Ga naar de inhoud

Molesaus (Mexicaanse chocoladesaus)

Vandaag deel ik geen complete maaltijd, maar een saus die je bij verschillende gerechten kunt eten. Namelijk molesaus, dit is een Mexicaanse chocoladesaus. 5 jaar geleden at ik in Berlijn bij het Mexicaanse restaurantje Ta’ Cabrón (Oost-Berlijn) een hele lekkere burrito met molesaus. De eerste happen was het even wennen...
50 minuten Voorbereidingstijd
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Molesaus (Mexicaanse chocoladesaus)

Molesaus, Mexicaanse chocoladesausVandaag deel ik geen complete maaltijd, maar een saus die je bij verschillende gerechten kunt eten. Namelijk molesaus, dit is een Mexicaanse chocoladesaus.

5 jaar geleden at ik in Berlijn bij het Mexicaanse restaurantje Ta’ Cabrón (Oost-Berlijn) een hele lekkere burrito met molesaus. De eerste happen was het even wennen maar daarna werd vooral de Mexicaanse chocoladesaus die op de wrap zat steeds lekkerder. Toen al nam ik me voor dat ik deze saus thuis na wilde maken.

Nu is het er eindelijk van gekomen om mijn versie van deze saus te maken. Ik nam een basis van ui met knoflook, tomaten, paprika en een pepertje. De pure chocolade is niet overheersend maar geeft een subtiele bittere donkere smaak aan de saus.

Dit is een vrij milde saus, voeg 2 extra rode pepers toe als je liever voor een pittige variant gaat. Serveer de molesaus bij kip met rijst, of een burrito met kip.

Molesaus, Mexicaanse chocoladesaus

Molesaus (Mexicaanse chocoladesaus)

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze molesaus (mexicaanse chocoladesaus)

Voorbereiding: 50 minuten
Bereiding: 1 uur
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Snipper de ui en pers de knoflook. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Snijd de tomaten en paprika in stukken. Plaats dit allemaal op de bakplaat en verwarm dit 30 minuten in de oven.
3
Stap 3
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
4
Stap 4
Pureer de geroosterde groenten met de pijnboompitten, rozijnen en de bouillon in een blender. Verwarm een wok of braadpan op het vuur en verwarm de saus, laat dit een uurtje zachtjes pruttelen.
5
Stap 5
Breek de chocolade in stukjes en doe dit samen met de suiker bij de saus, breng op smaak met een snuf zout en verwarm dit nog even kort mee tot de chocolade gesmolten is.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella

5 reacties

Ottelina

Klinkt heerlijk! Volgens mij staat er alleen niet bij wanneer je de kruiden er bij doet? Ik deed ze met de groenten in de oven, en voegde ook wat korianderzaad en gerookte paprikapoeder toe.

Laat een bericht achter

Rob

Net gemaakt, heerlijke saus, blijvertje. Thx

Laat een bericht achter

Dagmar

Sinds ik zo'n 10 jaar geleden voor het eerst kip met mole at bij mijn nieuwe buurvrouw bleef de mole maar in mijn hoofd zitten. Leuk dat je het recept hebt uitgewerkt, ga ik zeker een keer maken!

Laat een bericht achter

Ellen

Hallo Brenda, Dank je voor dit interessante recept. Hoe kan ik het bewaren als ik teveel saus heb?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt het invriezen, of in een weck-pot bewaren.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op