemeen wel een beetje met de wind mee waaien. Vaak gaat het goed, en eten we gezellig samen aan tafel. Maar soms ook niet. Het blijft een kind of peuterpuber. Als ze niet wil eten dan gebeurt dat ook niet. Volgende dag eet ze het vast weer bij 😉

Ik ben ook heel erg benieuwd hoe jullie hiermee om gaan. Gebruiken jullie trucjes waardoor de kinderen beter eten? Of beter op hun stoel blijven zitten?

 

1 reactie

Martine

Ik pas veel op en heb met een jongen van 4 gemerkt dat het leuk is te tellen hoeveel happen er op het bord zitten en of papa/mama meer happen of minder hebben. Dit motiveerde hem wel om happen te nemen.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op