Bami á la Brenda

Goed gevulde bami

Bami á la Brenda. Dat staat er vandaag op het menu. Ik deel je mijn recept voor een lekkere (goed gevulde) bami.

Het eerste dat mijn vriend zei toen ik hem vertelde dat we bami gingen eten was: ‘maar jij bent toch helemaal niet van de bami?’ Dat klopt. Ik ben niet van de bami. Maar als ik alles waar ik niet van was nooit zou proberen te eten dan zou ik nu nog steeds een heleboel niet lusten. Daarom besloot ik me er aan te wagen en ook bami te proberen. Bami op mijn manier, een goed gevulde bami.

Ik houd van nasi en pasta. Maar waarom hield ik niet van bami? Omdat ik de substantie van de bami, de mie niet zo lekker vind. Vond. Om er voor te zorgen dat ik het wel lekker zou vinden heb ik de bami goed gevuld. Niet alleen met hamreepjes (volgens mijn vriend onmisbaar in de bami) maar ook met kip en ei. En lekker veel groenten.

Recept bami

Bami a la Brenda

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

 • 500 gram mie
 • 1 teentje knoflook
 • 1 ui
 • 1 prei
 • 2 grote wortels
 • 150 gram ham
 • 2 kipfilets
 • 1 theelepel sambal
 • halve theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel laos
 • halve theelepel komijn
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 eetlepel ketjap
 • 2 eieren
 • peper

Bereiding:

Kook de mie gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de mie hierna af met koud water en zet even apart.

Snijd de kip in blokjes. Verwarm de wok met een beetje olie op het vuur inbak de kip hierin aan, breng op smaak met een beetje peper uit de molen. Pers de knoflook. Snijd de ui in halve ringen, de prei in grove ringen en de wortel in plakjes. Voeg de knoflook, ui en wortel samen met de sambal bij de kip in de wok en bak dit een paar minuutjes mee. Breng op smaak met gemberpoeder, laos, komijn en een beetje kurkuma. Voeg de prei er bij en bak dit 5 minuutjes mee.

Snijd de ham in reepjes. Bak de eieren in een andere koekenpan en snijd ze hierna ook in reepjes. Voeg de ham- en eireepjes samen met de gekookte mie toe aan de groentemix. Breng op smaak met ketjap en roer alles goed door.

Serveer de bami met kroepoek en bijvoorbeeld plakjes augurk.

Tip: ook lekker om met een beetje satesaus of sweet chili saus te eten. En dus kroepoek. Hier hoort kroepoek bij. 

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Cheese and Chinese says

  Lekkeeer! Ziet er erg goed uit. Ben meestal ook niet zo van de bami, maar deze lijkt me wel wat!

 2. Rebecca says

  Dat ziet er heerlijk uit. Ik ben ook niet zo van de bami, maar sinds ik het maak met fijne mienestjes is het probleem opgelost! Jouw recept komt deze week op het menu.

  • Brenda Kookt says

   Fijne meinestjes zijn ook een goede oplossing denk ik. Al ben ik bang dat mijn vriend dat juist weer niet zo lekker vindt ;)

 3. Sharon says

  Fijn! Ik wou al lang tijd een keer bami maken zonder kruidenzakje! Ga hem zeker proberen!!

 4. Marjolein says

  Dit Ziet Er Erg Lekker Uit. . Moet je de wortel niet eerst kort koken voor je het mee bakt?

  Ga het zeker eens proberen.

  • Brenda Kookt says

   Ik heb de wortel niet voorgekookt maar iets langer in de wok gebakken zodat hij beetgaar is. Maar als je hem helemaal zacht wilt hebben kun je de wortel voorkoken.

 5. Tanja says

  Ik vind bami heerlijk en het was het enige wat ik kon koken toen ik het huis uit ging :-)
  Ik marineer de kip eerst. In een chinees bakje doe ik zeker 1 cm ketjap manis en daarna 1 1/2 tl dahé (gember), 1/2 tl djintan ( komijn), en 1 1/2 tl laos (galangawortel) en 1/2 tl sambal oelek, allemaal van Conimex. Daarbij nog 1 klein, heel fijn gesnipperd uitje en 1 grote of 2 kleine geperste teentjes knoflook. Heel goed doorroeren en dan het in niet te kleine stukjes gesneden kip of varkenslappen erbij. Zeker een uur of 2 marineren maar hoe langer hoe beter. Vaak maak ik dit de avond van te voren. Voordat ik het vlees ga bakken laat ik het in een zeef uitlekken, de marinade vang ik op. Als ik het vlees gebakken heb haal ik het uit de pan en roerbak ik op hoog vuur de groente. Zijn deze gaar dan gaat het vlees er weer bij samen met de marinade en de gare en goed uitgelekte mie en warm ik het nog goed door. Erbij geef ik spiegeleieren, zelfgemaakte satésaus, augurkje en zilveruitjes. En natuurlijk veel kroepoek :-) Vind je mie te grof, dit is ook heerlijk met miehoen of rijstemie. Ik gebruik dezelfde groente als jij alleen voeg ik op het laatst nog taugé toe

 6. Tanja says

  P.s. Ik krijg niets van Conimex ;-) Ik vind dit gewoon een heel goed merk.

 7. Roos says

  Hmmm bami! Ik ben juist heeeel erg van de bami, haha! Ook lekker met tauge en boontjes denk ik!

 8. Renske says

  Lekker hoor! We hebben gesmuld!

 9. Strid says

  Neem aan dat je 250 gram mie bedoelt want 500 gr is wel heul erg veul.

 10. Fran says

  Het was heerlijk! Ga het zeker in de toekomst nog een keer maken.

 11. Tilly says

  Wow, net gemaakt en het was héérlijk. Heb er nog wat seroendeng over gedaan .
  Dit ga ik zeker vaker maken.

 12. Jacques Scholte says

  als je niet van de bami bent kun je deze ook vervangen door spaghetti, in Suriname doet bijna iedereen dit.

 13. Tjitske says

  Hoi Brenda, dit is echt de lekkerste bami die ik ooit gemaakt heb! Thanks voor het recept!

 14. Janine says

  Super lekker recept!!
  wij maakten voorheen altijd bami uit een pakje, maar nu wij dit recept hebben ontdekt niet meer. Heb er zelf nog wel wat doperwtjes aan toegevoegd.

  Groetjes
  Janine

 15. Salome says

  O lekker! Doe er zelf ook altijd een gebakken banaan bij. Rijpe banaan door midden snijden en even aan beide kanten in de koekenpan op t vuur….smullen hahhah

  • Brenda Kookt says

   Wat een leuke tip. Nog nooit geprobeerd, maar lijkt me erg lekker!