Mosselchowder – Recept van Bart van Olphen

Eindelijk kan ik een recept met mosselen met jullie delen. Het is een lekere vissoep, mosselchowder uit het kookboek Het Zeeuwse mossel kookboek van Bart van Olphen.

Na de Sinterklaastijd bereiden we ons nu voor op de kerst. Vanaf vandaag zullen de artikelen op brendakookt.nl daarom een kersttintje hebben. Je hoeft de gerechten niet per se met kerst te eten, maar het zijn wel allemaal gerechten die hier geschikt voor zijn (Klik hier om de andere kerstrecepten te bekijken). Zo maakt deze mosselchowder een heerlijk voorgerecht bij het kerstdiner. Maar het lijkt me ook heerlijk om dit op een regenachtige zondagmiddag te eten als lunch met brood erbij om te dippen.

Mosselen bereiden

Ik vind het heerlijk om mosselen te eten, maar het kwam er maar niet van om er thuis mee aan de slag te gaan. Om zelf mosselen te koken. Het leek me veel gedoe, en moeilijk. Toen Het Zeeuwse mossel kookboek bij mij werd bezorgd met daarbij een pak echte Zeeuwse mosselen had ik geen excuus meer en moest het gebeuren. En inmiddels weet ik dat niets minder waar is, mosselen bereid je super snel! Binnen 5 minuten zijn mosselen gekookt en kun je er van genieten. En je hebt er ook helemaal geen ingewikkelde dingen of speciale pannen voor nodig.

Het Zeeuwse mossel kookboek is wat mij betreft hét handboek voor als je meer met mosselen wilt doen. Het kookboek trapt af met een inleiding over mosselen. Zo wordt uitgelegd wat het precies zijn, hoe je ze kookt en waar je op moet letten (Do’s & dont’s). Daarnaast zijn bevat het boek 40 echte mosselrecepten die zijn opgedeeld in de hoofdstukken fingerfood, salades en soepen, sandwiches & snacks, voorgerechten en hoofdgerechten. Naast de klassieke recepten zoals mosselen met Hollandse saus en mosselpaella vind je veel variatie recepten met mosselen. Bijvoorbeeld mosseltartaar, mosselkoekjes met dragonmayonaise en mosselen in risotto, pasta of taco’s.

Het Zeeuwse Mossel kookboek | Bart van Olphen | Kosmos Uitgevers| verkrijgbaar voor € 17,50
Klik hier voor meer informatie en om het boek te bestellen via bol.com

Mosselchowder

De klassieke mosselen met witte wijn en frietjes heb ik al vaak gegeten in restaurants (afgelopen zomer natuurlijk nog in Zeeland), daarom wilde ik een ander lekker recept maken. Ik ben voor deze mosselchowder gegaan omdat het er feestelijk uit ziet, en het me super lekker leek.

Chowder is een vissoep met room of melk, schaal- en schelpdieren en soms met aardappel om de soep nog dikker te maken. Het wordt vaak ook met ui, spek of bacon bereid. Chowder komt oorspronkelijk uit Noord- Amerika en wordt op vrijdag gegeten, volgens goed katholiek gebruik is het vrijdag visdag!

De mosselchowder is goed op smaak, door het laurier en de tijm is het lekker kruidig. Wat super goed past bij de zilte mosselen. Zelf moest ik wel een beetje wennen aan de aardappelblokjes in de soep, de soep wordt namelijk niet gepureerd.

Tip: server de chowder met kerst in kleine schaaltjes. 

Mosselchowder

Bereidingstijd: 30 minutes

Aantal: 4 personen

Mosselchowder

Ingrediënten:

  • 1 kilo mosselen in de schelp
  • 20 gram boter
  • 80 gram bacon of pancetta, in grove stukken
  • 1 ui, gesnippers
  • 2 stengels bleekselderij, onderkantjes en draden verwijderd, fijngehakt
  • 250 gram aardappel, geschild en in kleine blokjes van 1-2 cm gesneden
  • 800 ml visbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm + extra om te garneren
  • 120 ml room
  • 4 takjes kervel, om te garneren
  • zout en peper

Bereiding:

    Kook eerst de mosselen:
  1. Was de mosselen en verwijder kapotte en open exemplaren. (als je een open exemplaar op het aanrecht tikt en deze beweegt niet gooi hem dan weg) Neem een pan die zo groot is dat de mosselen er ook in passen als ze open staan. Zet het vuur hoog en voeg een laagje water toe. Voeg de mosselen toe en sluit de pan af met een deksel. Roer goed of schud de mosselen af en toe om.
  2. Schep de mosselen uit de pan als ze allemaal open staan en zeef het kookvocht, haal het eventueel door een stuk kaasdoek zodat eventuele resten zand achterblijven. Zet de mosselbouillon apart. Haal nu het mosselvlees uit de schelpen, maar houdt 20 mosselen apart met het vlees in de schelp om later de soep mee te garneren.
  3. Smelt in een soeppan de boter op middelhoog vuur. Voeg de bacon, ui en bleekselderij toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot de uien glazig zijn en het vet uit de bacon is gebakken. Doe de aardappelbokjes erbij en bak ze 1-2 minuten mee. Voeg nu de mosselbouillon, visbouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Breng alles aan de kook en kook de aardappels in 8-10 minuten gaar; test dit met het puntje van je mes. Voeg dan de room toe en roer goed.
  4. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Proef eerst goed, want de soep kan door de mosselbouillon en bacon al behoorlijk zout zijn. Laat de soep nog 4-6 minuten op laat vuur pruttelen voor je hem opdient.
  5. Verdeel de mosselschelpen over de soepborden of –kommen en schenk de soep erover. Serveer met takjes kervel en eventueel met nog wat takjes tijm.
https://www.brendakookt.nl/2017/12/07/mosselchowder/

KERST: Op zoek naar een lekker maar toegankelijk kerstrecept? Op deze pagina heb ik alle kerstrecepten bij elkaar gezet.

CADEAUTIP:  Bestel nu het limited edition kerstpakket! Het ideale cadeau voor relaties, personeel of vereniging. Ook kun je in mijn (digitale) winkel mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist los kopen, en vind je handige planners!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *