Ga naar de inhoud

Lasagne met linzen en gehakt

Vandaag zet ik lasagne op het menu. Dit is geen gewone lasagne, maar een lasagne met linzen en gehakt. Een spannende maar hele lekkere variant op de bekende lasagne-recepten, deze moet je proberen! Deze lasagne heeft een rijk gevulde saus van linzen en gehakt die op smaak is gebracht met...
50 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Lasagne met linzen en gehakt


Vandaag zet ik lasagne op het menu. Dit is geen gewone lasagne, maar een lasagne met linzen en gehakt. Een spannende maar hele lekkere variant op de bekende lasagne-recepten, deze moet je proberen!

Deze lasagne heeft een rijk gevulde saus van linzen en gehakt die op smaak is gebracht met tijm en laurier. Een super combinatie waarbij het bovenste laagje met mozzarella en Parmezaan niet mag ontbreken.

Meer bonen eten

Als je aan bonen denkt dan denk je aan witte bonen in tomatensaus en chili con carne. Daarmee houdt het wel op toch? Niet meer, want we gaan meer met bonen koken. Bonen zoals witte-, bruine- en zwarte bonen, maar ook linzen, kapucijners en kikkererwten kun je namelijk heel goed verwerken in een makkelijke maaltijd.

Bonen zijn super gezond (ze bevatten veel eiwitten, aminozuren en vitaminen en zijn caloriearm), daarom wordt aangeraden om 1x per week bonen te eten. Maar red jij dat? Heel eerlijk: ik niet!

En daarom is het tijd om bonen in het zonnetje te zetten, zodat we het voortaan met gemak redden om eens per week bonen te eten. Er zijn wel 1000 verschillende boonsoorten, met allemaal hun eigen smaak, kleur en bite. Dus met bonen kun je eindeloos variëren, ze smaken allemaal anders!

Met welke boon laat jij me de volgende keer koken?

De komende periode ga ik vaker met bonen koken. Ik start vandaag met linzen, maar (en nu komt het spannende deel van de samenwerking) jullie mogen kiezen met welke boon ik de volgende keren ga koken!

Dus laat me hieronder in een reactie weten: met welke boon wil jij vaker koken en in een volgend artikel terugzien?

Lasagne met linzen – recept

Snel door naar waar het in dit artikel eigenlijk om draait: lasagne met linzen en gehakt.

De meeste bonen zijn niet uitgesproken qua smaak, en daarom gemakkelijk toe te voegen aan bestaande gerechten die je regelmatig eet. Dit is een simpele manier om er voor te zorgen dat je vaker bonen eet.

Als je dan ook nog bonen uit blik, pot of stazak gebruikt hoeft het je geen extra tijd te kosten. De bonen zijn direct klaar voor gebruik en hoef je niet vooraf te weken.

Deze keer heb ik linzen toegevoegd aan een van de lievelingsgerechten binnen ons gezin, lasagne. Samen met de tomatensaus, gehakt en kruiden als tijm en laurier is dit een topper van een gerecht. In dit gerecht hebben de linzen niet de overhand, maar is het een fijne toevoeging. Hierdoor is de lasagne gezonder en voedzamer, en minstens net zo lekker als een lasagne zonder bonen.

Tip: Als je liever vegetarisch eet kun je het gehakt in dit recept ook weglaten, verdubbel in dat geval de hoeveelheid linzen. 

Ga voor meer informatie en boneninspiratie naar www.blijeboon.nl, of download hier gratis het bonenboekje vol boneninspiratie! #blijeboon #bordvolbonen

Dit artikel is een samenwerking met Blije Boon, lees mijn disclaimer

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze lasagne met linzen en gehakt

Voorbereiding: 50 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet de ovenschaal in.
2
Stap 2
Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit in een wok of grote koekenpan met olijfolie aan.
3
Stap 3
Doe het gehakt erbij en bak dit rul.
4
Stap 4
Snijd de bleekselderij en (geschilde) peen in blokjes, doe dit samen met de tijm en het laurierblad bij het gehakt en laat het 5 minuten mee bakken.
5
Stap 5
Doe de tomatenblokje en water erbij en breng dit aan de kookt. Voeg de kaneel en suiker toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat op zacht vuur 30 minuten pruttelen.
6
Stap 6
Bereid ondertussen de bechamelsaus door de boter in een steelpannetje te smelten. Doe de bloem erbij, roer goed door en laat het een paar minuten mee verwarmen. Voeg hierna geleidelijk de melk toe terwijl je het doorroert. Blijf roeren en verwarmen tot een mooie bechamelsaus ontstaat. Roer ¾ van de Parmezaan door de saus.
7
Stap 7
Roer de linzen door de gehaktsaus.
8
Stap 8
Verdeel 1/3 van de bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover een laagje lasagnevellen en bedek dit met een laagje van de gehaktsaus. Herhaal deze stap en sluit af met nog een laagje bechamelsaus.
9
Stap 9
Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel dit over de lasagne, bestrooi tot slot met de overige Parmezaan.
10
Stap 10
Bak de lasagne 30 minuten in de oven en serveer hierna direct.
Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou
Club egg met bacon

6 reacties

Marijke

Gisteren gemaakt, het was heerlijk! Alleen vond ik de hoeveelheid water ( 400 ml) wat je moest toevoegen wel wat veel, duurde best lang voordat het weer lekker "lobbig"was....

Laat een bericht achter

Jessica

Wat een lekker recept lijkt me dit! Ik ben ook altijd op zoek naar lekkere recepten met kikkererwten!

Laat een bericht achter

Nelise

Kikkererwten! Die vind ik lekker. Maar wat extra inspiratie is welkom.

Laat een bericht achter

Lgm

Ik vind kidneybonen altijd wel lekker door de salade. Ze hebben wat zoetigs. Wie weet kun jij er een warme maaltijd mee verzinnen ;-)

Laat een bericht achter

Yvonne

Lijkt mij heel erg lekker ! Zelf zou ik graag ook iets met bruine bonen koken. Ben benieuwd wat jij daar, naast chili con carne, mee kookt.

Laat een bericht achter

Tatiana

Dit recept klinkt zo heerlijk! Ik ga hem dit weekend uitproberen, er komen vrienden eten! Zelf ben ik ook meer met bonen aan het koken en kapucijners staan nu op mijn lijstje! Ik ben benieuwd wat voor variant jij allemaal kent.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op