Ovenschotel met spitskool en aardappelen

Yes, tijd voor een lekker makkelijk maaltje. Deze dinsdag gaan we voor een ovenschotel met spitskool en aardappelen.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat dit recept mijn blog zou halen. Doordat de schotel er een beetje saai uitziet, de ovenschaal was gevallen (deze foto zie je binnenkort terug in de foodfoto’s ;)) en dit recept erg basis is had ik besloten dat ik dit recept niet zou publiceren.

Tot we aan tafel zaten, de borden leeg waren en ik daarna te horen kreeg: je hebt vandaag écht lekker gekookt! Zo’n compliment krijg ik niet vaak ,en ik moet toegeven dat ik het recept qua smaak ook erg lekker vond. Hierdoor haalde het recept toch de blog, bij deze!

Ovenschotel met spitskool en aardappelen

Het is een basis ovenschotel met aardappelpuree on top. Daaronder een mengsel van gewokte spitskool met ui en paprika op smaak gebracht met ketjap. En blokjes kip. Door de ketjap is het spitskoolmengsel lekker op smaak, en een beetje smeuïg. Wat een lekkere aanvulling is op de aardappelpuree.

Alles bij elkaar een prima maaltje, en heerlijke ovenschotel.

Op zoek naar een andere lekkere ovenschotel? Neem hier een kijkje!

Ovenschotel spitskool recept

Ovenschotel spitskool met aardappelen

Bereidingstijd: 30 minutes

Kooktijd/baktijd: 25 minutes

Aantal: 4 personen

Ovenschotel spitskool met aardappelen

Ingrediënten:

  • 600 gram aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 spitskool, in reepjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 300 gam kipfilet, in blokjes
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1,5 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 30 gram boter, in kleine blokjes
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen in 10 minuten gaar. Giet het kookvocht af, maar bewaar het wel en laat de aardappelen even uitstomen met de deksel van de pan.
  2. Fruit de ui aan in olie. Voeg na een paar minuten de spitskool er bij en bak dit mee. Voeg na 5 minuten de paprika toe en laat dit 15 minuten bakken op medium vuur. Breng op smaak met zout, peper en de ketjap.
  3. Bak ondertussen de kipblokjes in een andere koekenpan aan.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  5. Stamp de aardappelen fijn en voeg een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met zout, peper en de mosterd. Roer dit goed door elkaar.
  6. Roer de gebakken kipfilet door het spitskoolmengsel en verdeel dit over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de aardappelpuree. Bestrooi met paneermeel en verdeel de blokjes roomboter er over.
  7. Bak de schotel 25 minuten in de oven tot het er een goudbruin korstje ontstaat.
https://www.brendakookt.nl/2018/01/16/ovenschotel-met-spitskool-en-aardappelen/

Ovenschotel spitskool met kip

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. AJ Lub says

    Lijkt mij erg lekker. Een winterse uitstraling.
    Maar wat als je geen aardappelpuree eet.
    Waar kan je dat door vervangen om een smaakvolle combinatie te krijgen?

  2. Monique says

    Lijkt me heel lekker behalve dan de kip, daar zijn we hier niet zo’n fan van ;-)
    Waarmee kun je die kip kunt vervangen zodat de schotel net zo lekker blijft?

    Groetjes, Monique

    • Ingrid says

      Ha Monique,
      Wij maken een soortgelijke schotel met gehakt (licht gezouten en gekruid). Ook héérlijk!
      Groetjes, Ingrid

  3. Corine says

    Spitskool anders, heerlijk is dit recept. Absolute aanrader.

  4. Max says

    We hebben gisteren de spitskool schotel gegeten en we waren allemaal enthousiast!! Simpel recept en toch heerlijk.

  5. Ine says

    Erg lekker! Heel smakelijk ook zal met savooiekool ook smaken denk ik. De paprika hoeft niet echt vind ik maar zal hem zeker vaker maken dank voor het recept

  6. Pien says

    Ik ga hem straks maken voor morgen! Ben benieuwd!

    • Brenda Kookt says

      He, wat leuk Pien! Hoop dat jullie er net zo van zullen smullen als wij deden

  7. astrid riegman says

    Fantastische gerechten, makkelijk, helder, duidelijk en bovenal heerlijk.

    Ook deze schotel zal ik natuurlijk maken.

    bedankt