Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel, Chocolade taart met gezouten caramelHet is feest! Vijf jaar geleden startte ik Brenda Kookt!. Dit is dus een heus jubileum: 5 jaar brendakookt.nl! Dat is een taart waard! Een chocoladetaart met salted caramel.

Vijf jaar geleden startte ik vrij impulsief mijn blog. Ik had toen niet kunnen weten dat dit zo zo’n groot deel van mijn leven zou worden en nu 5 jaar later zelf mijn baan zou zijn. 5 jaar en een kookboek later mag daar best een feestje om gevierd worden. En dat doe ik met deze taart.

Heb je het over een to die for chocoladetaart? Dan heb je het over deze taart. Hij is zo ontzettend lekker! Een taart gebaseerd op mijn favo chocolade: de karamel-zeezout reep van Tony Chocolonely. Voor dit recept combineerde ik een taart van Rudolph van Veen (deze) met de Ouderwetse Chocoladetaart van Nigella Lawson.

Het resultaat zijn twee chocoaldetaarten met daartussen karamel (of dulce de leche) met daaromheen chocolade ganache. Overgoten met gezouten karamel en dan nog afgemaakt met stukjes chocolade (van de reep) en blokjes karamelfudge.

De taart is wel machtig, dat kan niet anders met een goede chocoladetaart. Dat hoort er nou eenmaal bij. Neem daarom niet te grote punten, en geniet volop. Hij is zoo lekker!

Chocoladetaart met salted caramel, Tony Chocolonely taart met karamel

Chocolade taart met caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Ingrediënten:

    Voor de taart:
  • 300 ml water
  • 90 g cacaopoeder
  • 250 g bloem
  • 500 g suiker
  • 3 g zout
  • 2 zakjes bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 350 ml karnemelk
  • 130 g zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • Voor de chocolade ganache:
  • 35 gram ongezouten boter
  • 85 gram pure chocolade
  • 0,6 dl zure room
  • 1/2 theelepel puur vanille-extract (5 ml)
  • 150 gram poedersuiker
  • Overige ingrediënten: 
  • blikje gecondenseerde melk
  • grof zeezout
  • blokjes karamelfudge
  • reep Tony's Chocolonely Karamel Zeezout
  • Extra benodigd: twee springvormen met een diameter van 18 cm (als je 1 springvorm hebt kun je de taarten ook na elkaar bakken, heb ik ook gedaan) 

Bereiding:

    Bereiding van de taart: 
  1. Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook. Roer de cacao er door en laat dit mengsel even afkoelen.
  2. Meng de bloem met suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille-extract, karnemelk, zonnebloemolie en eieren toe en mix dit goed door elkaar. Roer het cacaomengsel er door en laat dit mengsel een half uurtje rusten.
  3. Vet de springvorm(en) in met boter of olie en bekleed de het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak ze 50 minuten in de oven. (als je 1 vorm hebt dan bak je de taarten na elkaar)
  4. Stort de taarten op een vel bakpapier, haal het velletje bakpapier dat mee is gebakken van de taart af. Laat de bodems helemaal afkoelen.
  5. Bereiding van de dulce de leche:
  6. Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat. (is dit niet het geval dan is er kant op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
  7. Laat het blikje even afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.
  8. Bereiding van de chocolade ganache: 
  9. Laat de boter en chocolade in een pannetje smelten. Roer de zure room en vanille door de gesmolten chocolade. Klop met een garde de poedersuiker er door.
  10. Is het mengsel te stevig? Voeg dan een beetje kokend water toe. Is het mengsel te vloeibaar? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. Het moet zo vloeibaar zijn dat je de taart er gemakkelijk mee kunt bedekken, maar ook zo dik dat het er niet afdruipt.
  11. Het opbouwen van de taart: 
  12. Leg de twee chocolade taarten op elkaar en snijd de zijkanten eventueel bij. Haal de taarten va elkaar en besmeer de bovenkant van een van de taarten met een laagje gezouten dulce de leche.
  13. Leg de andere taart er op.
  14. Besmeer de zijkant van de taart met de chocolade ganache. En besmeer de bovenkant van de taart met gezouten dulce de leche.
  15. Verdeel blokjes van de reep Tony's over de taart en wissen dit af met blokjes karamelfudge.
  16. Tip: het maken van de taart is best even wat werk. Doe het daarom in fasen. Bak de taarten de dag van te voren, en de bereid de dulce de leche dan ook alvast. Kun je de volgende dag meteen beginnen met het maken van de ganache en het opbouwen van de taart. 
https://www.brendakookt.nl/2017/02/26/chocoladetaart-salted-caramel/

En dan kan nu het grote genieten beginnen…  :)

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Sylvia says

    En na 5 jaar nog steeds ontzettend trots op jou Bren!! Deze taart ziet er trouwens heerlijk uit… binnenkort maar eens met mijn meisje gaan bakken! ?

  2. Ina says

    Gefeliciteerd met je 5 jarig jubileum. Ik “ken” je blogspot pas een half jaar maar heb al verschillende recepten gemaakt. Ga zo door!!

  3. Loes says

    Gefeliciteerd met je jubileum! Dit ziet er echt overheerlijk uit! Krijg er meteen honger van.

  4. Inge says

    Je schrijft dat je eerst de 2 lagen taart op elkaar moet leggen en daarna de dulce de leche erop moet smeren?

