Lasagne al forno

Lasagne al forno

Wil je punten scoren? Dan is dit jouw recept! Ga voor deze topper van een lasagne al forno.

Omdat ik voor de blog iedere week nieuwe recepten kook eten we thuis regelmatig nieuwe dingen. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Soms wil mijn tafelgenoot gewoon iets eten dat hij al kent. Iets waarvan hij weet het dat het lekker is. Daarom vraag ik regelmatig wat hij wil eten. Al hoop ik dan natuurlijk dat hij iets nieuws noemt waardoor ik nieuwe inspiratie krijg. Dat gebeurt weinig kan ik je vertellen ;) Maar deze keer was het raak! Ik vroeg wat hij wilde eten en het werd lasagne.

Toen greep ik mijn kans want er was nog een lasagne die ik graag wilde maken. Op Sicilië at ik vorige zomer bij de Alcanta Kloof een ontzettende toeristische lunch. Maar oh boy wat was de lasagne al forno er lekker zeg! Deze moest thuis nagemaakt worden.

Met succes! Met deze lasagne scoor je punten. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en vlees van saucijzen. De romige bechamelsaus en het korstje van mozzarella maken de lasagne compleet. zoals een lasagne al forno hoort te zijn.

Recept lasagne al forno

Lasagne al Forno

Bereidingstijd 30 minuten plus 45 minuten suddertijd en 30 minuten bakken in de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 pak gedroogde lasagnevellen
 • 2 bollen mozzarella

Voor de vleessaus: 

 • 1 ui
 • 250 gram saucijzen
 • 250 gram rundergehakt
 • 1 wortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • teentje knoflook
 • 150 ml rode wijn
 • 500 gram gezeefde tomaten
 • 1 eetlepel oregano
 • 1 gedroogd laurierblad
 • halve theelepel suiker
 • handje verse basilicum
 • peper en zout
 • olijfolie om in te bakken

Voor de bechamelsaus: 

 • 50 gram roomboter (ongezouten)
 • 50 gram bloem
 • 500 ml melk
 • snuf nootmuskaat
 • snuf zout

Bereiding:

Verwarm een beetje olie in een braadpan of wok. Snipper de ui, snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes en pers de knoflook. Fruit dit even aan in de warme pan. Haal de worst uit het velletje en snijd dit in blokjes. Bak het vlees van de worst en rundergehakt mee met de groenten.

Voeg de wijn bij het gehaktmengsel, verwarm dit 5 tot 10 minuten mee zodat de alcohol kan verdampen. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, laurier, oregano, fijngesneden blaadjes basilicum, suiker, zout en peper toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit met een deksel op de pan minimaal 45 minuten pruttelen.

Bereid ondertussen de bechamelsaus door de boter in een pannetje te verwarmen. Voeg de bloem toe en bak dit heel kort even mee. Voeg beetje bij beetje de melk bij het mengsel en roer het mengsel met een houten lepel constant door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 C en vet een ovenschaal in.

Verdeel een laagje tomatensaus en vervolgens eentje met bechamelsaus over de ovenschaal. Beleg dit met een laagje lasagnebladen en verdeel hier vervolgens weer een laagje tomatensaus over. Herhaal dit tot  de sauzen op zijn, eindig met een laagje bechamelsaus.

Snijd de mozzarella in plakken en verdeel dit over de lasagne. Verwarm de lasagne 30 minuten in de oven zodat de lasagnebladen gaar zijn en de lasagne al forno een mooi romig bovenlaagje heeft gekregen.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marie-Claire says

  Hoi,

  Waarom gebruik je het gehakt van de worst en bvb niet gewoon een mengeling van het rundsgehakt en bvb varkensgehakt? Dat is toch makkelijker dan het vlees uit de worsten te doen? Of is er een speciale reden voor?

 2. Sarah says

  Heerlijk! Dit recept gaan we snel uitproberen! Het laurierblaadje moet er denk ik alleen wel weer uit voor de lasagne opgebouwd wordt?

