Rundersukade met pompoenpuree – Kerstrecept

Dit is hem, het (ideale en perfecte) kerstrecept dat jullie dit jaar allemaal moeten maken. Rundersukade met pompoenpuree en aardappeltjes. Een gevalletje kleine moeite met groots resultaat, dit is een mega makkelijk kerstrecept, die super lekker is.

De afgelopen maand hebben we bij ons thuis twee keer een etentje georganiseerd, en twee keer stond deze rundersukade op het menu. Ik ben niet iemand die twee avondjes exact hetzelfde op tafel zet, maar dit was zo lekker dat ik het nog een keer moest maken. En ik moet eerlijk zeggen: de kans bestaat dat dit ook mijn kerstrecept wordt en het zelfs een derde keer op het menu komt.

Rundersukade met een hele lekkere jus

Dit is het ideale kerstrecept omdat je het goed kunt voorbereiden. Daarbij is het een redelijk simpel recept. Nadat je het vlees in de oven hebt gezet heb je er urenlang geen omkijken meer naar. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het inkoken van de jus.

Wat je nodig hebt voor dit kerstrecept is tijd. Tijd om de rundersukade langzaam in de oven te laten garen. Als je wilt kun je het de dag van te voren al klaarmaken, en de dag van het diner kun je het al opwarmen. Zelf vond ik het gerecht zelfs lekkerder toen ik het een dag van te voren had gemaakt, toen had het nog meer smaak.

En laat ik het nog hebben over de jus, die is geweldig. Ik heb nog nooit eerder zo’n super lekkere jus gemaakt. Het heeft zoveel smaak, echt top! Een jus als deze, daar word ik intens gelukkig van. En de rundersukade zelf is natuurlijk ook geweldig. Dit is zo’n gerecht waarbij je gasten het bord aflikken. Staat niet netjes natuurlijk maar dan weet je wel dat het een geslaagd dier was ;)

Ik serveer de rundersukade met pompoenpuree, gebakken aardappeltjes en gebakken champignons met spekjes. Ben je opzoek naar een ander kerstrecept? Neem een kijkje op deze pagina, hier staan alle kerstrecepten bij elkaar.

Rundersukade met pompoenpuree en aardappeltjes

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 4 hours

Aantal: 6 personen

Rundersukade met pompoenpuree en aardappeltjes

Ingrediënten:

  • 1 kilo rundersukade, aan een stuk
  • 4 eetlepels fijne mosterd
  • 1 liter groentebouillon
  • 350 ml rode wijn
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • boter om te bakken, plus 25 gram om aan de jus toe te voegen

Bereiding:

  1. Snijd de groenten in grove stukken.
  2. Verwarm de oven op 110 ºC. Bestrooi het vlees met zout en peper en braad dit rondom even aan in een koekenpan met boter. Besmeer het vlees hierna met de mosterd.
  3. Leg het vlees in een stoofpan of diepe ovenschaal (het liefst een waarvan je een deksel hebt). Verdeel de groenten eromheen en voeg de bouillon, rode wijn, laurier en tijm toe. Zorg er voor dat de sukade helemaal onder staat, is het niet het geval? Voeg dan extra rode wijn toe, of neem een kleinere pan.
  4. Laat dit minimaal vier uur lang met de deksel op de pan of ovenschaal garen in de oven op 110 ºC.
  5. Haal het vlees hierna voorzichtig uit de pan en plaats het even in een andere schaal. Zeef de groenten uit de jus. Breng de jus in een grote pan aan de kook, laat dit de helft inkoken. Voeg hierna een paar klontjes koude boter toe en breng op smaak met zout en peper.
  6. Eventueel kun je de sukade nog even opwarmen in de oven, 15 minuten op 100 ºC. Snijd de sukade in plakken (dit gaat niet altijd even netjes omdat het vlees uit elkaar kan vallen) en verdeel dit over de borden. Serveer de jus er bij.
  7. Tip: als je geen deksel voor op de ovenschaal hebt kun je de schaal ook bedekken met aluminiumfolie.
https://www.brendakookt.nl/2017/12/08/rundersukade-met-pompoenpuree/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Conny van Dooren says

    Lijkt mij een lekker gerecht! Mag ik vragen welke rode wijn U hiervoor gebruikt?

  2. Anne-Marie says

    Hoi Brenda,
    Wij hebben dit recept gisteren gemaakt. Het is echt super en de jus is idd heerlijk!
    Heeft bij ons wel 4 uur in de oven gezeten. 3 uur was te kort. Op hoeveel graden warm je het vlees op als je het de volgende gaat eten?
    Super bedankt, is echt een top recept!

  3. Gerdien says

    Afgelopen vrijdag dit hele gerecht gekookt! Dus het heerlijke vlees, pompoenpuree en de heerlijke aardappeltjes! Echt geweldig, dank je wel voor dit heerlijke recept!

  4. Willianne says

    Vandaag gemaakt. Het vlees was heerlijk. De jus kookte heel moeilijk in en bleef waterig. Daar nog tips voor? Smakelijke Kerstdagen.

    • Brenda Kookt says

      Hoi Willianne, wat gek dat hij zo slecht inkookte. Bij mij werd de jus niet echt stroperig hoor. Lukte het wel om de jus tot 1/3 te reduceren?

    • Brenda Kookt says

      Lastig, ik zou in dat geval de jus nog wat langer inkoken. Eventueel kun je de jus ook nog een beetje binden als je hem wat dikker wilt hebben.

  5. Inge says

    Hoi Brenda, gisteren heb ik de rundersucade gemaakt en we gaan het vandaag bij het kerstdiner eten. Hoe kan ik vlees het best opwarmen? In folie in de oven of in de jus?

  6. Anne-Marie says

    Hoi Brenda,
    Geb dit gerecht al een keer in de oven gemaakt, was echt heerlijk, maar wil hem nu een keer in de slowcooker doen. Heb jij hier ervaring mee?
    Ik hoor het graag!
    Groetjes,
    Anne-Marie