Kip Hawaii

kip-hawaii

Dit zijn van die receptjes die altijd goed zijn toch? Rijst met kip in een lekker sausje. Deze keer gaan we voor de Kip Hawaii. Zo heb je tijdens deze grijze dagen de zon in ieder geval op je bord.

We eten niet zo vaak rijst, maar als we dat doen dan is het met een lekker sausje er bij. Ik houd er van als de rijst door de saus een beetje smeuïg wordt. Verschillende recepten heb ik inmiddels met jullie gedeeld (o.a. kip madras en kip kerrie) en nu is het tijd voor een nieuw recept met kip in een sausje. Kip Hawaii.

Of eigenlijk is het kip in zoetzure saus met ananas. Maar iets met ananas wordt al gauw ‘ Hawaii’  genoemd (noem een pizza Hawaii, die ze in Italië trouwens niet eens kennen). Alsof ze in Hawaii alleen maar ananas eten. Maar goed. Dit is een lekker zoetzuur sausje (valt bij mijn Mr altijd in de smaak) en daarom is het fijn om dit soort recepten achter de hand te hebben. En het is ook nog eens binnen 30 minuten klaar. Handig! En lekker.

kip-met-hawaiisaus

Kip Hawaii

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gram kipfilet
  • rijst
  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 4 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels soyasaus
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 3 paprika’s (ik nam 3 kleuren)
  • 500 gram ananasringen uit blik, met siroop

Bereiding

Snijd de kip in blokjes en bak dit in een koekenpan met olijfolie aan. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de ananasringen in stukjes.

Snijd de paprika’s in reepjes en bak dit mee met de blokjes kip.

Schil de gember en snijd dit fijn, pers de knoflook uit. Verwarm een beetje olie in een pannetje en fruit de gember en knoflook hierin kort aan.  Voeg de tomatenpuree, azijn, sojasaus, maizena en basterdsuiker en het siroop van de ananas toe aan de saus.

Breng de saus aan de kook, roer regelmatig door en laat dit 3 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.

Doe de saus in de koekenpan bij de aangebakken kip en voeg de stukjes ananas ook toe. Verwarm dit kort met elkaar mee.

Serveer de kip hawaii met de rijst en eventueel een beetje kroepoek.

Tip: de saus (incl kip en ananas) kun je heel goed invriezen. Ontdooi het in de koelkast en warm het opnieuw op in een pannetje. 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. eliza says

    Op de foto zie ik paprika maar dit zie ik niet staan bij de ingrediënten. Vreemd!

  2. Jan Willem Pol says

    Eindelijk weer een recept waarvan ik ga watertanden!!
    De “pompoenen” kan ik hiermee naar de achtergrond dringen, brrrr!
    Ga door, ga door!

  3. Corrien says

    Hoi Brenda,
    Ziet er heerlijk uit, goed om binnenkort uit te proberen!
    Op de foto lijkt het of er ook 3 kleuren paprika door je saus zit. Maar dit staat niet tussen de ingrediënten.
    Klopt dit?

    • Brenda Kookt says

      Scherp! Zonder paprika’s is het een gerecht zonder groenten. Met de kip heb ik paprikareepjes mee gebakken. Heb het inmiddels toegevoegd.

  4. Wendy says

    Kinkt goed. Ik ga dit is recept gauw maken. De ingredienten staan al op mijn boodschappenlijstje.

  5. Marijke Wolf says

    Vandaag heb ik de Kip Hawaii gemaakt. Precies volgens recept. Het was zalig. Heb nog de helft over en verkneukel me nu al om de rest op te eten van de week. Dit is echt een aanrader. Eten we zeker vaker. Dank je wel.

  6. Nicole says

    Heerlijk, makkelijk gerecht. En het smaakte ook prima. Komt bij mijn favorieten te staan.

  7. Freya says

    Heb deze vandaag gemaakt, maar zonder ananas (want ben er allergisch aan..) en ipv de siroop heb ik siroop van perziken op sap gebruikt. Superlekker! Bedankt voor je recept :)

  8. Marion says

    Net gemaakt, is echt heeeeerlijk!!

  9. Mariella says

    Hi Brenda, heerlijk gegeten van de kip Hawaii heb wel het eea aangepast zoals de annanas deze was vers de suiker was kokosbloemsuiker hen een klein uitje erbij gedaan enwat champignons.
    Dit gegeten met silvervlies rijst. Wij zijn met zn 2en dus wij hebben nog iets over dit gaan we zeker niet invriezen maar morgen dus nog een keer.

  10. Sabine says

    Jeetje, wat was dit lekker! Ik heb volgens mij veel te veel gegeten hiervan, haha! Ik vond de saus wel iets te zoet, dus de volgende keer ga ik hem zonder suiker proberen. Dankjewel voor dit goede recept!

  11. Anne says

    Dit was precies de smaak die ik zocht maar zonder pakje of zakje! Was heerlijk!

  12. Susan says

    Vandaag gemaakt, was heerlijk!! Heb iets meer saus gemaakt door er nog 250 ml water en een kippenbouillonblokje bij te doen.

  13. Franca says

    Hallo Brenda, lijkt me een lekker recept. Wat zou ik ipv de paprika’s kunnen gebruiken, ik verdraag ze niet goed.

  14. Loes says

    Vandaag gemaakt. Wel een beetje aangepast, geen gember gebruikt, maar wel een rood uitje gesnipperd en een halve komkommer in blokjes. Dit samen met de paprika meegebakken. Ook een theelepeltje sambal toegevoegd. En een wokpan gebruikt, eerst de kip gebakken en daarna de groente toegevoegd en vervolgens de ingredienten voor de saus. Had geen maizena nodig, saus was dik genoeg. Het was heerlijk, voor herhaling vatbaar en veel lekkerder dan uit een pakje. Bedankt voor het recept.