Chocolade bavarois

Gister deelde ik de recepten van hét Mix & Match kerstdiner en daarbij was er één grote afwezige. De link naar het recept van deze mega lekkere chocolade bavarois ontbrak. De hoogste tijd om dit recept met jullie te delen!

Tulband bavarois chocolade kerst

Chocolade bavarois

Deze chocolade bavarois maakte ik vorig jaar voor ons eigen kerstdiner. Een super lekker dessert dat je een dag van te voren klaarmaakt. Ideaal als er nog meer kerstrecepten zijn die je moet koken ;)

De chocolade bavarois is lekker zacht van structuur, bijna romig en ontzettend lekker. De verhouding van de cacao is precies goed in dit recept.

Daarbij is deze bavarois ook super gemakkelijk voor grotere groepen te maken. Van dit recept kunnen 10 – 12 personen eten. Ik gebruik hier een tulbandvorm van 2 liter voor, als je een kleinere puddingvorm hebt kun je het recept halveren en het gerecht voor 4-6 personen klaarmaken.

Kerst bavarois chocolade

Chocolade bavarois

Bereidingstijd: 30 minutes

Kooktijd/baktijd: 3 hours

Aantal: 8-10 personen

Chocolade bavarois

Ingrediënten:

  • • 12 blaadjes gelatine
  • • 8 eetlepels cacaopoeder
  • • 150 gram kristalsuiker
  • • 700 ml melk
  • • 4 eieren
  • • 500 ml slagroom
  • • 5 eetlepels witte chocolade snippers, ter garnering
  • • besjes ter garnering

Bereiding:

  1. Week de gelatine in koud water. Meng de cacao met de suiker en een paar lepels koude melk. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg al roerend het cacaomengsel toe. Spoel de puddingvorm om met eiwit en zet deze omgekeerd op een bord.
  2. Roer de eidooiers los en roer hier twee eetlepels water door. Meng er ongeveer vier eetlepels van de warme chocolademelk door. Schep dit bij de rest van de warme chocolademelk en neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de chocolademelk. Laat iets afkoelen.
  3. Klop de eiwitten stijf in een kom. Klop in een andere kom de slagroom lobbig. Spatel eerst de slagroom en dan het eiwit door het chocolademengsel. Vul de puddingvorm en zet deze minimaal 3 uur, of liever een dag van te voren in de koelkast.
  4. Maak de randen los van de vorm of houd de vorm kort in heet water zodat de buitenkant warm wordt. Stort de bavarois op een lichtvochtige schaal of bord.
  5. Garneer de bavarois met geschaafde witte chocolade langs de onderkant en bovenop. En leg er nog een paar takjes rode besjes bij.
https://www.brendakookt.nl/2017/12/14/chocolade-bavarois/
Chocolade bavarois

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Mieke says

    Hallo Bbrenda moet de pudding vorm niet met water omgeslpoeld worden ?

    • Brenda Kookt says

      In het recept de ik dit met het eiwit, als je dat liever niet gebruikt kun je ook water gebruiken.

  2. Iris says

    Kun je de eieren ook vervangen voor bijv. gepasteuriseerd eiwit uit een fles? Ik gebruik liever geen rauwe eieren

  3. Peter says

    Beste Brenda,
    Ik heb een vraag. Als ik naar de foto’s kijk, zie ik een donkere, glimmende bovenkant en een lichtbruine, doffe onderkant. Hoe komt dat? Daarnaast begrijp ik dat je alle eieren moet splitsen. Bedoel je met mspoelen met eiwit van de tulband insmeren met een kwastje of zo?
    Het lijkt me een super recept, dus ik ga ik maken. Hoorgraag van je. Grt Peter.

    • Elisa says

      Dat van dat kleurverschil vraag ik me ook af…

      • Eline Schoonderwoerd says

        Ik heb precies dezelfde vraag.. hoe komt dat kleur verschil erin

    • Brenda Kookt says

      Dat komt doordat tijdens het opstijven de cacao naar beneden is gezakt. Ik vond het wel een leuk effect hebben :)
      Ja je kunt de tulband insmeren met het eiwit, daarna even op zijn kop houden zodat het overtollige eiwit er uit loopt.

  4. Bertina says

    Het is erg lekker geworden! De 2 kleuren komen vanzelf als je het recept gewoon volgt, wel apart (snap nog niet hoe) maar superleuk effect!

    • Brenda Kookt says

      Super leuk dat je een berichtje achterlaat Bertina! Eet smakelijk! En fijne feestdagen! :)

  5. Francis van Berkel Berkelmans says

    Kun je in plaats van pure chocolade ook melk chocolade gebruiken ??