Appeltaart met abrikozen

Appeltaart recepten, daar kun je er niet genoeg van hebben toch? Nou dat hoop ik maar, want bij deze deel ik nog een topper van een appeltaart! Een appeltaart met abrikozen.

Op verjaardagen bij onze familie wordt er 9 van de 10 keer een zelfgebakken appeltaart geserveerd. Het leuke (en interessante) is dat de appeltaart bij niemand hetzelfde is. Op social media vroeg ik jullie welk ingrediënt (naast de appels) niet mocht ontbreken in het favoriete appeltaart recept. Kaneel en krentjes werden veel genoemd, maar ook speculaaskruiden, amandelspijs, custard, abrikozenjam, amaretto en licor 43 zijn populair in de appeltaart.

Appeltaart recept

Ik ben deze keer gegaan voor een appeltaart met stukjes abrikoos en een paar lepels abrikozenjam door het appelmengsel. Hierdoor wordt het mengsel lekker smeuïg en zoet. Omdat de vulling al zoveel smaak heeft heb ik het deeg bewust wat neutraler gehouden, zonder kruiden.

De taart is zo onweerstaanbaar dat mijn dochtertje er al van had gesnoept nog voor ik de springvorm er af kon halen. Ze weet nu al wat lekker is ;)

Eerder deelde ik op de blog twee andere appeltaarttoppers: de boeren appeltaart met speculaas en de appeltaart met amaretto. Daar kunnen we nu dit derde toprecept bijvoegen. Voor welke van de drie ga jij?

Appeltaart met abrikozenjam recept

Appeltaart met abrikozen

Appeltaart met abrikozen

Bereidingstijd: 30 minutes

Kooktijd/baktijd: 60 minutes

Totale tijd: 2 hours

Appeltaart met abrikozen

Ingrediënten:

  • • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • • 1 theelepel vanille essence
  • • snuf zout
  • 200 gram boter
  • • 1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  • • 1,5 kilo zoetzure appels (ik nam goudrenetten)
  • • sap van een halve citroen
  • • 2,5 eetlepel abrikozenjam
  • • 15 gewelde abrikozen, gehalveerd
  • • 75 gram kristalsuiker
  • • 2,5 theelepel kaneel
  • • 2 eetlepels paneermeel
  • Extra benodigd: Springvorm met een diameter van 20 cm

Bereiding:

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker, vanille en het zout. Snijd de boter in blokjes en kneed dit samen met het mengsel en een half ei (gebruik de andere helft om de taart te bestrijken). Verpak het deeg in plasticfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Schil de appels, snijd deze in stukken en besprenkel met citroensap en meng dit met de kristalsuiker, kaneel en abrikozenjam. Snijd de gewelde abrikozen in blokjes en meng dit ook door het appelmengsel.
  3. Vet de springvorm in en bestuif het met bloem, verwarm de oven voor op 180 ºC.
  4. Bestuif je werkblad met bloem en rol 1/3 van het deeg uit tot de grootte van de bodem van de springvorm en leg dit in de vorm. Rol nog eens 1/3 uit en bekleed de randen van de springvorm hiermee. Bestrooi de bodem met het paneermeel.
  5. Verdeel het appelmengsel over de springvorm. Rol het overige deeg uit en snijd hier repen van. Leg de repen kruislings in een raster op de taart en rondom de randen van de springvorm. Druk de randen aan en bestrijk de bovenkant met overige geklutste ei.
  6. Bak de taart 1 uur in de oven, laat de appeltaart met abrikozen afkoelen voor je hem serveert. Serveer eventueel met een lepel geklopte slagroom.
https://www.brendakookt.nl/2017/10/22/appeltaart-met-abrikozen/

Appeltaart met abrikozen recept

 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Diana says

    Hoeveel boter?

  2. Nel says

    Hallo Brenda,

    Ik wil jouw appeltaart proberen maar er staat niet in je recept hoeveel boter er in gaat.
    Gr. Nel

    • Brenda Kookt says

      Oh wat stom, die regel is uit de ingrediënten ‘gevallen’. 200 gram boter!

  3. Yvonne says

    Ha Brenda,

    Ziet er heel erg lekker uit.
    Kun je voor deze appel taart ook minder suiker gebruiken?

    Groetjes,
    Yvonne