Deze keer heb ik mijn favoriete AVG-gerecht voor jullie op video gekookt, namelijk witlofschotel met ham en kaas.
Al van jongs af aan ben ik gek op witlof met ham en kaas uit de oven. Thuis aten we witlof meestal ‘gewoon’ gekookt met een groente-sausje. Ook dat vond ik erg lekker, maar als we witlof uit de oven aten dan was het feest, het was mijn lievelingsgerecht. Onze buurvrouw Lia stond er om bekend dat ze de lekkerste witlofovenschotels maakte. Toen mijn ouders weg waren en wij bij haar mochten eten stond dat steevast op tafel. Zo lekker!
Daarom leek het me een goed idee om de witlofovenschotel eens na te maken. Deze witlofschotel is extra lekker omdat de witlofrolletjes verstopt zitten in de aardappelpuree. Hierdoor zit de kaas echt in de schotel verwerkt. En deze schotel is een ideale makkelijke maaltijd: bereid de schotel vooraf en zet hem afgedekt in de koelkast. Voor je gaat eten hoef je hem alleen nog even in de oven te schuiven.
Bekijk nu de video waarin ik de ovenschotel bereid:
Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet gratis te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als aller eerste bekijken!
Witlofschotel met ham en kaas
Ingrediënten:
- 500 gram aardappelen
- 3 grote stronken witlof
- 6 plakken ham
- 6 plakken kaas
- 120 ml melk
- 1 eetlepel Mosterd
- 3 eetlepels Panko of paneermeel
- extra geraspte kaas om te garneren
- 7 kleine blokjes roomboter
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
- Schil de aardappelen en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af, laat de stronken witlof goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet.
- Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd, een beetje peper of zout. Roer goed door elkaar.
- Voeg een beetje van de overgebleven melk toe als je de aardappelpuree te dik vindt.
- Rol de halve stronkjes witlof in een plak kaas en ham.
- Verdeel de rolletjes witlof over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de paneermeel of panko. Verdeel tot slot een paar kleine blokjes koude boter over de schaal.
- Verwarm de witlofschotel 30 minuten in de oven.
Heerlijk! Omdat je halve rolletjes maakt kun je de bittere kern er helemaal uitsnijden. Anders eten mijn dochters geen witlof. Destijds, toen ze nog 1 peuter en 2 kleuters waren sneed ik de witloof al voor het koken in reepjes en daar reepjes ham en kaas doorheen voordat het de oven inging. Verder volgens jou recept. Zo hoefde we aan tafel minder te snijden ;-)
ik ben nu bezig om deze witlofschotel te maken,ik ben benieuwd.
Ik vond deze witlofschotel heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar,
erg lekker deze schotel.
thanx Brenda.
gr irma , jopie
Het was lekker! Bedankt voor het recept.
Groetjes Laura
Wat leuk dat je een berichtje achter laat Laura, leuk om te horen!
5 Maart 2018
We hebben heerlijk gegeten voor herhaling vatbaar
Groetjes Betsie
Nou, echt heerlijk! Wel heb ik citroensap door witlof gedaan ivm verkleuring. En doordat ik fysiek zwaar werk verricht een extra stukje vlees bereid, hamburger, en wat mayo maar dat doe ik bij iedere warme maaltijd.
Geweldig recept! Deze avond klaargemaakt voor mij, Mn vriend en mijn ouders, we hebben er echt van genoten! Helaas kan ik de foto hier niet uploaden maar het resultaat was geweldig, inclusief de krokante laag 😊!
Hoi Brenda.
Ik doe de aardappels als ze gaar zijn in een vergiet en dan na het uit lekken weer even in de pan.
Ook doe ik er tijdens het koken van de aardappels er een bio blokje bij met tuin kruiden geeft een heerlijk smaak aan de aardappel.
Na dat ik de aardappels heb gekookt doe ik er geen melk maar 1 of 2 eieren er bij daar wordt de puree heerlijk luchtig van.
Groet Gerda
Vandaag deze schotel gemaakt. Het was echt heerlijk!!! Deze blijft hoor 😉
Hoi , de tweede keer dat ik hem maak, de kinderen vonden het lekker en ik was verbaasd :-) Alleen merkte ik op dat je in het recept zegt dat de oven op 180 graden moet maar in je filmpje zeg je 200 graden. Ik heb nu gewoon 200 aangehouden want dat werkt sowieso beter met mijn oven.
Heerlijk. Wat een lekkere schotel. Ga ik vaker maken. Bedankt voor het recept!
Hallo Brenda
Wat een heerlijk witlofrecept
Heb het net gemaakt met lekkere oude kaas.
Was echt smullen.
Was trouwens ook een goede tip om de witlof ondersteboven uit te laten lekken in een zeef.
Daardoor is de witlof een stuk droger.
De schotel precies zo gemaakt als in het recept… heerlijk! Die mosterd in de puree geeft net even wat extra smaak. Voor herhaling vatbaar! Wel na 10 minuten even alufolie over de schaal heen gedaan zodat de kaas niet zwart zou worden.
Zo lekker had ik het nog niet gegeten, zo maak ik het voortaan altijd klaar
Super lekker
Bedankt