Falafel salade met couscous

couscous-salade-met-falafel

Vandaag heb ik toch een lekker receptje klaarstaan: een falafel salade met couscous. Een topper! Ik heb deze salade in een week tijd 3x gegeten. Dat zegt genoeg denk ik.

Regelmatig wordt me gevraagd waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Hoe kan ik iedere dag weer een nieuw recept of artikel publiceren op brendakookt.nl? Nou eerlijk gezegd groeit mijn to-cook lijst harder dan ik kan koken en publiceren. Er zijn dus altijd gerechten die ik nog graag wil maken of waar ik iets mee wil doen op de blog. Soms staan deze gerechten een lange tijd op de ‘lijst’, maar soms kom ik iets tegen waar ik direct trek in heb en wat ik direct klaarmaak. Zo ging dat bij deze salade.

Vriendinnetje Merle plaatste op Instagram een foto van een salade met couscous en falafel. Toen ik dat zag kreeg ik er direct trek in en ben ik het de volgende dag ook gaan maken, maar dan op mijn manier. Met zachte gegrilde groenten, hummus en extra kikkererwten. Ik vind het lekker om de groenten in de oven te grillen en het vel van de paprika te verwijderen. Maar als je minder tijd hebt kun je de groenten ook even snel in de koekenpan aanbakken, het vel van de paprika laat je er in dit geval ook aan.

Ik heb dit gegeten als lunch of avondeten. Dat kan allebei. Voor de lunch zou ik de porties wel iets kleiner maken.
falafel-met-couscous-en-hummus

Falafel salade met couscous

Bereidingstijd 15 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 150 gram couscous
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 10 cherry tomaatjes
  • 200 gram falafel (bijvoorbeeld naar dit recept, of kant-en-klaar uit de supermarkt)
  • 3 eetlepels hummus
  • paprikapoeder
  • 2 eetlepels kikkererwten
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de oven voor op 220 ºC (grillstand indien mogelijk) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de courgette in plakjes en de paprika in 4 stukken (zodat deze stukken plat op de bakplaat kunnen liggen) en halveer de tomaatjes.

Verdeel de courgette, tomaatjes en paprika (met vel naar boven) over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verwarm dit 30 minuten in de oven.

Bak de falafel in een koekenpan met olijfolie om en om aan.

Na 30 minuten in de oven is het vel van de paprika zwartgeblakerd. Stop de stukken paprika 10 minuutjes in een afgesloten plastic zak. Hierna kun je het vel er gemakkelijk aftrekken. Snijd de stukken paprika in kleinere stukken.

Meng de couscous met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten er door en verdeel het mengsel over de borden. Leg de falafel er op en top dit af met een eetlepel van de hummus. Bestrooi de falafel salade tot slot met paprikapoeder en kikkererwten.

Tip: heb je minder tijd? Dan kun je de groenten ook even aanbakken in de koekenpan, in dat geval ontvel je de paprika niet. 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK says

    Ziet er heerlijk uit en dit lijkt me ook altijd zo’n lekkere combi! Ik kom er zelf eigenlijk vaak achter dat falafel maken toch lastig is dan het lijkt. Ik heb je receptje voor falafel ook geopend en ik ga dus binnenkort zeker opnieuw falafel maken, maar dan met jouw recept!
    Ik vroeg me alleen af of het mengsel voor de falafel niet te dun wordt door het toevoegen van water? (Want, waarvoor is dat eigenlijk?)

    • Brenda Kookt says

      Je moet er even de tijd voor nemen, maar het valt mee. Toen ik deze salade maakte heb ik voor het eerst falafel gekocht ipv gemaakt ;)

      Door water toe te voegen wordt het smeuïger en blijft het plakken. In mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist staat ook een lekker recept voor falafel.

  2. Vivian | stayaliveandcooking says

    Ik moest lachen om je to-cook lijst, zo herkenbaar! Ik heb er een op m’n telefoon, een andere op m’n laptop en verspreid door de keuken en over het bureau liggen nog allemaal post its met losse ideetjes. Nee, inspiratie is niet zo snel kwijt bij een foodblogger denk ik!

    Ik heb gewoon nog nooit falafel gegeten, stom he. Maar ik vind het erg lekker klinken zo: sowieso maak je mij blij met een lepel hummus dus dat komt wel goed ;)

  3. Roos says

    Ooh wat ziet dit er goed uit zeg, deze ga ik onthouden voor het weekend! :)

  4. Eveline says

    Klinkt weer heerlijk!

  5. Nicole says

    Ik heb couscous net ontdekt en ben helemaal fan! Dit recept ziet er heerlijk uit!

  6. Nicole says

    Heb je nog tips ter vervanging van de paprika?

  7. Madelon says

    Super recept! Heb het al aantal keren gemaakt. Een keer zelf humus gemaakt, een keer zelf de falafel gemaakt, soms alles kant&klaar… ook lekker en heel snel klaar! Qua kant&klaar vond ik de salade met pompoenhumus (uit supermarkt) ipv gewone humus ook een aanrader. En direct wat minder calorieen.

  8. Karen says

    Lijkt me een heerlijk recept! Ik wil het zeker gaan uitproberen! Is het ook mogelijk om dit recept ’s ochtends klaar te maken en ’s avonds pas op te eten?

    • Brenda Kookt says

      Ja dat kan heel goed bij de falafel met couscous, toevallig heb ik vanavond een variatie hierop gegeten :)