Sliptong met citroenboter

Er staat een super simpel, maar super lekker visreceptje voor jullie klaar vandaag. Tong met citroenboter.

Dat lekker niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit ‘recept’. Al weet ik niet zeker of ik het wel een recept mag noemen, zo simpel is het. Tong is een van onze favoriete visgerechten. We maken het thuis bijna nooit, maar als we uiteten gaan bestel ik dit graag.

Sliptong met citroenboter

Afgelopen jaar aten we met de kerstdagen twee dagen met familie bij ons thuis. Omdat er met kerst altijd (te) veel gegeten wordt en vlees machtig kan zijn besloten we er tweede kerstdag een vis-menu van te maken. Het hoofdgerecht was tong met citroenboter, gebakken aardappeltjes en worteltjes. Het was zo’n topper (zeker kerstwaardig) dat we dit zeker vaker gaan doen als mensen komen eten.

Een bezwaar om sliptong te serveren kan zijn dat de gasten de vis aan tafel zelf moeten fileren. Onder het recept geef ik tips waardoor dit een stuk gemakkelijker wordt.

Sliptong met citroenboter

Aantal: 4 personen

Sliptong met citroenboter

Ingrediënten:

 • 6-8 verse sliptongen, schoongemaakt (dit kan de visboer voor je doen)
 • zout en peper
 • 4 eetlepels bloem
 • boter om in te bakken
 • 1 citroen
 • eventueel: fijngesneden peterselie om te garneren

Bereiding:

 1. Spoel de vis eventueel onder de kraan af en dep droog met keukenpapier.
 2. Bestrooi de vis aan beide kanten met zout en peper en haal door de bloem. Klop het overtollige bloem er af.
 3. Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan. Als de boter goed heet is doe je de vis in de pan. Bak de vis 2 minuten per kant op middelhoog vuur. Zorg er voor dat de vis niet op elkaar ligt, bak het anders in meerdere delen.
 4. Laat de vis na het bakken een paar minuten rusten op een bord bedekt met aluminiumfolie.
 5. Doe onderstussen het sap van een halve citroen bij de boter en verwarm dit kort mee.
 6. Leg de sliptong op de borden en verdeel de boterjus erover. Garneer eventueel met verse peterselie.
 7. Serveer de gebakken sliptong met een partjes citroen en bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en groente.
https://www.brendakookt.nl/2018/02/15/sliptong-met-citroenboter/

Tips fileren van de vis:

Omdat je de sliptong op je bord zelf nog moet fileren is niet iedereen hiervan gecharmeerd. Toch is het fileren heel gemakkelijk, een paar tips:

Leg de gebakken sliptong horizontaal op je bord. Duw met je mes de zijkanten van de vis naar buiten, hier zitten graten. Vervolgens kun je aan de bovenkant de twee visfilet eraf pakken met met en vork. Verwijder vervolgens de grote graat, de twee andere visfilets blijven over.

Invriezen sliptong:
Sliptong is geen goedkope vis. Per persoon heb je afhankelijk van de grootte ongeveer 2 tongen nodig. Wij hadden uiteindelijk 1,5 stuk per persoon gebakken omdat ze achteraf toch wel erg groot waren. Wat over is kun je ongebakken goed invriezen. 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marleen says

  Ha Brenda, doe steeds nieuwe boter in pan als je volgende gaat bakken ( heb geen pan waar 6 visjes in kunnen) of dezelfde boter?

  • Brenda Kookt says

   Ja voeg iedere keer weer wat boter toe. De vis mag wel een beetje zwemmen. Bij mij passen er 2 a 3 sliptongen in een grote koekenpan.

 2. Mieke says

  Hoi Brenda, in een van jou recepten stond een verwijzing dat je redelijk voordelig vanille stokjes en andere dingen kon bestellen daar had ik mij aangemeld alleen nog niets ontvangen kan het niet terug vinden wil jij deze site nog even doorgeven(zo suf)hartelijk dank mieke

  • Brenda Kookt says

   Ik denk dat je dit op een andere website gevonden hebt Mieke. Ik heb hier namelijk geen speciaal adresje voor

   • Mieke says

    0ke dank je wel blijf voor al van die heerlijke recepten maken

 3. Marja says

  Hoi Brenda,
  Ik heb nog nooit zelf vis gebakken omdat ik niet zo’n visliefhebber ben. Maar het begint te komen, ik ga steeds meer vissoorten lekker vinden merk ik. Tja, je bent nooit te oud om te leren hè. Zelfs als je 58 bent kun je dingen leren eten.
  Maar om de een of andere reden is tong altijd een uitzondering geweest. Als we al eens uit eten gaan en er staat gebakken tong op het menu, dan zal ik dat altijd bestellen. Hoe duur het ook is! Dus nu de volgende uitdaging….vis bakken! Daarom ben ik reuze blij met je “recept” of hoe je het ook noemen wilt. Bij deze dus heel erg bedankt voor je recept + tips om te fileren.
  Met een hartelijke groet en een kusje voor Fem,
  Marja