Ga naar de inhoud

Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Het is tijd om het eerste kersttoetje van dit jaar met jullie te delen, ik gooi er meteen een klapper in: deze kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus. Zeg je kerst dan zeg je gingerbread en cranberry’s. Deze twee besloot ik te combineren in deze lekkere kersttrifle. Het is een dessert...
Delen op

Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Het is tijd om het eerste kersttoetje van dit jaar met jullie te delen, ik gooi er meteen een klapper in: deze kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus.

Zeg je kerst dan zeg je gingerbread en cranberry’s. Deze twee besloot ik te combineren in deze lekkere kersttrifle. Het is een dessert met echte wintersmaken.

Een trifle is een Engels gerecht dat je heel goed kunt klaarmaken voor grotere groepen mensen. Het zijn in feite meerdere laagjes in een glazen schaal of kom. De cake wordt bij een klassieke trifle besprenkeld met sherry, hierover gaat vers fruit en een laag vla of custard.

Triffle gingerbread en cranberry

Kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Vorig jaar serveerde ik deze trifle tijdens het kerstdiner met mijn schoonfamilie. En ik moet zeggen, hij was nog lekkerder dan ik dacht. De combinatie van de kruidige cake met frisse gele room is heerlijk, en laten we de lekkere cranberrysaus niet vergeten Omdat het geen zin had om het recept op derde kerstdag te delen heb ik hem voor jullie bijna een jaar lang bewaard, voor vandaag.

Met deze trifle zet je wel wat op tafel hoor, een indrukwekkend kerstdessert. Het fijne is ook dat je de trifle van te voren klaarmaakt en na het diner dus zo uit de koelkast kunt pakken. En daarbij kun je dit gemakkelijk voor een groep van 20 personen maken. Als je schaal maar groot genoeg is 😉  Maar je kunt de verschillende componenten ook over kleinere glaasjes verdelen waardoor je eenpersoons-porties maakt.

De kersttrifle bevat een aantal verschillende componenten, maar laat je niet afschrikken, het is niet moeilijk om te maken. Tip: maak de componenten bijvoorbeeld een dag van te voren zodat je het de dag van je diner alleen nog de grote schaal hoeft te vullen.

Kun je nog meer inspiratie voor het kerstdiner gebruiken? Klik hier om de kerstrecepten te bekijken.

Trifle van gingerbread en cranberry

Kerst trifle cranberry en gingerbread

Ingrediënten

-16 personen

Voor de cake:

Voor de cranberrysaus:

Voor de gele room:

Overig:

Extra benodigd een grote schaal of kom om de kersttrifle in op te maken

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kersttrifle van gingerbread en cranberrysaus

Voor de cake:

Stap 1
Klop de boter, suiker en vanillesuiker met een mixer tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze allemaal zijn opgenomen. Je voegt nu in verhouding veel vocht toe, het kan dus zijn dat je beslag er op dit punt geschift uit zien. Gewoon doorgaan, dat komt vanzelf goed! Voeg de stroop toe en mix goed door. Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en de kruiden toe. Mix tot een mooi glad en luchtig beslag. Stort het beslag in een ingevette en bebloemde tulbandvorm. Bak de cake in 60-70 minuten gaar op 170 graden. Stort de cake na het bakken op een rooster en laat hem hier volledig op afkoelen.

Voor de cranberrysaus:

1
Stap 1
Doe alle Ingredienten samen in een steelpannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur lager als de suiker is opgelost. Laat dit zachtjes koken tot de cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur, verwijder de steranijs en het kaneelstokje. Pureer de saus glad met een keukenmachine. Haal de saus door een zeef om velletjes eruit te halen.

Voor de gele room:

1
Stap 1
Klop het ei met de helft de kristal- en vanillesuiker los in een kom. Voeg de custardpoeder samen met de helft van de melk bij dit mengsel en roer goed door. Breng de rest van de melk samen met de suiker in een pannetje aan de kook. Voeg de kokende melk bij het custardmengsel en roer dit met een garde goed door. Giet het mengsel terug in de pan en zet weer op het vuur. Laat het op laag vuur zachtjes doorkoken. Langzaamaan wordt het mengsel steeds dikker. Als het eenmaal dik wordt kan het snel gaan dus blijf er wel bij. Laat het doorkoken tot een dikke vla ontstaat. Giet de room in een schaal of diep bord en dek af met huishoudfolie. Zorg er voor dat het folie de room raakt. Hierdoor voorkom je dat er een vel op de room ontstaat. Laat de room afkoelen in de koelkast.
2
Stap 2
Klop de slagroom op met de kristalsuiker. Snijd de cake in plakken.
3
Stap 3
Verdeel een laagje cake over de bodem van de schaal. Verdeel hierover een laag gele room met daar op een laag van de cranberrysaus. Verdeel daarover een laagje slagroom. Herhaal deze stappen en breng als laatste een extra laagje cranberrysaus aan.
4
Stap 4
Verdeel hierover partjes mandarijn en besjes. Zet de kersttrifle tot gebruik weg in de koelkast.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Valentijnstaart - Meringuetaart met frambozenroom
Mini cheesecake galettes met aardbei
Witte chocoladetruffels met champagne

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op