Kip met kerstboter, parmaham en cranberrysaus (VIDEO)

still_kipmetkerstboter

Met dit kerstgerecht steel je de show! Een gerecht met veel smaak, zonder lange bereidingstijd. Na de eendenborst met rode biet is het tijd voor het hoofdgerecht van het kerstdiner dat ik op film voor jullie heb gekookt. We gaan voor een smakelijk stukje kip met kerstboter, parmaham en cranberrysaus.

Kip is een veelzijdig stukje vlees en ook bij het kerstdiner kun je hier iets lekkers van maken met een kersttintje. In deze korte video laat ik je zien hoe je dit gerecht klaarmaakt.

Klik hier als je de video niet kunt zien. Klik hier om mijn andere filmpjes te bekijken, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn video’s als eerste bekijken.

Kip met kerstboter, parmaham en cranberrysaus

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kipfilets
  • 4 plakken parmaham
  • boter om in te bakken

Voor de kerstboter:

  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 30 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje salie
  • 1/3 mandarijn

Voor de cranberrysaus:

  • 250 gram verse cranberries
  • 150 ml rode wijn
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 150 ml sap van mandarijn

Bereiding

Snijd de gedroogde cranberry’s, blaadjes tijm, blaadjes rozemarijn en blaadjes salie fijn. Doe de boter met de gesneden cranberry’s en kruiden in een kom. Rasp de schil van de mandarijn en voeg dit toe. Breng op smaak met zout en peper en roer door elkaar.

Snijd een inkeping in de kip en besmeer dit met de kerstboter. Wikkel de kip hierna in een plak parmaham.

Verwarm boter in een koekenpan en bak de kipfilets hier aan beide kanten in aan.

Pers het sap van de mandarijn uit en stop in een pan met de cranberries, rode wijn en kristalsuiker. Zet op laag vuur totdat de suiker opgelost is en breng het mengsel dan aan de kook. Kook 15 minuten of totdat de cranberries zacht zijn (vergeet niet te roeren).

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlies says

    Wat een lekker recept! De kip wordt zo inderdaad lekker feestelijk, perfect voor kerst dus.

  2. Heike. says

    Goedemorgen Brenda.

    Heb je filmpje gezien en heb je heel goed uitgelegd en inderdaad ziet er feestelijk uit net wat voor de kerstdagen.

  3. Silvia says

    We eten dit tweede kerstdag. De boter reeds gemaakt. Kan ik de saus ook al maken? En een alternatief voor de rode wijn? Er eten jonge tieners mee… dank alvast!

    • Brenda Kookt says

      De saus kun je ook heel goed van te voren maken. Rode wijn kun je vervangen door verse sinaasappelsap

      • Silvia says

        Top! Dank voor je snelle reactie en dit recept, gaat vast heerlijk worden. Fijne dagen!🎄

      • Silvia says

        Hartelijk dank voor je snelle reactie! En natuurlijk ook voor dit recept. Gaat vast heerlijk worden. Fijne dagen🎄

  4. liesbeth says

    Mooi recept! Komt op tafel deze kerst. Toch een vraag hoe ik de kipfilet kan bereiden zonder dat ik uitgebreid vlees sta te bakken.? Kan deze ook verder garen in de oven? Zo ja wat is de beste temperatuur en tijd die nodig is? Bednakt alvast.

    • Brenda Kookt says

      Je kunt de kip garen in de oven, je kunt in dat geval het beste een kerntemperatuur gebruiken. 70 graden zou perfect moeten zijn. Ik zou de kip dan eerst kort aanbakken en dan in de oven schuiven.