Brenda Kookt!

Lekkere recepten, voor ieder wat wils!

  • HOME
  • RECEPTEN
  • VIDEO’S
  • INSPIRATIE
    • Brenda Tipt
    • Eetdagboekjes
    • Kooktips
    • Persoonlijk
    • Reports
    • Reviews
    • Overige foodinspiratie
  • WINKEL
  • ABOUT
  • CONTACT

Fries suikerbrood

29 april, 2016 | DOOR Brenda Kookt | 7 REACTIES

Fries suikerbrood

Een goed recept voor de lekkerbekken en zoetekauwen onder ons. We gaan namelijk aan de slag met Fries suikerbrood!

De afgelopen jaren ben ik regelmatig weekendjes weg geweest in Friesland. Ik verbleef o.a. in Leeuwarden, Ameland en Terschelling. Bij het ontbijt serveren ze daar uiteraard het echte Friese Suikerbrood. Graag wilde ik dit zelf ook eens maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik gebruikte het recept van Philippine van de blog liefdevoorlekkers. Deze heb ik vorig jaar langs zien komen op social media en sindsdien staat hij op mijn to-bak lijstje.

Een goed suikerbrood is smeuïg en lekker klef. Als je het eet hoor je vieze plakkerige handen te krijgen. Met dit recept van Philippine zit dat helemaal goed, het is een toppertje!

Voor dit brood heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Al was het voor mij wel even een zoektocht om de parelsuiker te vinden. Uiteindelijk kocht ik dit bij de Welkoop, hier verkopen ze naast agrarische dingen ook spullen voor in de broodbakmachine. En dus ook parelsuiker.

Recept suikerbrood

Fries Suikerbrood

Bereidingstijd

Ingrediënten voor ongeveer 15 dikke plakken:

  • 250 ml melk
  • 100 gram boter (plus extra om de vorm mee in te vetten)
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 500 gram bloem
  • 14 gram droge gist
  • 1,5 eetlepel kaneelpoeder
  • 10 gram zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 250 gram parelsuiker

Extra benodigd: cakevorm van 30 cm (plus eventueel een (hand)mixer met deeghaken) 

Bereiding

Verwarm de melk met de boter en siroop in een steelpan tot het lauwwarm is en de boter is gesmolten.

Meng de bloem, gister, kaneel, zout en anijs in een kom. Voeg het melkmengsel er bij en kneed dit met de mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Dek het deeg hierna af met plastic folie en laat het 15 minuten staan.

Vet het bakblik heel erg dik in met boter.

Kneed het deeg voor de tweede keer door, deze keer zo’n 8 munten. Ook dit gaat goed met de mixer met deeghaken.

Haal het deeg hierna uit de komt en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Meng de parelsuiker door het deeg door het met de handen goed door te kneden. Het is niet erg als de parelsuiker niet gelijk door het deeg verdeeld is. Er mogen soms best wat stukken zijn met meer parelsuiker bij elkaar.

Vorm het deeg in een rol ter grootte van de bakvorm en leg het hier in. Dek het af met folie en laat het op een warme plaats een uur rijzen.

Verwarm  de oven voor op 200 ºC. Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen in de vorm en haal het hierna uit de vorm.

———————————————-

De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019 is inmiddels UITVERKOCHT. Omdat het zo snel is gegaan heb ik een andere toffe actie. Mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! bestel je nu voor € 17,50 (ipv de oorspronkelijke € 25,-).
 Klik hier voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt via Instagram (username @brendakookt) hier deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s.
Ook kun je me vinden op Facebook.

