Witlofovenschotel met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas

Het is maandag, tijd voor een lekker receptje voor deze week. Witlof met ham en kaas. Maar dan in een ovenschotel.

Dat ik gek ben op witlof met ham en kaas dat is inmiddels algemeen bekend. Meestal eet ik het zoals ik bij dit recept (klik) deed. Maar iedere keer hetzelfde is een beetje saai, het is juist leuk om lekker te variëren. Deze keer maak ik er een complete ovenschotel van. Extra lekker door de aardappelpuree aan te vullen met hamblokjes en lente ui.

witlof ovenschotel

Witlofovenschotel met ham en kaas

Bereidingstijd 25 minuten en 20 minuten baktijd 

Ingrediënten 2-3 personen:

  • 500 gram aardappelen
  • 4 stronken witlof (medium)
  • 8 plakken achterham
  • 150 ml melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 4 stengels lente ui
  • 100 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte kaas (jong belegen)
  • 2 eetlepels panko (of paneermeel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet een ovenschaal in.

Schil de aardappel en kook ze gaar. Halveer de stronken witlof en kook deze 10 minuten voor. Giet de aardappelen en de witlof af. Laat de stronken witlof goed uitlekken.

Stamp de aardappelen fijn. Verwarm de melk in een pannetje of magnetron. Voeg 2/3 van de melk bij de aardappelen, samen met de mosterd en een beetje peper en zout. Roer goed door elkaar en bepaal of de consistentie goed is of dat er nog een beetje extra melk bij kan.

Snijd de lente ui in ringen en voeg dit samen met de hamblokjes bij de aardappelpuree, roer goed door elkaar. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.

Rol de stronken witlof in de ham. Leg de rolletjes witlof op de aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en de panko.

Verwarm de ovenschotel 20 minuten in de oven.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Gerard Pronk says

    Ziet er lekker uit. Een variantie voor de ingerolde witlof is deze vooraf om en om bakken in braadboter :-)

  2. Salina says

    Hm.. niet zo’n witlof-lover hier. Mijn moeder maakt het ook altijd in een schotel maar dan gerold in de ham, kaas erover heen en dan nog een flinke laag aardappelpuree juist er bovenop. Dat is de enige manier waarop ik het echt lust haha!

  3. Roos says

    Ahh wat lekker oldschool! Mijn moeder maakte vroeger heel vaak witlof met ham & kaas <3

    • Ans Peijnenborg says

      de witlof vooraf zachtjes bakken in een anti-aanbakpan met een heel klein beetje olijfolie. de puree wordt dan niet zo nat als bij gekookte witlof, hoe goed je’m ook uit laat lekken (ik kneep hem zelfs een beetje uit tot ik de tip kreeg om even te bakken).

  4. Lizzy says

    Ik zie bij de ingrediënten in totaal 12 plakken ham + 100 gram blokjes. In de bereidingswijze kom ik op 8x een halve plak om de witlof en de blokjes in de puree. Wat te doen met de rest van de ham?

    • Brenda Kookt says

      De blokjes gaan door de puree, zie beschrijving. En nu je het zegt heb ik inderdaad 8 plakken ham en 4 plakken ham bij de ingrediënten staan, heb het aangepast.

  5. Hilda says

    Kan ik het ook maken met aardappelschijfjes i.p.v. puree? En werkt her dan het zelfde. 20 minuten op 180 graden?

  6. Margreet says

    Gieteren gemaakt, ik vond het érg lekker!