Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Het is tijd om het eerste kersttoetje van dit jaar met jullie te delen, ik gooi er meteen een klapper in: deze kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus.

Zeg je kerst dan zeg je gingerbread en cranberry’s. Deze twee besloot ik te combineren in deze lekkere kersttrifle. Het is een dessert met echte wintersmaken.

Een trifle is een Engels gerecht dat je heel goed kunt klaarmaken voor grotere groepen mensen. Het zijn in feite meerdere laagjes in een glazen schaal of kom. De cake wordt bij een klassieke trifle besprenkeld met sherry, hierover gaat vers fruit en een laag vla of custard.

Triffle gingerbread en cranberry

Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Vorig jaar serveerde ik deze trifle tijdens het kerstdiner met mijn schoonfamilie. En ik moet zeggen, hij was nog lekkerder dan ik dacht. De combinatie van de kruidige cake met frisse gele room is heerlijk, en laten we de lekkere cranberrysaus niet vergeten Omdat het geen zin had om het recept op derde kerstdag te delen heb ik hem voor jullie bijna een jaar lang bewaard, voor vandaag.

Met deze trifle zet je wel wat op tafel hoor, een indrukwekkend kerstdessert. Het fijne is ook dat je de trifle van te voren klaarmaakt en na het diner dus zo uit de koelkast kunt pakken. En daarbij kun je dit gemakkelijk voor een groep van 20 personen maken. Als je schaal maar groot genoeg is ;)  Maar je kunt de verschillende componenten ook over kleinere glaasjes verdelen waardoor je eenpersoons-porties maakt.

De kersttrifle bevat een aantal verschillende componenten, maar laat je niet afschrikken, het is niet moeilijk om te maken. Tip: maak de componenten bijvoorbeeld een dag van te voren zodat je het de dag van je diner alleen nog de grote schaal hoeft te vullen.

Kun je nog meer inspiratie voor het kerstdiner gebruiken? Klik hier om de kerstrecepten te bekijken.

Trifle van gingerbread en cranberry

Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Aantal: 10-16 personen

Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Ingrediënten:

  Voor de cake:
 • 360 gram boter, op kamertemperatuur, in blokjes
 • 280 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 16 gram vanillesuiker
 • 8 eieren
 • 360 gram zelfrijzend bakmeel
 • snufje zout
 • 320 gram stroop
 • 1,5 el gemberpoeder
 • 1,5 el kaneel
 • 3 tl nootmuskaat
 • Voor de cranberrysaus:
 • 250 gram cranberries
 • 2 stukken steranijs
 • 2 kaneelstokjes
 • 150 gram kristalsuiker
 • 350 ml verse sinaasappelsap
 • Voor de gele room:
 • 500 ml melk
 • 50 gram custardpoeder
 • 75 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei
 • Overig:
 • 250 ml verse slagroom
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • Partjes mandarijn en rode besjes ter garnering
 • Extra benodigd een grote schaal of kom om de kersttrifle in op te maken

Bereiding:

  Voor de cake:
 1. Klop de boter, suiker en vanillesuiker met een mixer tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze allemaal zijn opgenomen. Je voegt nu in verhouding veel vocht toe, het kan dus zijn dat je beslag er op dit punt geschift uit zien. Gewoon doorgaan, dat komt vanzelf goed! Voeg de stroop toe en mix goed door. Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en de kruiden toe. Mix tot een mooi glad en luchtig beslag. Stort het beslag in een ingevette en bebloemde tulbandvorm. Bak de cake in 60-70 minuten gaar op 170 graden. Stort de cake na het bakken op een rooster en laat hem hier volledig op afkoelen.
 2. Voor de cranberrysaus:
 3. Doe alle Ingredienten samen in een steelpannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur lager als de suiker is opgelost. Laat dit zachtjes koken tot de cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur, verwijder de steranijs en het kaneelstokje. Pureer de saus glad met een keukenmachine. Haal de saus door een zeef om velletjes eruit te halen.
 4. Voor de gele room:
 5. Klop het ei met de helft de kristal- en vanillesuiker los in een kom. Voeg de custardpoeder samen met de helft van de melk bij dit mengsel en roer goed door. Breng de rest van de melk samen met de suiker in een pannetje aan de kook. Voeg de kokende melk bij het custardmengsel en roer dit met een garde goed door. Giet het mengsel terug in de pan en zet weer op het vuur. Laat het op laag vuur zachtjes doorkoken. Langzaamaan wordt het mengsel steeds dikker. Als het eenmaal dik wordt kan het snel gaan dus blijf er wel bij. Laat het doorkoken tot een dikke vla ontstaat. Giet de room in een schaal of diep bord en dek af met huishoudfolie. Zorg er voor dat het folie de room raakt. Hierdoor voorkom je dat er een vel op de room ontstaat. Laat de room afkoelen in de koelkast.
 6. Klop de slagroom op met de kristalsuiker. Snijd de cake in plakken.
 7. Verdeel een laagje cake over de bodem van de schaal. Verdeel hierover een laag gele room met daar op een laag van de cranberrysaus. Verdeel daarover een laagje slagroom. Herhaal deze stappen en breng als laatste een extra laagje cranberrysaus aan.
 8. Verdeel hierover partjes mandarijn en besjes. Zet de kersttrifle tot gebruik weg in de koelkast.
https://www.brendakookt.nl/2017/12/10/kersttrifle-van-gingerbread/

Kerst trifle cranberry en gingerbread

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Mada says

  Wauw, wat een beauty! Ik moet hem zeker maken.
  Waar kan ik zo’n schaal kopen, Brenda? Die wil ik het al jaren hebben.
  Alvast bedankt!
  Fijne feestdagen toegewenst!
  Mada

  • Brenda Kookt says

   Hoi Mada, een echte trifle schaal staat op een pootje. Hiervoor kun je ook een soort vaas gebruiken, Action en tuincentrum hebben ze soms. Maar ik heb nu glazen schaal/kom gebruikt, dit is een Jumbo Pyrex schaal. Kan morgen even meten wat de inhoud precies is.

   • Mada says

    Wat een goede tip om bij Action te kijken.
    Heb op internet een schaal gevonden met een inhoud van 8,45l en een diameter van 36cm en hoogte 12,5cm.
    Zou jouw kersttrifle erin passen?
    Alvast bedankt
    Mada

    • Mada says

     Rare maten vind ik. Dat klopt vast niet.
     Nu ben ik extra benieuwd naar de afmeting van jouw schaal.

 2. Nicole says

  Hoi! Even vraagje over de stroop in dit recept. Moet dat een bepaalde stroop zijn? Appelstroop? En 320 gram is een halve pot. Dat lijkt me zoveel? Ik hoor het graag even, dank alvast!

  • Brenda Kookt says

   Ik heb schenkstroop gebruikt, en het is inderdaad best veel ;)

 3. Karin Tielenius says

  Ik heb de kersttriffle gemaakt! Het was een groot succes! De smaken zijn zalig samen. Een aanrader. Ik maak m zeker nog een keer met kerst.