Macaroni met smac

Macaroni van vroeger met smak

Of eigenlijk is dit macaroni van mijn moeder 2.0. Dit is namelijk mijn versie van de macaroni zoals wij het vroeger altijd aten. Macaroni met smac dus.

Ik was geen fan van de macaroni zoals mijn moeder hem maakte. Inmiddels weet ik dat dat kwam doordat ik de saus niet zo lekker vond en niet de pasta zelf. Inmiddels ben ik dol op pasta (bekijk hier alle pasta-recepten van mijn blog). Het leek me leuk om de pasta van vroeger van mijn moeder te maken maar dan zoals ik hem nu zou maken.

Deze macaroni doet met echt denken aan hoe we het vroeger aten. Met smac (dit had ik zelf dus nog nooit gekocht omdat ik het nooit meer eet), ei en tomatenpuree. Een beetje extra saus en ik heb ook groenten toegevoegd.

Macaroni met smak

Macaroni met smac

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 150 gram macaroni (elleboogjespasta)
 • 1 ui
 • 1 winterwortel
 • 1 rode paprika
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 250 ml passata
 • oregano
 • zout en peper
 • 150 gram smac
 • 1 ei

Bereiding

Snipper de ui en snijd de winterwortel en paprika in blokjes.

Kook de blokjes wortel 5 minuten voor.  Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm olijfolie in een koekenpan of wok. Bak de ui hier in glazig en voeg de wortel en paprika toe. Bak dit 8 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en passata toe en breng op smaak met zout en peper en oregano.  Breng dit tegen de kook en laat het op 8 vuur nog 5 minuten pruttelen.

Roer het ei los en bak dit in een koekenpan aan beide kanten. Snijd het in blokjes.

Snijd de smac in blokjes en doe dit samen met het ei bij de saus. Roer tot slot de gekookte macaroni door de saus.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Dori says

  leuk zo’n oud recept.
  Ik had zelf ook zo’n nostalgiemoment en kocht toen zo’n kantenklare bij ah, wel amrikaans en
  met veel kaas gegratineerd. Dus veel te veel caloriën maar wel lekker.

 2. Joke says

  Macaroni met smac is voor ons vakantievoer. Lekker snel klaar. Wij gebruiken geen saus maar bakken een ui dan de SMAC erbij en ketjap. En wie het lekker vind ketchup op je bord erbij en geraspte kaas.

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te lezen Joke. Het is inderdaad lekker snel klaar, en makkelijk om te maken.

 3. Demi says

  Heerlijk en simpel receptje! Ga ik zeker ’n keer maken :)

 4. marina says

  Hallo Brenda, wat is smac eigenlijk? Daar heb ik nog nooit van gehoord.

  • Brenda Kookt says

   Smac is ingeblikt gekookt varkensvlees. Het zit in een blikje, in de supermarkt vind je het vaak vlakbij de rookworsten en blikjes tonijn.

 5. Sandra says

  Ik vind het eerlijk macaroni met smac. Het doet me echt aan vroeger denken. Ook al maak ik het iets anders. Ik vind het lekkerder om de smac eerst te bakken zodat het vet erin smelt. En serveer ik het met een spiegeleitje, geraspte kaas en kleine blokjes augurk. Yummie! :)

 6. Paula says

  Smac is afvalvlees met wel 5 soorten e- nummers!! Lijkt mij niet gezond!

  • Sandra says

   Prima spul om mijn lichaam te conserveren…. Net als wijn of wodka of of of… ;)

   • Sandra says

    Ennn, net zo lekker als frikandellen…

 7. Rebecca says

  Oef, dit is voor mij eerder een jeugdtrauma. Mijn moeder had ook altijd smac mee op vakantie en van die enge hamburgers uit zakjes. Brrrrrr…

  Ik houd het maar bij je pasta carbonara ;-). Daar hebben we vanavond weer van gesmuld.

 8. Geert says

  Smac is gewoon troep en ontregelt je darmflora.
  Is niet meer van deze tijd.
  Het zal je vakantievoedsel maar wezen bbrrrr!!!

  • Sandra says

   Ik krijg er anders totaal geen last van. Al dat hypergezonde gedoe, daar krijg je past darmflora problemen van…. Just sayin’

 9. Daniëlle says

  Leuk! Wij aten thuis ook altijd macaroni met smac, maar dan zonder de tomatenpuree. Heb nu gelijk zin om het ook weer eens te maken!

 10. Jolene says

  Jammmmmie Brenda. Chan en ik zijn dol op smac en aten het bij mijn ouders thuis ook altijd met smac. Fijn dat er nog meer van die fijn proevers zijn ;-)

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk Jolene, echte fijnproevers he. Jouw jongens (en misschien Marit ook al?) willen dit ook vast een keer proberen. Wel met knoei-shirt aan ;)

 11. Bar says

  Beste Brenda, wij hebben de macaroni met smac vanavond gegeten, maar wij vinden alleen de tomatensmaak te overheersend/te heftig. Heb je een tip om de smaakt veel zachter te maken of misschien de volgende keer het blikje tomantenpuree eruit laten? Verder lekker hoor. Alvast bedankt!

  • Brenda Kookt says

   Dat vond ik vroeger ook altijd ;) Je kunt de tomatenpuree vervangen door bijvoorbeeld gezeefde tomaten (dit is minder krachtig van smaak, maar dan heb je wel meer saus, de pasta wordt ook minder droog) of een blikje tomatenblokjes.

 12. J.Lankamp says

  Wie kent een recept van macroni met bruine suiker en(gebakken) boterhamworst? Mijn moeder maakte dit recept in de 50 er jaren