De perfecte cheesecake + tips van Miljuschka

ultieme-cheesecake

gesponsord artikel

Er gaat bij ons allemaal wel eens iets mis in de keuken. Soms mislukt een baksel totaal of het net niet zoals je het bedoeld had. In dit artikel geven Miljuschka en Bosch ons tips zodat we de perfecte cheesecake kunnen bakken. Daarbij deel ik direct een super lekker cheesecake recept zodat we allemaal direct aan de slag kunnen.

Vooral bij het bakken vind ik het altijd spannend of het goed gaat, of het resultaat is zoals ik voor ogen had. Bij het koken kom je wel weg met een beetje van dit en een beetje van dat, als je bakt moet je veel nauwkeuriger zijn. Als je dat niet doet dan gaat het mis.

Zo heb ik regelmatig natte of juist keiharde brownies gebakken, en ook bij het maken van een cheesecake is het weleens misgegaan. Te vloeibaar, in elkaar gezakt, niet mooi uit de springvorm te halen.. het is me allemaal overkomen. Maar oefening baart kunst, en tips zijn altijd welkom!

Bekijk onderstaande filmpje waarin Miljuschka ons dé tips geeft om een perfecte cheesecake te bakken: 

bosch-serie-8-oven

Als iemand ons kan vertellen hoe je moet bakken is het Miljuschka Witzenhausen wel, ze wordt niet voor niets de queen of cheesecakes genoemd. En in haar  nieuwe kookboek Lekker Miljuschka wordt een compleet hoofdstuk gewijd aan Cheesecake. Samen met Bosch geeft Miljuschka ons tips om dé perfecte cheesecake te bakken.

Bosch heeft een oven op de markt gebracht die ons helpt de perfecte taart te bakken, namelijk de Bosch Serie 8 oven. Als je bij deze oven voor de functie ‘PerfectBake’ kiest wordt het bakproces door de oven afgerond zodat de cake of taart niet in zakt.

bosch-ultieme-cheesecake

Afbeelding kookboek Lekker Miljuschka

Het is een technisch verhaal maar het komt er op neer dat de oven de zuurstofconcentratie meet tijdens het bakproces. Dit wordt omgerekend naar luchtvochtigheid en zodra het vochtgehalte op het hoogste punt is, rond de oven het bakproces automatisch af. De cake of taart is dan perfect, een satéprikker om te checken of de taart gaar is, is dan niet meer nodig. Ook maakt deze functie van de oven automatisch gebruik van AddedSteam. Hierdoor wordt tijdens het bakproces kleine beetjes stoom aan de oven toegevoegd, hierdoor wordt de cheesecake perfect luchtig en fluffy en niet droog.

Deze ultieme cheesecake met boterkoek bodem is de cheesecake die Miljuschka het meeste maakt. De bereidingstijd lijkt lang maar omdat de taart lang in de oven staat en gekoeld moet worden valt het eigenlijk reuze mee.

recept-ultieme-cheesecake-lekker-miljuschka

Afbeelding kookboek Lekker Miljuschka

Miljuschka’s ultieme cheesecake met boterkoek bodem

Bereidingstijd 2 uur en 20 minuten, plus rusttijd 1 nacht in de oven en 4 uur koeltijd

Ingrediënten voor 16 punten

Voor de bodem: 

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 125 gram bloem
  • snuf zout

Voor de vulling: 

  • 900 gram roomkaas
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 theelepel vanille-extract

Extra benodigd: een springvorm van 24 cm doorsnede

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed de springvorm met bakpapier.

Klop boter en suiker met een mixer tot een luchtig geheel. Doe het ei erbij, roer de bloem en het zout erdoor en meng tot een korrelig deeg. Druk het deeg op de bodem van de springvorm en bak het 20 minuten.

Meng voor de vulling de roomkaas met de suiker totdat er geen klontjes meer in zitten. (klop dit met een garde of mixer door elkaar) Doe een voor een de eieren erbij; voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen. Klop ook de eidooier erdoor, en vervolgens slagroom, maïzena en vanille-extract.

Haal de bodem uit de oven als hij klaar is en verlaag de temperatuur naar 140 ºC. Schuif een bakje met water op de bodem van de oven. De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. Schenk de vulling op de bodem, schuif de springvorm in de oven en bak 2 uur. Zet na 2 uur de oven uit en laat de cheesecake in de oven helemaal afkoelen. Doe de oven niet open!

Je kunt de cheesecake de hele nacht in de oven laten staan, maar hij kleurt dan wel door. Je kunt hem met een gerust hart ook na 2 uur uit de oven halen, en daarna 4 uur in de koelkast zetten.

Tip: Als je de Bosch serie 8 oven gebruikt met het PerfectBake programma en AddedSteam functie is het niet nodig om het bakje met water in de oven te plaatsen. 

Dit artikel is een samenwerking met Bosch, lees mijn disclaimer

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Anouk says

    Moet de slagroom eerst opgeklopt worden voor deze door de overige ingrediënten gaat?

  2. Chantalle says

    Hoi, welke roomkaas kan ik voor dit recept het beste gebruiken. Monchou?

    • Brenda Kookt says

      Voor een cheesecake gebruik je geen monchou maar blanco roomkaas uit een kuipje.

      • Alex says

        Blanco roomkaas uit een kuipje? Welke merk dan? Als ik op de website van Albert Heijn kijk lijkt de enige neutrale roomkaas toch van Monchou te zijn…

  3. Anouk says

    Moet de slagroom eerst opgeklopt worden voordat deze door de overige ingrediënten gaan? Of juist niet?

    • Brenda Kookt says

      Hi Anouk, goede vraag ik kan me voorstellen dat dat in dit geval onduidelijk is. De slagroom meng je ongeklopt door het mengsel. En die klopt je mee met de rest van de ingrediënten.

  4. Marije says

    Hoi Brenda !
    Welke roomkaas kun je het beste gebruiken?
    Groet! Marije

    • Brenda Kookt says

      Gewone blanco roomkaas. Bijvoorbeeld Philadelphia, maar je kunt ook een ander merk gebruiken

  5. Anne says

    Ik heb precies het recept gevolgd, maar na ik hem uit de koelkast heb gehaald is hij heel klef geworden en nat. Hoe kan dat nou?

  6. sabientje says

    hoi!

    nu wil ik heeeel graag een heerlijke cheesecake leren bakken, maar ben ik echt niet gek op boterkoek. kan ik dut recept aanhouden met een simpele kruimelbodem?

    groetjes!

  7. Mario says

    Hallo, ik heb gisteren mijn eerste home made cheesecake gemaakt. Hij is prima gelukt. Ik heb echter de reacties hieronder daarvoor niet gelezen en heb 50% MonChou uit een kuipje (op de verpakking staat roomkaas) en 50% Philadelphia gebruikt. Werk voor mij uitstekend.

    • Brenda Kookt says

      Leuk om te horen Mario. Je kunt inderdaad lekker variëren met de vulling, meer dan 1 manieren/combinaties is goed.

  8. Vera Limpens says

    Super recept! Maar.. Toch Nog een scheur:(
    Het bakje water was wel helemaal op! Zou het kunnen dat ik te weinig water heb gebruikt? Oven toch te hoog?(hetelucht)
    Help!
    Liefs Vera