Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Granola – basisrecept

Gister vertelde ik jullie dat ik na de zomer hoognodig weer wat strenger voor mezelf moet zijn. Ik heb iets de veel lekkere dingen gegeten deze zomer. Daarom heb ik besloten de komende maand gezonder te eten en niet te snoepen, klik hier om mijn actieplan te lezen. Bij een...
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Granola – basisrecept

Gister vertelde ik jullie dat ik na de zomer hoognodig weer wat strenger voor mezelf moet zijn. Ik heb iets de veel lekkere dingen gegeten deze zomer. Daarom heb ik besloten de komende maand gezonder te eten en niet te snoepen, klik hier om mijn actieplan te lezen. Bij een gezonde leefstijl horen ook voedzame ontbijtjes. Bij deze deel ik mijn granola basisrecept, echt mijn favoriete ontbijtje.

Wat is granola?

Granola eet ik dus bij mijn ontbijt. Het is een topping dat meestal bestaat uit havermout, noten, zaden en zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop. Je mengt de ingrediënten en bakt ze in de oven totdat ze lekker knapperig worden. Je kunt er natuurlijk nog wat extra ingrediënten aan toevoegen die je lekker vindt. Denk aan gedroogd fruit, chocoladeschilfers of kokosvlokken. Zo kan je telkens een beetje variëren.

Hoe eet je granola?

Granola kan je eten met yoghurt, melk of als topping op verschillende gerechten. Sommigen eten het zelfs uit het handje, gewoon als snack. Ik eet granola graag in een kommetje yoghurt of kwark met vers fruit. Klein beetje honing erbij en je hebt een waar feestmaal voor je neus. Een perfecte start van de dag.

Zelf granola maken

Granola kun je kopen, maar zelfgemaakt is het allerlekkerste. Geloof mij maar! Het fijne is ook dat je dan zelf beslist welke smaken, noten, zaden en ander lekkers je aan je granola toevoegt. Geen toegevoegde troep die je liever niet binnenkrijgt, maar pure smaken van jouw gekozen ingrediënten. In dit artikel geef ik je dus het granola basisrecept, die je zelf naar jouw smaak uit aanpassen. Zo kan je zelf granola maken.

Granola basisrecept

Granola basisrecept

Granola is een mengsel van geroosterde granen met zaden en pitten. Het is een soort muesli of cruesli dat vaak met yoghurt wordt gegeten. Je kunt de granola bakken in een koekenpan met honing maar je kunt er ook voor kiezen om dit weg te laten en een suikervrije variant te maken. En in plaats van de koekenpan kun je granola ook heel goed roosteren in de oven. Zo kun je ook een grotere batch per keer maken.

Op mijn blog heb ik inmiddels meerdere recepten voor granola gepubliceerd. Met dit basisrecept bepaal je zelf welke smaakmakers je aan de basisingrediënten toevoegt. Je kunt hier lekker mee variëren en de smaakmakers aan de granola toevoegen die jij lekker vindt. Zo kun je op zoek naar jouw granola variatierecept en de granola maken die je zelf het aller lekkerste vindt.

Granola basisrecept bereiden

Het bereiden van granola is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is ook fijn dat je direct een grotere batch kunt maken, zodat je hier meerdere dagen van kunt eten.

De havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos en zaden of pitten meng ik met olijfolie of kokosolie. De kokosolie verwarm je eerst even kort in een steelpan zodat het smelt. Dit roer je door elkaar en eventueel voeg je ook een beetje honing of maple syrup (of agavesiroop toe) om het wat zoeter te maken.

Het granola-mengsel verdeel je over de bakplaat en schuif je de oven in. Vergeet het tussendoor niet een keer door te roeren. Als de granola is afgekoeld kun je ook nog gedroogde vruchten door het mengsel roeren.

Granola bewaren

Als de granola is afgekoeld kun je het het beste in een grote afgesloten glazenpot bewaren. Zo is het luchtdicht en kun je het wel 2 tot 3 weken bewaren.

Serveer je zelfgemaakte granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam

Granola met noten en zaden, Granola basisrecept

Ingrediënten

Basis-ingrediënten:

Extra toppings - smaakmakers:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze granola – basisrecept

Voorbereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven op 160 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2

Verwarm de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar is. Meng de kokosolie (of olijfolie) met de havervlokken, ongebrande noten, kruiden, kokos, zaden of pitten. Roer eventueel de honing of maple syrup ook door het mengsel. Verdeel het haver-notenmengsel over de bakplaat.

