Ga naar de inhoud

Spaghetti carbonara

Zin in Italiaanse pasta? Deze romige spaghetti carbonara zit boordevol smaak en is ook nog eens een snelle en makkelijke maaltijd.

20 minuten Bereidingstijd
Delen op

Spaghetti carbonara

Vandaag gaan we op de Italiaanse toer met spaghetti carbonara. Een snel, simpel en zeer smakelijk maaltje. Dit klassieke pasta carbonara recept is namelijk altijd een goed idee!

Pasta carbonara

Al eerder deelde ik een recept voor spaghetti carbonara op het blog (klik hier om deze te bekijken). Maar dit was niet ‘de echte’ met een romige saus van ei. Tijdens mijn zwangerschap vond ik het niet fijn om rauw ei te eten en daarom maakte ik een variant met kookroom. Ook al zijn de eieren in een goede carbonara gestold als je het eet. Het voelde niet goed, dus dan moet je het niet doen. De carbonara met een twist was daarom een uitkomst.

Authentiek carbonara recept

Deze keer deel ik wel een echte carbonara, zoals je hem in Italië eet. Lekker romig en boordevol smaak. Het is een simpel recept. En zonder groenten. Lekker met Parmezaanse- of Pecorino Romano kaas, gebakken (guancale)spekjes en peper uit de molen. En ik voeg als extraatje een beetje verse basilicum toe.

Welke groenten bij pasta carbonara?

In principe eet je pasta carbonara dus ‘lekker’ ongezond. Zonder groenten. Wil je er iets meer vitaminen bij, dan kun je er een heerlijke groene salade bij maken. Ook past geroosterde broccoli er goed bij.

pasta Carbonara recept

Hoe maak je pasta carbonara?

Het is helemaal niet moeilijk om pasta carbonara te maken, en al helemaal niet met dit recept. Eerst kook je de spaghetti beetgaar in ruim water. Tegelijkertijd bak je de spekjes in een droge koekenpan krokant en snijd je de basilicum fijn. Daarna kluts je de eieren en meng je dit met de Parmezaanse- of met Pecorino Romano kaas , gebakken spekjes en basilicum. In de tussentijd is je spaghetti beetgaar en kan je de pasta afgieten. Houd daarbij drie eetlepels van het kookvocht apart, want dat heb je nodig om de saus extra lekker te maken. Meng het eimengsel direct na het afgieten door de spaghetti en roer dit door elkaar. Voeg het kookvocht toe en meng dit met de spaghetti. Verdeel de spaghetti dan over de borden, garneer met Parmezaanse kaas en serveer direct. Zo lekker!

Welke wijn bij pasta carbonara?

Het is makkelijk om te kiezen welke wijn goed smaakt bij carbonara. Carbonara is een simpel gerecht om te maken – de pasta en het eigeel smaken zoet, het spek heeft een vettige textuur, de Pecorino Romano kaas is hartig en er zit veel versgemalen peper in, wat het pittig maakt. Daarom past een wijn met een gemiddelde zuurgraad, een sterke smaak en een blijvende nasmaak goed bij carbonara. Het is ook belangrijk dat de wijn niet te sterk is qua alcohol, zelfs niet als het om mousserende wijn gaat.

De beste combinatie met carbonara is vaak een witte wijn, bij voorkeur uit Midden-Italië, zoals een Verdicchio of een Chianti, omdat dit past bij de oorsprong van het gerecht. Roséwijnen zijn ook een goede keuze, vooral die uit de omgeving van de Abruzzen en het Gardameer. Denk aan een Rosato.

 

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze spaghetti carbonara

Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Kook de spaghetti beetgaar in ruim water.
2
Stap 2
Bak de spekjes in een droge koekenpan krokant. Snijd de basilicum fijn.
3
Stap 3
Kluts de eieren en meng dit met de Parmezaanse kaas, gebakken spekjes en basilicum.
4
Stap 4
Giet de spaghetti af en houd 3 eetlepels van het kookvocht apart. Meng het eimengsel direct na het afgieten door de spaghetti en roer dit door. Voeg het kookvocht toe en meng dit met de spaghetti.
5
Stap 5
Verdeel de spaghetti over de borden, garneer met Parmezaanse kaas en serveer direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie

12 reacties

Miranda

Ik maak dit zelf regelmatig, maar voeg idd altijd rucola toe. Die nootachtige smaak is er erg lekker bij. Wat gebakken paprika gaat ook erg goed.

Laat een bericht achter

Tanja

Gister kookte ik weer jou recept.En ooooo, wat is deze saus toch lekker. En dat met maar met 6 ingrediënten en de pasta koken duurt het langste :-) Omdat ik geen spagheti in huis had maakte ik het met penne,heerlijk! Mijn lief kende deze saus al maar dochters nog niet. Ze wilde meteen het recept :-)

Laat een bericht achter

Susan Janssen

Het recept ziet er heerlijk uit, wil het graag gaan maken. Ik weet dat het traditionele gerecht geen groenten heeft, maar om toch een gezonde maaltijd voor te schotelen, zou ik graag groente toevoegen. Heb je tips wat lekker kan zijn bij dit gerecht?

Laat een bericht achter

Iris

Ik dacht zelf aan wat rucola erbij

Brenda Kookt

In dat geval zou ik gewokte prei toevoegen.

Esther

deze vandaag gemaakt..was heerlijk. ik heb zelf voor de smaak een fijngehakt teentje knoflook even met de spekjes meegebakken.

Laat een bericht achter

Jonna@Burgertrutjes

Een van mijn lievelingsgerechten!! Tot nu toe nog nooit thuis gemaakt, ga dit recept zeker een keer uitproberen :)

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja, doen!

Alexandra

4ga ik vanavond proberen alleen zonder spekjes die lust ik niet ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Oh echt? Wat jammer, die zijn juist zo lekker zoutig

Demi | DE KOOKFABRIEK

Lekker! Eén van mijn favorieten!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op