Ga naar de inhoud

Kaasfondue

Twee jaar geleden stond er in het hotel tijdens de wintersport fondue op het menu. Met zijn alleen na een dag skiën, en de apres ski in een pan met olie met prikkertjes je vlees en groenten bakken. Succes gegarandeerd! Toen bedacht ik me wel dat ik eens wilde kaasfonduen....
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Kaasfondue

Twee jaar geleden stond er in het hotel tijdens de wintersport fondue op het menu. Met zijn alleen na een dag skiën, en de apres ski in een pan met olie met prikkertjes je vlees en groenten bakken. Succes gegarandeerd! Toen bedacht ik me wel dat ik eens wilde kaasfonduen. Nu is dat er eindelijk van gekomen, en deel ik graag dit kaasfondue basisrecept met jullie.

Wat is kaasfondue?

Kaasfondue komt uit Zwitserland en wordt gemaakt van gesmolten kaas. Die kaas wordt geserveerd in een gemeenschappelijke pot (een zogeheten ‘fonduepot’) over een klein vuurtje of een warmhoudplaat. Het wordt gegeten door stukjes brood of andere lekkere dips aan lange vorken te prikken en deze in de gesmolten kaas te dopen. De kaasfondue vond ik de eerste happen best wel machtig. Maar na een paar hapjes wende ik er aan en werd het steeds lekkerder.

Mengsel van kaas, wijn en knoflook

De basis voor kaasfondue is een lekker mengsel van verschillende kazen, wijn en knoflook. Je kan er ook nog verschillende kruiden en smaakmakers aan toevoegen, zoals kirsch en nootmuskaat.

Kaasfondue recept

Welke kaas bij kaasfondue?

Kaasfonduen kan met allerlei verschillende kazen, zelfs de Hollandse goudse kaas is hiervoor geschikt. Omdat dit de eerste keer was dat ik kaasfondue klaarmaakte heb ik gekozen voor de klassieke combinatie van emmentaler en gruyèrekaas. En bij een klassieke kaasfondue hoort ook wijn en Kirsch.

Wat is kirsch?

Kirsch, ook wel Kirschwasser genoemd, is eigenlijk een soort brandewijn gemaakt van – je raadt het al – kersen! Maar in tegenstelling tot wat je misschien denkt is deze brandewijn helemaal niet zoet. Sterker nog, het heeft een behoorlijke ‘kick’ qua alcohol.

Als je niet van de kirsch houdt (het is best overheersend) kun je dit ook vervangen door een beetje water. En wil je de kaasfondue alcoholvrij maken zodat de kids het ook kunnen eten? Vervang de wijn dan door melk (en de Kirsch laat je in dat geval ook weg).

Hoeveel kaasfondue per persoon?

Volgens mijn kaasboer heb je met normale eters voldoende aan 200 gram kaas per persoon. En ben je bij de kaasboer? Laat dan direct je kaas even raspen, dat scheelt je een hoop werk. En vraag dan ook meteen welke wijn hij bij de kaasfondue adviseert, mijn kaasboer gaf me zelfs een wijntje mee. Die was echt lekker!

Nog een tip, en fout dit ik zelf ook heb gemaakt: maak je kaasfondue niet van te voren klaar. Het is echt niet mogelijk om het opnieuw op te waren, het wordt een grote klont waar je niet meer in kunt dippen.

Wat eten bij kaasfondue?

Kaasfondue is het allerleukst als er genoeg dips op tafel staan om uit te kiezen. Je kunt blokjes brood en stukjes groenten gebruiken om in het kaasmengsel te dippen, maar er is nog veel meer mogelijk. Vlees, vis, groenten, fruit en zelfs pasta. In dit kaasfondue dip tips artikel vertel ik je al mijn favoriete dips.

Kaasfondue maken

Kaasfondue recept

Met dit kaasfondue recept heb je een lekkere pot gesmolten kaas voor vier personen. De traditionele kazen die voor fondue worden gebruikt zijn Gruyère, Emmental en soms Vacherin. De kaas wordt samen met de wijn en knoflook (en eventueel andere ingrediënten) in de fonduepot verwarmd tot het volledig gesmolten en soepel is. De consistentie moet lekker glad zijn zodat je er gemakkelijk je dips in kunt dopen.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kaasfondue

Voorbereiding: 30 minuten
Stap 1
Snijd de knoflook doormidden en wrijf de fonduepan hiermee aan de binnenkant in. Verwarm de wijn in de fonduepan samen met de citroensap tot het bijna kookt. Zet het vuur hierna lager en roer met een houten lepel de geraspte kaas er in delen door tot alles gesmolten in.
2
Stap 2
Roer in een kopje de maizena met de kirsch tot een papje. Meng dit door de kaasfondue en laat dit binden terwijl je roert.
3
Stap 3
Breng op smaak met een mespunt nootmuskaat en peper.
4
Stap 4
Serveer de kaasfondue direct.
5
Stap 5
Serveer kaasfondue met bijvoorbeeld blokjes brood en stukjes groente.
Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd
Spanakopita ovenschotel
Croissant traybake met aardbeien en room

8 reacties

Joke

Bedankt voor het recept. Ik heb koeienallergie en gebruik er Geiten en Schapen kaas voor . Erg lekker.en veel groenten .

Laat een bericht achter

Bianca

Heelijk dank je voor het recept En nog een tip voor je. Als je ivm kinderen geen alcohol wil gebruiken kun je ipv witte wijn ook appelsap gebruiken. is altijd zoeter dan water ;)

Laat een bericht achter

Cornelieke

Lekker! Ik maak het met een roux en doe er daarna de witte wijn bij en daarna pluk voor pluk de kaas. Ik gebruik naast Emmentaler en Gruyère ook altijd nog raclette. Heerlijk smaakt dat. Receptje gekregen van een Franse kok. Lekker stokbrood erbij en smullen maar!

Laat een bericht achter

Sophie van Vliet

Klinkt heel lekker; kun je het recept delen met de hoeveelheden erbij

Janneke

Lekkerrrr.... Wij eten vaak een Italiaanse met mozzarella, parmezaanse en jonge kaas met Italiaanse kruiden.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Oehh dat klinkt goed Janneke! Ik zou weleens bij je willen aanschuiven als dat op het menu staat ;)

Inge

Hier gaan we van smullen thuis! Alle ingrediënten passen ook binnen <a href="http://www.paypro.nl/producten/VITADIS_Low_Carb_20/14067/60957" rel="nofollow ugc">mijn dieet</a>. Groeten

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op