Gehaktbrood met spek

Sommige gerechten zijn zo lekker, daar wil je meer van! Dit recept voor gehaktbrood met spek is er zo eentje!

Ons gezin is dol op een doodgewone Hollandse gehaktbal. Maar iedere keer hetzelfde is ook maar saai toch? Daarom zette ik vorige week weer eens een gehaktbrood op tafel, in Amerika noemen ze dit ook wel Meatloaf. Het is super simpel om te maken, nadat je het gehakt op smaak hebt gebracht verdeel je het in een cakevorm en schuif je het de oven in.

De versie met barbecuesaus (die ik hier met jullie deelde) blijft een topper, maar ik vond het tijd voor wat anders. Daarom maakte ik dit snelle gehaktbrood met spek. Met succes! Het gehaktbrood heeft door het toevoegen van de smaakmakers lekker veel smaak. De spek is daarbij net even dat beetje extra’s. En je schuift hem binnen no time in de oven!

Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree en gegrilde groenten, of bij een andijviestamppot of bij de lekkerste aardappeltjes uit de oven. Dit is ook een ideaal recept om voor grotere groepen te koken.

Gehaktbrood met spek

Gehaktbrood met spek

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 50 minutes

Aantal: 8 plakken

Gehaktbrood met spek

Ingrediënten:

  • 750 gram gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 2,5 eetlepel paneermeel
  • 150 gram rauwe ontbijtspek, plakjes
  • olie om de vorm in te vetten
  • Extra benodigd: cakevorm van 20 cm

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de cakevorm in.
  2. Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
  3. Verdeel het gehakt in een grote kom en breng dit op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden ui en knoflook toe, samen met de mosterd, ei, tomatenpuree, ketjap en paneermeel. Kneed dit alles goed door elkaar.
  4. Bekleed de cakevorm met ontbijtspek door een plakje op de bodem te leggen zodat hij langs de zijkant omhoog gaat en over de rand hangt. (Dit overhangende deel vouwen we straks om de bovenkant van het gehaktbrood) Leg het volgende plakje hier deel op en laat deze aan de andere kant over de vorm hangen. Herhaal dit tot de hele vorm bekleed is met spek.
  5. Verdeel het gehakt in de vorm en druk dit goed aan. Vouw het overhangende spek om en om over het gehakt.
  6. Verwarm het gehaktbrood 50 minuten in de oven, tot het gehakt gaar en het spek goudbruin en krokant is.
https://www.brendakookt.nl/2017/10/25/gehaktbrood-met-spek/

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Mirjam says

    Hmmmm. Lekker. Ik ga deze versie ook zeker proberen.
    Enne, het is ook heerlijk op brood.

  2. Diana says

    Lijkt me lekker.
    Gebruik je runder-of half om half gehakt?

  3. Lidy says

    Hoi Brenda,

    Op mijn verjaardagbuffet wil ik ook graag dit gehaktbrood maken. Kun je dit gehaktbrood ook koud serveren ?
    Of smaakt warm het beste?
    Groetjes Lidy .