Romige ovenschotel zalm

Romige ovenschotel met zalm

Vandaag heb ik een heerlijke ovenschotel voor jullie. Een romige ovenschotel me zalm. Zonder dat de hele schotel naar zalm smaakt.

Een paar weken geleden testte ik de familie-box van Marley Spoon. Een van de gerechten die we aten was een romige schotel met zalm en koolvis. Deze viel zo bij ons in de smaak dat ik er een paar dagen later weer mee aan de slag ging. Deze keer een variatie met alleen zalm en als extraatje tomaat en pesto er bij.

Het resultaat is een heerlijke romige ovenschotel met zalm. Door de zalm in de oven voor te garen voorkom je dat de saus de zalm-smaak overneemt. Een hele goede tip wat mij betreft.

Ovenschotel met zalm en prei

Romige ovenschotel met zalm

Bereidingstijd 25 minuten en 20 minuten baktijd in de oven

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 2 zalmfilets zonder huid
  • 20 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 45 gram kaas
  • 400 ml melk
  • 1 prei
  • 2 tomaten
  • 1,5 eetlepel groene pesto
  • zout
  • peper
  • citroen
  • olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal in en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de aardappelen en kok ze in ruim water in 12 minuten gaar. Giet de aardappels af.

Rasp ondertussen de kaas en snijd de prei in dunne ringen en de tomaten in blokjes. Snijd de zalm in blokjes van 1 a 2 cm en leg ze op een bakplaat bekleed me bakpapier. Gaar de zalmblokjes in 5 minuten in de oven.

Verwarm een klein pannetje op middelhoog vuur. Smelt de boter en voeg de bloem er bij. Roer dit goed door en bak de bloem 2 minuutjes mee. Voeg de melk langzaam toe, roer met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de prei en blokjes tomaat toe aan de saus en laat dit op zacht vuur 3 minuutjes meekoken.

Voeg 25 gram van de kaas toe aan de saus, samen met de pesto. Roer dit goed door en haal van het vuur.

Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met een beetje boter en 50 ml melk tot een gladde puree.

Giet de prei-saus over in ovenschaal en verdeel hier de blokjes zalm in. Bedek de schotel met aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven geraspte kaas.

Bak de ovenschotel in 20 minuten mooi goudbruin in de oven.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Rein &Liz says

    Brenda,

    Sinds enkele maanden koken wij frequent jouw gerechten, complimenten voor de recepturen en jouw compacte omschrijvingen. Ook deze romige ovenschotel met zalm was weer erg lekker, ik denk alleen dat je er verstandig aan doet om de smaakmakers (peper, zout, citroen en olijfolie) even op te nemen in je receptuur zodat de echte kookamateur er ook mee uit de voeten kan.

    Ga zo door, we blijven je volgen!

    Haarlem

  2. Herwin says

    Jaaa, dit ga ik woensdag maken !! 1 klein vraagje : weet je ongeveer hoeveel gram zalm je hebt gebruikt ? (in de winkel verschilt het gewicht nog al per zalmfilet).
    Complimenten voor je site !!

    groet
    herwin