Hartige taartdeeg / quichedeeg – Basisrecept

Hartige taartdeeg of quichedeeg, het stond al zo lang op mijn to-cook lijstje. En iedere keer kwam het er niet van. Tot vandaag. En ik zeg je, ga het ook zelf maken. Want het is zo simpel, en lekker!

Al sinds de start van mijn blog (bijna 6 jaar geleden) roep ik dat ik écht binnenkort zelf hartige taartdeeg ga maken en het recept met jullie ga delen. Toch greep ik iedere keer weer naar het hartige taartdeeg uit de koeling of diepvries als ik een quiche of hartige taart klaarmaakte.

Eindelijk gaf ik mijzelf een schop onder de kont om zelf hartige taartdeeg te maken. En heel eerlijk: als ik had geweten dat het zo makkelijk was dan had ik het eerder  gedaan. Want het stelt echt niets voor. Het enige dat je nodig hebt is tijd, want ja het duurt wel iets langer dan wanneer je een pakje uit de koeling of diepvries gebruikt.

Het hartige taartdeeg maakte ik naar het recept van Rutger van den Broek uit ‘Het Hartige bakboek‘. In dit boek vind je dus geen zoetigheid, maar heel veel lekere hartige bakrecepten. Naast verschillende basisrecepten om zelf deeg te maken vind je ook de lekkerste recepten voor andere hartige baksels zoals de lekkerste kroketjes en paté en croute in het boek.

Klik hier voor meer informatie over het Hartige bakboek, en om het boek te bestellen via bol.com.

De ingrediënten voor hartige taartdeeg of quichedeeg zijn super simpel: Bloem, zout, ijskoud water en een ei. Als je de ingrediënten gemengd hebt laat je het even rusten voor je het verwerkt in het gerecht. Oh en je hoeft niet van het deeg te snoepen, omdat het niet zoet is, is het ook niet bepaald lekker ;)

Het klaarmaken van het deeg duurt iets langer dan je gewend bent. Om ervoor te zorgen dat de bodem van de quiche of hartige taart goed gaar is moet je hem voor de vulling erin gaat eerst voorbakken. In het recept staat uitgelegd hoe je dit doet.

Hartige taartdeeg – Basisrecept

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Aantal: 1 quiche of hartige taart

Hartige taartdeeg – Basisrecept

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • ¾ theelepel zout
  • 125 boter, koud
  • 1 ei
  • 3 eetlepels water, ijskoud
  • *Extra benodigd: springvorm, bakpapier, bonen of rijst voor blind bakken

Bereiding:

  1. Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
  2. Voeg het ei en water toe en meng dit kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang.
  3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.
  4. Voor een goede quiche zonder net-niet-gare bodem is het belangrijk het deeg eerst blind te bakken. Als steunvulling kun je gebruiken: keramische bakbonen, gedroogde bonen, ongekookte rijst of spliterwten.
  5. Verwarm de oven voor op 180 C. Rol het deeg dun uit en bekleed hier de ingevette quichevorm mee. Laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan.
  6. Verkreukel een stuk bakpapier en leg dit op het deeg. Verdeel de steunvulling hierover en bak de bodem 15 minuten.
  7. Haal de quichevorm uit de oven en verwijder het bakpapier met steunvulling.
  8. Snijd de rand van de vorm met een mes bij. Zet de bodem terug in de oven en bak het nog 5 tot 15 minuten.
  9. Het deeg is goed gebakken als het licht goudbruin van kleur is. Laat de bodem(s) helemaal afkoelen voor de vulling erin gaat.
https://www.brendakookt.nl/2018/02/28/hartige-taartdeeg-quichedeeg-basisrecept/

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Wil says

    Jammer dat er zelden de doorsnee van de (quiche)vorm wordt vermeld !
    Wat is het formaat voor dit recept?

    • Brenda Kookt says

      Hoi Wil, dit is een standaard quiche-maat, waarbij ik deeg over had. Het komt dus niet zo krap aan. Met dit deeg kun je een vorm van 26 centimeter bedekken. Maar ook een kleinere van 20 cm. Deeg dat over is kun je goed invriezen.

      • Wil says

        Dank je wel Brenda! Handig dat je het deeg kunt invriezen.