Ga naar de inhoud

Guacamole – basisrecept

Tijd voor een lekker basisrecept, tijd voor guacamole! Een recept dat ik al heel vaak heb gemaakt, en waar ik gek op ben. Maar die nog niet op de site stond, tijd om dat te veranderen. Zodat jullie ook allemaal guacamole maken de komende dagen. Zelfgemaakte guacamole Als ik met...
20 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Guacamole – basisrecept

Tijd voor een lekker basisrecept, tijd voor guacamole! Een recept dat ik al heel vaak heb gemaakt, en waar ik gek op ben. Maar die nog niet op de site stond, tijd om dat te veranderen. Zodat jullie ook allemaal guacamole maken de komende dagen.

Zelfgemaakte guacamole

Als ik met vriendinnen ergens ga drinken snacken er we standaard nacho’s met guacamole bij. Zo lekker! En dan vooral als het zelfgemaakt is natuurlijk, de potjes die je in de supermarkt koopt zijn een stuk minder lekker. Bovendien is het heel makkelijk en vaak goedkoper om thuis te maken. Alleen maar voordelen!

Guacamole – basisrecept

Guacamole is een avocado dip uit Mexico. Het wordt bij veel Mexicaanse gerechten toegevoegd en daarbij is het ook heel erg lekker als borrelhapje met nacho’s.

Guacamole maken is super simpel. Hét basisingrediënt waar dit recept om draait is natuurlijk avocado. Maar tomaat, ui en peper mogen ook niet ontbreken in de Mexciaanse dip. Net als een beetje limoensap. Je kunt de avocado glad pureren met een staafmixer zoals ik hier gedaan heb, maar als je van een grovere dip houdt kun je de avocado ook fijnprakken en de overige ingrediënten fijnsnijden en erdoor roeren.

Als je de guacamole zonder room maakt, zoals ik het doe, is het ook nog eens een vrij gezonde dip. En verantwoord snacken, daar ben ik fan van!

Guacamole bewaren

Als je guacamole bewaart, verkleurt het vruchtvlees van de avocado erg snel. Het wordt bruin in plaats van mooi groen. Voorkom verkleuring door een avocadopit in de dipsaus te leggen en de saus af te dekken met plasticfolie. Zo kun je de dip een paar uur bewaren. Al blijft een verse guacamoledip het allerlekkerste. Eigenlijk moet je het na het maken direct serveren.

Guacamole maken

Mexicaanse recepten

De avocado dip is natuurlijk niet alleen lekker bij de nacho’s. Ook bij andere Mexicaanse gerechten zoals een nachtschotel, burritobowl, wraps noem maar op! Ik geef je een paar toprecepten waar je deze zelfgemaakte guacamole bij kunt gebruiken:

Guacamole maken

Ik kies ervoor om guacamole zelf te maken. Het is zo makkelijk, veel lekkerder en gezonder dan de kant-en-klaar-verpakking uit de supermarkt. Je snijdt de advocado’s en verwijdert de pit. Dan snipper je een uitje en snijd je tomaatjes en rode peper. Houd je wel van een beetje pittigheid, dan kun je de pitjes ook gebruiken. Doe er wat geperste knoflook bij. Pureer de advocado, tomaat, peper, knoflook en tweederde van de tomaat met een staafmixer, tot het mengsel bijna glad is. Smullen maar!

Benodigdheden

Tips voor het maken van guacamole:

  • Het vruchtvlees van de avocado kan verkleuren als je het bewaard. Voorkom verkleuring door een avocadopit in de guacamole te leggen en de saus af te dekken met plasticfolie. Zo kun je de dip langer bewaren.
  • Het is niet noodzakelijk om het mengsel glad te pureren, als je van stukjes houdt kun je alles ook door elkaar prakken/roeren.
  • Voor een extra romige guacamole kun je de zure room of crème fraiche toevoegen.
  • Guacamole is niet alleen lekker bij nacho’s, serveer het ook eens bij wraps, tortilla’s, burrito’s etc.

Ingrediënten

kom
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze guacamole – basisrecept

Voorbereiding: 20 minuten
Stap 1
Snijd de avocado’s in de lengte door. Verwijder de pit en lepel de avocados uit. Snipper de ui, en snijd de tomaat en rode peper fijn (ik heb de pitjes niet gebruikt, maar zou wel kunnen qua pittigheid). Pers de knoflook.
2
Stap 2
Pureer met een staafmixer of blender het vruchtvlees van de avocado, knoflook, rode peper, 2/3 van de ui en de helft van de tomaat en limoensap tot een bijna glad mengsel.
3
Stap 3
Voeg de rest van de ui en blokjes tomaat toe en roer dit door het mengsel.
Bekijk ook andere recepten
Naan maken recept
Gegrilde pastinaak met truffelmayo en parmezaan
Bechamelsaus maken
Pompoen-geitenkaassalade met granaatappelpitjes en pompoenpitten

13 reacties

vic

Nice, echter zonder koriander geen guacamole !

Laat een bericht achter

Jarinka

Oh wat een heerlijk recept! Ik maak dit vaak voor bij de borrel zodat mijn man Han er heerlijk van kan smikkelen! Voor hem doe ik er minder knoflook in want anders dan is hij zo twee of drie dagen aan het ruften. Echt van die vieze knoflookscheten. Pfffrrrrttt! Als je niet zo'n liefhebber van koriander (ik noem het altijd kor kor hahahahaha) bent, dan kan je het prima zonder maken.

Laat een bericht achter

ben kleijn

Waarom is het bij mijn niet groen maar geel oranjeachtig

Laat een bericht achter

i.vanwissen

Kan ik deze Guacamole ook invriezen? Hoor het graag, dank, Irene

Laat een bericht achter

Tina

Hoe lang kun je de quacamole bewaren?

Laat een bericht achter

Elly

Kan ik de tomaat weglaten vanwege allergie

Laat een bericht achter

xzdfesr

ja

Michel

Jeeeuuuj een guacamole zonder koriander!! Dikke like :))

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

:)

Kirsten

Waar heb je de koriander gelaten??

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik houd zelf niet van koriander dus heb deze niet toegevoegd.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op