  • Brenda Kookt says

   Ja dat is inderdaad wel handig Sarah ;) Ik zal het meteen toevoegen aan het recept.

   • Lidwien says

    Ik heb het met rundergehakt gemaakt. Het is een geweldige lasagne,.
    Mijn man en ik wanen ons in Italie!!
    Het is super!!

 3. jacqueline says

  ipv bechamelsaus gebruik ik mascarpone..
  eerst de groeten even bakken..verse tomaten. Kleine rode peper. Dat pureren en zeven..het gehakt ook aanbakken en door de saus mengenDe mascarpone er doorheen roeren. Super lekker. De rest van het recept volgen .eet smakelijk

 4. Jessie J. says

  Ik heb de lasagne al forno gemaakt en het was echt super lekker! Boven mijn verwachtingen echt de lekkerste lasagne die ik ooit geproefd heb. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat. Heel erg bedankt voor het recept!

 5. Francis Gerritsen says

  Ik heb al meerdere lasange recepten van je gemaakt maar deze is echt de beste! Hij was heerlijk! ?

  • Brenda Kookt says

   Wat goed om te horen Francis. En ik ben het met je eens. Wat mij betreft is dit ook de lekkerste.

 6. Eveliene says

  Ik heb deze heerlijke lasagne vanavond gemaakt! Blijvertje! ?

   • marijke says

    Hoi Brenda,

    Kan je deze lasagne ook een dag van tevoren maken?

 7. Dorine says

  Het was echt heerlijk!!ook de kindjes hebben lekker zitten smullen.

 8. Samantha says

  Ik heb zojuist de lasagne proberen te maken. Alleen was de lasagne erg waterig.. hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

  • Brenda Kookt says

   Wat jammer Samantha. Soms geeft het gehakt vocht af, hierdoor kan het eindresultaat vochtig worden. Je kunt nadat je de gehakt hebt gebakken het overige vocht afgieten en daarna de wijn toevoegen. Je kunt de saus ook wat langer laten inkoken zodat vocht verdampt.

 9. Margriet says

  Ik heb net voor de derde keer dit recept gemaakt, zo mega lekker!! Dankjewel!

 10. Carstina says

  Ik heb de lasagna gemaakt, en o jongens wat was dat heerlijk, ik had de kinderen te eten en mijn schoonzoon kon er niet genoeg van krijgen. Ik ga het voor Vaderdag weer op tafel zetten!Heel veel dank voor dit heerlijke recept.

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen dat jullie er zo van genoten hebben Carstina

 11. Karel says

  Dit is een van de lekkerste lasagnes die ik ooit heb geproefd!

 12. Fred says

  Echt ontzettend lekker heb half om half gehakt gebruikt en verder het recept gevolgd. Beste lasagne ooit

 13. Sandra says

  Heerlijk! Vanavond gemaakt toen een vriendin kwam eten en we hebben er onwijs van genoten. Echt een top recept en aanrader. Dankjewel!

 14. Anneke Gerritse says

  Hallo Brenda, de saus staat te pruttelen en het ruikt heerlijk maar ik lees nu “ laagje tomatensaus en dan bechamelsaus? Daar moet tich wel een laag lasagnebladen tussen?
  Hartelijke groet
  Anneke Gerritse

 15. Tineke says

  Heerlijk! Ik heb er nog een snufje cayennepeper bijgedaan en anderhalf handje basilicum ipv een handje.

 16. Lucy says

  Hoi Brenda,

  Een heerlijk recept al meerdere keren gemaakt! Nu zou ik hem graag maken zonder de rodewijn. Waardoor kan ik deze vervangen zodat ik wel de lekkere smaak behoud?

  • Brenda Kookt says

   Hi Lucy, in dat geval zou ik de wijn weglaten. Eventueel bouillon toevoegen zodat de saus niet te dik wordt.

 17. Edith says

  En de saus staat al weer te pruttelen… al aantal keren gemaakt, HEERLIJK!!!
  Als de meiden binnen komen zeggen ze: wat ruikt het hier weer lekker;)
  Echt een blijvertje dus.