Tiramisu – basisrecept

Tijd voor een lekker Italiaans toetje: de echte tiramisu. Bij deze deel ik het tiramisu basisrecept. Zoals het hoort met rauwe eieren, koffie en amaretto.

Op vakantie in Italië kan ik zo genieten van het lekkere eten. Verse pasta’s, pizza, Italiaanse ijsjes en natuurlijk mag tiramisu ook niet ontbreken. Ook thuis staat tiramisu regelmatig op tafel als er eters komen. Het fijne is dat je hiermee ook lekker kunt variëren, zo staan er ook al meerdere variaties op de blog. Dit basisrecept heb ik al vaak gemaakt, maar nog nooit publiceerde ik het. Tijd om daar verandering in te brengen.

Tiramisu basisrecept

Deze klassieke versie van tiramisu bevat rauwe eieren, en mag ik als zwangere nu natuurljk niet eten. Maar vlak voor mijn zwangerschap heb ik hier nog ultiem van genoten toen onze ouders kwamen eten.

Ben je ook zwanger, of wil je tiramisu eten met kids? Maak dan bijvoorbeeld deze tiramisu met aardbeien.

Tiramisu maken, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Tiramisu – basisrecept

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 3 hours

Aantal: 8-10 personen

Tiramisu – basisrecept

Ingrediënten:

 • 1 kopje sterke koffie
 • eventueel 8 eetlepels Amaretto
 • 500 gram mascarpone
 • 4 eieren
 • 20 gram suiker
 • een snuf zout
 • 1 pak lange vingers
 • cacaopoeder ter garnering
 • Extra benodigd: een grote rechthoekige of vierkante schaal

Bereiding:

 1. Zet sterke koffie, laat dit afkoelen en meng het met de Amaretto
 2. Splits de eieren en bewaar de eiwitten en de dooiers in een aparte kom. Zorg ervoor dat je kom en mixer vet vrij zijn (haal er bijvoorbeeld een keukenpapiertje met citroensap langs).
 3. Doe een snuf zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine of mixer. De eiwitten zijn stijf als je de kom op zijn kop houdt en het er niet uit loopt.
 4. Klop de dooiers op met de suiker, tot een romig mengsel. Roer hier de mascarpone door. Als de crème glad is vouw je voorzichtig de geklopte eiwitten erdoor.
 5. Bedek een schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Besprenkel de helft van de koffie over de lange vingers.
 6. Verdeel de helft van het eimengsel over de lange vingers. Bedek dit weer met een laag lange vingers en besprenkel dit met de overige koffie. Verdeel tot slot het laatste eimengsel over de lange vingers.
 7. Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi de tiramisu met een dikke laag cacao. Dek de tiramisu af met plasticfolie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.
https://www.brendakookt.nl/2018/03/02/tiramisu-basisrecept/

Tiramisu recept, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

Tiramisu klassiek recept, tiramisu basisrecept, Brenda Kookt, Tiramisu Recept

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Hashtageva says

  Ik wil al zo lang zelf tiramisu maken. Als ik tijd heb (en de ingrediënten natuurlijk) dan ga ik je recept zeker uitproberen :)

 2. Margreet says

  Elke woensdag kook ik voor dochter, schoonzoon en kleindochter (en mijzelf) en af en toe tracteer ik ons op een nagerecht. Gisteren maakte ik deze tiramisu, voor het kleinkind zonder amaretto, voor de rest mét. Waanzinnig lekker! Dit ga ik absoluut nog een keer maken.

 3. Nienke says

  M’n lange vingers komen boven drijven! Help?

  • Brenda Kookt says

   Hoi Nienke, drijven ze in de koffie, of in het mascarpone/ei mengsel? Heb je het ei wel opgeklopt?

   • Nienke says

    Ze drijven in t mascarponemengsel. Ik heb de dooiers apart met de suiker geklopt, toen mascarpone erbij gedaan. En in een andere kom de eiwitten stijf. Dat samengevoegd. Wat heb ik gemist?

    • Amy says

     Dit is zojuist ook bij mij gebeurd. Wat ik denk dat het is, is dat er niet duidelijk beschreven staat dat het ei-suiker mengsel romig moet zijn en niet nog slap.. gok ik in ieder geval aangezien het Alerhande recept met slagroom dit wel aangeeft het dan wel goed gaat bij mij.

     • Brenda Kookt says

      Het ei-suikermengsel klop je op tot een schuimig/romig mengsel. De eiwitten klop je ook op tot ze helemaal stijf zijn.