3
Stap 3
Bak de granola 20 minuten in de oven. Roer het na 10 minuten om.
4
Stap 4
Laat de granola afkoelen en voeg hierna de gedroogde vruchten toe. Bewaar de granola in een afgesloten pot. Het is ongeveer 2 tot 3 weken te bewaren.
5
Stap 5

Serveer de granola met yoghurt of kwark en eventueel vers fruit of een lik jam.

Tip: Houd je niet van grove stukken noot in je granola? Hak de noten voor je het met de overige ingrediënten mengt dan fijn.

Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
Croissant traybake met aardbeien en room
Groenteomelet
Geroosterde zoete aardappel met boerenkool en kikkererwten

23 reacties

Leonie

Veel makkelijker om te maken dan ik dacht en zó lekker! Als ik hem iets langer in de oven doe, zou hij dan knapperiger worden?

Laat een bericht achter

Ilse

Echt een top (basis) recept voor granola! Ik ben er weg van. Terwijl ik er eerder nooit aan moest denken, nu maak ik regelmatig een lekkere voorraad. Top ontbijt met een bakje kwark samen.

Laat een bericht achter

Anouk

Als liefhebber van granola, vond ik dit artikel geweldig!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat goed om te horen Anouk! En zelf lekker mee variëren?

Dafne
5/5 sterren

Mijn favoriete granola basis recept! Ik wil en gebruik geen andere meer. Thanks!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat tof om te horen Dafne! Dat zijn dus heerlijke ontbijtjes :)

Tineke

Hoi Brenda Héérlijk.... had het al eerder gemaakt en vond gelukkig jouw recept weer terug Heb alles in huis en ga het zo meteen weer maken. Kan ik het morgenochtend meteen door de kwark doen

Laat een bericht achter

mary

zou zo fijn zijn als de vragen ook beantwoord zouden worden

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Mary, op welke vraag wil je antwoord? We krijgen zoveel reacties dat het ons helaas niet altijd lukt om alle vragen te beantwoorden.

Yentle

Klopt het dat de granola pas na bet bakken en afkoelen krokant word?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Yentl, voor het afkoelen wordt de granala al krokant, direct als het de oven uit komt.

Emma leijs

Voor hoeveel personen? kifesh

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Met dit recept bereid je 400 - 450 gram granola

Monique

ik maak ook vaak granola, maar t kan nog sneller door t gewoon in een pannetje te roosteren in 4min ipv in de oven.. echt zo simpel en makkelijk. en t hoeft niet af te koelen. warm uit de pan/oven met yoghurt is ZO lekker !!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat een leuke tip Monique, ik maak altijd een grote batch in de oven. Maar ik ga het eens proberen in een pannetje

Sanne

Beste Brenda, het eerdere recept was met zonnebloemolie; wat is de reden dat er nu olijfolie en kokosolie staat? Groeten Sann

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Sanne, als j liever zonnebloemolie gebruikt dan kan dat. Dit recept is niet aangepast, ik gebruik zelf meestal olijfolie.

Karin

Ik zou graag de granola basis met met extra toppings zoals hierboven staat beschreven willen maken. Maar hoeveel calorieën is dan honderd gram?

V

Ben op zoek gegaan naar "wat is nou Granola?" Zo kwam ik bij uw site terecht. Heb net 14 dagen Van pro well dieet achter de rug (ben Obesitas). Nu moet ik weer normaal gaan eten, maar hoe.? Uw site is erg duidelijk en spreekt mij erg aan. Vriendelijke groetjes. mevr. V. Jasperse

Laat een bericht achter

Sylvia

Hoi Brenda, net een uur geleden gemaakt..dubbele hoeveelheid dan kan ik ook uitdelen?.. ik denk ong 40-50 min in de oven geweest. Als het straks koud is doe ik er nog rozijnen in en grof gehakte pure chocolade. Groetjes Sylvia

Laat een bericht achter

stefan

hoi in het filmpje gaat de oven op 40 minuten, en in het basis recept zeg je 20. welke is goed en welke is fout? Groetjes, Stefan

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dit is afhankelijk van het type granola dat je maakt. Vaak is 20 minuten voldoende. Soms (zoals bij het filmpje) vind ik het fijner om de granola langer te bakken. Als je langer bakt, zorg er dan wel voor dat je regelmatig omroert.

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op