    • Brenda Kookt says

      Klopt, ik leg ze op elkaar zodat ik ze eventueel kan bijsnijden. En daarna besmeer ik een van de bodems met dulce de leche zodat deze laag tussen de twee taarten komt.

  5. Roos says

    Wauw, wat ziet deze er mega lekker uit!

  6. Marjolein says

    Gefeliciteerd! Het ziet er heerlijk uit. Kan deze ook in een springvorm van 24 cm gemaakt worden? Welke verhoudingen kan ik dan het beste aanhouden?

    • Brenda Kookt says

      Ja dat kan ook, je hoeft de verhoudingen niet aan te passen. De taart wordt dan alleen iets minder hoog, maar niet minder lekker. Van de overige ingrediënten zoals de karamel en chocoladeganache heb je genoeg.

  7. Sarah says

    Even een vraag hoeveel zeezout die je er ongeveer doorheen in de dulce du leche?

    Groetjes sarah

  8. Sarah says

    Even een vraag hoeveel zeezout die je er ongeveer doorheen in de dulce du leche?

    Groetjes sarah

    • Brenda Kookt says

      Gebruik grof zeezout, en voor 1 blikje heb je ongeveer 3/4 theelepel nodig.

  9. Elvira says

    Hoi, de taart ziet er erg lekker uit en ik wil hem morgen gaan maken! Nu heb ik een vraagje: Als je de dulce de leche al eerder maakt, moet je dan het blikje wel al open trekken of dicht laten? En hoe kan je dit het beste bewaren? Xx

  10. Marga says

    Ik heb heel veel reacties gehad op de taart. Hij was dan ook verrukkelijk.

  11. Anne Marie Hill says

    Hí Brenda, ik ben de Tony’s chocononely taart nu aan het maken. Klopt het dat de taart wat smeuïg (a la Brownie) blijft of heeft ie toch nog wat langer nodig in de oven?

    • Marga says

      Gefeliciteerd met je jubileum. Ik heb ook al verschillende recepten gemaakt. Heerlijke duidelijke beschrijving er bij. Groetjes Marga

    • Brenda Kookt says

      Als je de cake uit de oven komt is het nog wat smeuiig, maar niet zo zacht als een brownie. In dat geval zou ik hem iets langer in de oven bakken. Als de cake afkoelt wordt het wel nog wat vaster qua structuur.

      • Anne Marie says

        Klopt! Wat een heerlijke taart!
        dankjewel

  12. Mrs. T. says

    Gister gemaakt en iedereen vond m heerlijk.
    Ik vond het beslag alleen wel erg vloeibaar. Deel liep zelfs onder uit mm springvorm en zeker 1 1/2 uur moeten bakken in n vorm van 20 cm om m n beetje stevig te krijgen.

    En de volgende keer ga ik echte genache maken. Ik vond dit meer op glazuur lijken.
    Ondanks dat…..HEERLIJK

  13. Geertje says

    De taart is gelukt! Mocht er wat overblijven, hoe lang kan ik hem dan bewaren in de koelkast?

    Groetjes Geertje

  14. Eva says

    Hee!

    Kan dit ook met gewone melk gemaakt worden?

    Xoxo

  15. Roos says

    Hoi! Kan niet wachten met bakken, maar heb 1 probleempje: er is hier (Spanje) nergens karnemelk te krijgen. Wat kan ik gebruiken als alternatief? Dankjewel.

  16. Sanne says

    Het ziet er erg lekker uit en ik zou het graag gaan maken! Ik heb alleen een vraagje, Hoeveel gram per zakje bakpoeder?

  17. Florènt says

    Beste Brenda,
    Misschien een beetje laat, maar toch nog gefeliciteerd met je blog/baan/kookboek /website!
    Ook ik ben aan de chocoladetaart met salted caramel begonnen.
    M’n eerste bak project ooit. Mijn vraag; de 2 taarten heb ik reeds gebakken (best aardig gelukt), kan ik deze (op maandag gebakken) bewaren tot vrijdag? (slecht gepland).
    Groetjes,
    Florènt

  18. Josine says

    Hoi Brenda bedankt voor het geweldige recept, de taart is super lekker!
    Ik vroeg me af, zou je de taart zonder de karamel en ganache ook kunnen invriezen? Om nog meer in voren te werken?

  19. Claire says

    Beste Brenda, gefeliciteerd met je jubileum! :) Wow, dat ziet er echt overheerlijk uit! Ik wil de taart graag voor mijn verjaardag maken! Misschien een stomme vraag, maar hoeveel ml is
    130 g zonnebloemolie? Het lukte mij niet dit op te zoeken op internet.
    Hoor het graag. Groet, Claire

  20. Mariska says

    Zoooo lekkr deze…maak hem vaak

  21. Ghita says

    Ik wil deze taart graag maken. Klopt het dat er 0,6 dl zure room in moet. Of moet dit 6 dl zijn?

  22. Cindy says

    Hallo Brenda,

    Ik wil graag deze taart maken, maar waar kan ik de taart bewaren? Kan dit gewoon in de koelkast?

    Groetjes Cindy

    • Brenda Kookt says

      Hoi Cindy, dit kan inderdaad het beste in de koelkast bewaard worden.
      Succes en ontzettend eet smakelijk, hij is zo lekker!

      • Cindy says

        Bedankt voor je reactie! Wat is de beste ovenstand voor de taarten? Onder en bovenwarmte of hetelucht?

  23. Kitty says

    Hallo ik begrijp iets niet in het recept er staat 130 g zonnebloemolie moet dat ml zijn?