Winter Suikerbrood met cranberries en pistache

winter-suikerbrood-met-cranberry-en-pistache

Ik heb een receptje voor een lekker en feestelijk kerstbrood voor je klaar staan vandaag. Suikerbrood met een twist: winter suikerbrood met cranberry’s en pistache!

Ah dit is weer zo’n toppertje met een twist… te lekker! In de supermarkten barst het van de lekkere kerstbroden. Ideaal als je niet zoveel tijd hebt om zelf een lekker brood te maken. Maar zelf vind ik het altijd leuk om ieder jaar een kerstbrood te bakken. Nadat ik suikerbrood met pistache en cranberry geproefd had besloot ik deze zelf ook eens te maken.

Mét succes! Dit gaat mijn kerstbrood worden dit jaar. Suikerbrood was al mijn favoriet maar door pistache en cranberry toe te voegen aan dit basis-recept wordt het feestelijker, en ideaal voor bij het kerstontbijt of de kerstbrunch.

suikerbrood-met-cranberry-en-pistache

Winter Suikerbrood met cranberries en pistache

Ingrediënten voor ongeveer 15 plakken

  • 250 ml melk
  • 100 gram boter (plus extra om de vorm mee in te vetten)
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 500 gram bloem
  • 14 gram droge gist
  • 1,5 eetlepel kaneelpoeder
  • 10 gram zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 100 gram gedroogde cranberrys
  • 75 gram pistache, gehakt
  • 250 gram parelsuiker

Extra benodigd: een tulbanvorm of cakeblik (plus eventueel een (hand)mixer met deeghaken)

Bereiding

Verwarm de melk met de boter en siroop in een steelpan tot het lauwwarm is en de boter is gesmolten.

Meng de bloem, gister, kaneel, zout en anijs in een kom. Voeg het melkmengsel erbij en kneed dit met de mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Dek het deeg hierna af met plastic folie en laat het 15 minuten staan.

Vet het bakblik dik in met boter.

Doe de cranberry’s en pistache bij het deeg en kneed het voor de tweede keer door, deze keer zo’n 8 minuten. Ook dit gaat goed met de mixer met deeghaken.

Haal het deeg hierna uit de kom en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Meng de parelsuiker, door het deeg door het met de handen goed door te kneden. Het is niet erg als de parelsuiker niet gelijk door het deeg verdeeld is. Er mogen soms best wat stukken zijn met meer parelsuiker bij elkaar.

Vorm het deeg in een rol en leg het in de bakvorm, zorg er voor dat het deeg gelijkmatig over de vorm verdeeld is. Dek het af met folie en laat het op een warme plaats een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen in de vorm en haal het hierna uit de vorm. Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Bas says

    Vraag; waar koop jij de parelsuiker? Bij de supermarkten hier in de omgeving is het niet te krijgen namelijk..

    • Brenda Kookt says

      Ik heb ook een aardige zoektocht gehad toen ik parelsuiker afgelopen jaar nodig had. Ik koop het bij Welkoop, hier hebben ze een groot assortiment voor het bakken van broden.