Wortelbrood met kokos

Zondag bakdag? Ga dan voor dit lekkere wortelbrood met kokos. Een lekker en simpel bakrecept dat niet heel erg fout is, maar wel heel erg lekker.

Het is alweer een tijd geleden dat ik een lekker bakrecept met jullie deelde. Doordat ik me de afgelopen maand richtte op de #backtonormalchallenge en gezonder probeerde te eten mocht ik van mezelf geen slechte dingen maken. Wel stond er tijdens de challenge gezond snoepen op het menu. Het ideale moment om een gezonder baksel te maken.

wortel kokos brood maken

Wortelbrood met kokos

Dit wortelbrood is afgeleid van de welbekende bananenbroden. Zonder suiker en boter. Toch wilde ik er wel een echt lekker baksel van maken. Hierdoor kon ik het niet laten toch een beetje suiker toe te voegen.

De boter is in dit recept vervangen door zonnebloemolie. En de suiker is zo veel mogelijk gereduceerd. Maar om er een lekker brood van te maken vond ik toch dat dit niet mocht ontbreken. De kokos is niet overheersend, maar geeft net een lekkere touch aan het wortelbrood. En ja het glazuur. Is het nodig? Niet perse. Maar dat geeft nét dat beetje extra aan het brood. Als compromis heb ik de laag roomkaas tot het minimum beperkt.

Het resultaat is een super lekker wortelbrood met kokos. Lekker, maar niet te zoet.

wortel kokos brood

Wortelbrood met kokos

Bereidingstijd: 25 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Aantal: 10 plakken

Wortelbrood met kokos

Ingrediënten:

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 60 gram donker bruine basterdsuiker
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 125 ml zure room
  • 100 gram geraspte wortel
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1,5 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 150 gram bloem
  • *Voor het glazuur:
  • 120 gram roomkaas
  • halve theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels geraspte kokos voor de garnering
  • *Extra benodigd: cakeblik van 25 cm

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 180 °C en bekleed het cakeblik met bakpapier.
  2. Klop in een kom de olie met de suiker door elkaar. Voeg hier de eieren, vanille extract en zure room erbij en roer dit goed door.
  3. Roer in een andere kom de kaneel samen met het zout en bakpoeder door de bloem. Voeg dit bij de natte ingrediënten en roer alles door tot het goed gemengd is. Roer hierna de wortel en kokos door het beslag.
  4. Verdeel het beslag in het cakeblik en bak dit 50 minuten in de oven. Controleer hierna met een satéprikker of het brood gaar is. Als de prikker er droog, met een paar kruimels era aan uitkomt is de cake gaar.
  5. Laat het wortel kokos brood op een rooster volledig afkoelen.
  6. Maak ondertussen het glazuur door de roomkaas los te roeren en te mengen met de vanille en poedersuiker.
  7. Rooster het kokos even in een droge koekenpan, zodat het licht bruin kleurt.
  8. Verdeel het glazuur over het wortelbrood en maak het af met de geroosterde kokos.
  9. Het wortelbrood kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
https://www.brendakookt.nl/2018/01/28/wortelbrood-met-kokos/

wortel kokos brood recept

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Anne says

    Wat een mooi recept, dank je wel.
    Zou je het ook in plakken kunnen invriezen?
    Mijn dank voor jouw antwoord.

  2. Anneke says

    Hoi, blijkbaar heb ik iets niet goed gedaan want het wortelbrood “rijst” niet in de oven. Hij blijft bij mij heel laag en is daardoor niet lekker. Ik heb heel goed geroerd. Kun je misschien uitleggen wat ik verkeerd heb gedaan?

    • Brenda Kookt says

      Heb je het bakpoeder ook toegevoegd Anneke? Het klinkt gek, maar het kan ook zo zijn dat je te goed hebt geroerd.