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Bekijk ook:

  • Meer rust, minder recepten? – Update Brenda KooktMeer rust, minder recepten? – Update Brenda Kookt
  • Sneak Peek FrieslandSneak Peek Friesland
  • Filmpje: bezoek aan Friesland | De boer op #4Filmpje: bezoek aan Friesland | De boer op #4
  • Snap Shots Leeuwarden en FrieslandSnap Shots Leeuwarden en Friesland

Filed Under: Cake/Taart en Koekjes, Ontbijt en Lunch Tagged With: Brenda Kookt, foodblog, fries, fries streekproduct, fries suikerbrood, Friesland, parelsuiker, parelsuiker kopen, recept, recept fries suikerbrood, streekproduct friesland, suikerbrood, tip parelsuiker

<< Pita met vis in een korstje
Granola met koekkruiden >>

REACTIES

  1. Desiree | Sweet Happinez says

    29 april, 2016 at 07:33

    Dit ziet er uit alsof het zo uit de winkel komt, een plaatje! Het zal alleen veel lekkerder smaken aangezien het zelf gemaakt is :) Lijkt me lekker

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      1 mei, 2016 at 19:18

      Dat vind ik echt een compliment Desiree :) Dank je wel. En ja hij is nog lekkerder ;)

      Beantwoorden
  2. Tessy says

    29 april, 2016 at 07:42

    Ziet er lekker uit!
    Maar oei … typefouten…

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      29 april, 2016 at 08:20

      Oeps! Bedankt voor je reactie. Ik had het inderdaad nog wel een keer goed na kunnen lezen ter controle. Inmiddels gedaan.

      Beantwoorden
  3. Patty says

    25 juli, 2016 at 11:10

    Ziet er heerlijk uit, vandaag eens uitproberen denk ik!
    Hoe houd je het suikerbrood het langste vers?

    Beantwoorden
    • Brenda Kookt says

      1 augustus, 2016 at 10:46

      In een plasticzak afsluiten en koel bewaren, maar niet in de koelkast.

      Beantwoorden
  4. Renske says

    31 mei, 2017 at 11:51

    Heel erg lekker, ik heb het al een paar keer gemaakt!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GA SNEL NAAR:

WELKOM

Hoi! Leuk dat je langskomt bij BrendaKookt.nl!
Brenda Kookt staat voor lekkere recepten, voor ieder wat wils. Ik wil je laten zien dat koken leuk is en dat het niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn om een lekker maaltje op tafel te zetten.

Op mijn foodblog worden uiteenlopende recepten afgewisseld met kooktips en reviews van kookboeken, restaurants en meer.
Ik hoop dat ik je kan inspireren om de keuken in te duiken. Kijk lekker rond, en eet smakelijk!

WINKEL

NIEUWSTE VIDEO

BEKIJK OOK

INSTAGRAM

  • Hi there! Stond ik vanmiddag ineens gezellig in de keuken
  • Wat gaan jullie doen op deze ZONdag?  Heerlijk zon
  •  Voor deze foto! Hier wil je toch een plakje
  • Gnocchi! Als je het nog nooit gegeten hebt staat er
  • Valentijn Vertel eens doen jullie er aan?  Als je
  • Pannenkoekenlovers opgelet!  Vandaag deel ik een variatie op mijn
  • Van die simpele gerechten die vroeger regelmatig op tafel stonden
  • Zondag! Sta jij uitgebreid in de keuken vandaag of houdt
  • De afgelopen maand zijn de PrincesAmbassadeurs samen met mij aan

ZOEK OP CATEGORIE

FACEBOOK

Brenda Kookt

MELD JE AAN

MEEST GELEZEN

Eenpansgerecht met rijst en kip
Pannenkoeken (basisrecept)
Makkelijke maaltijd
Recepten

VOLG BRENDA KOOKT

       


Designed by Eunoia Studio | Development by Bamboo Media

BLOG

Blog
Recepten
Adverteren
Disclaimer
Privacy & cookies

OVER MIJ

About Brenda
Contact
Persoonlijk
In de media

VOLG BRENDA KOOKT

       


Design by Eunoia Studio | Development by Bamboo Media

BLOG

Blog
Recepten
Adverteren
Disclaimer

OVER MIJ

About Brenda
Contact
Persoonlijk
In de media
Naast chocolade koekjes verzamelt Brenda Kookt ook digitale Cookies. Klik op 'Meer informatie' voor de privacy- & cookieverklaring.OKMeer informatie