Bosbessentaart met citroen

Bosbessen citroentaart

Loopt het water je na het zien van bovenstaande foto al in de mond? Ik sluit de paasrecepten dit jaar af met een topper van een taart. Een bosbessentaart met citroen!

Het is bijna pasen, waarschijnlijk is je menu al helemaal rond. Maar als je zin hebt in een lekkere frisse taart, en er de tijd voor hebt dan moet je je plannen wijzigen. Dan moet je voor deze bosbessentaart met citroen gaan. Hij is het waard om je plannen om te gooien ;)

Deze taart is echt een topper. De taart is fris, fluffy en zoet. Maar niet te zoet, precies goed zoet. Een dikke vette tip als je dit weekend nog een lekkere taart op tafel wilt toveren. Of iedere andere dag natuurlijk.

Op zoek naar meer paasrecepten? Klik hier om het complete overzicht te bekijken.

Bosbessentaart met citroen

 

Bosbessentaart met citroen

Bereidingstijd totaal 2,5 uur (20 minuten, 40 minuten baktijd, tijd om goed af te koelen (ongeveer een uur), 20 minuten bereidingstijd en vervolgens nog een uur om op te stijven)

Ingrediënten voor 12-14 punten

Voor de cake:

  • 230 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 100 gram licht bruine basterdsuiker
  • 4 grote eieren
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 360 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • halve theelepel zout
  • 240 ml melk
  • rasp en sap an 3 medium citroenen
  • 300 gram bosbessen
  • 1 eetlepel bloem

Voor de crèmelaag:

  • 225 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 115 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 420 gram poedersuiker
  • 30 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout

Extra benodigd: twee springvormen van 24 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet de bakvorm in.

Mix de boter op een hoge stand romig. Voeg de kristalsuiker en basterdsuiker toe en meng dit ongeveer 3 minuten door. Voeg hierna de eieren en vanille toe en mix dit goed door tot het goed gemengd is.

Meng in een andere kom de bloem met bakpoeder en zout. Meng dit met het beslag op een lage stand van de mixer. Voeg hierna de melk, citroensap en citroenrasp toe en roer dit door elkaar. Meng de bosbessen met 1 eetlepel bloem en roer dit tot slot ook door het beslag.

Verdeel het beslag over 2 springvormen. Bak de cake 40 minuten in de oven. Gebruik een sateprikker om de controleren of het beslag in het midden gaar is. Als de prikker er niet schoon uit komt is de cake nog niet gaar. Laat de cake helemaal afkoelen voor je de crèmelaag aanbrengt.

Het bereiden van de crèmelaag: Meng de roomkaas en boter door elkaar met een mixer. Voeg de poedersuiker, slagroom, vanille extract en zout toe en mix dit 3 minuten op de hoogste stand door elkaar.

Het opmaken van de taart:Besmeer een van de cakes met een laag roomkaas. Leg de tweede cake er op en besmeer de twee cakes bovenop en rondom met de cremelaag. Verdeel de een paar extra (verse) bosbessen over de taart.

Tips:

  • Laat de taart voordat je hem aansnijdt minimaal een uur opstijven in de koelkast. Als je dit niet goed heb je de kant dat de cakes van elkaar af glijden.
  • De cakes en de creme kun je een dag van te voren bakken en klaarmaken. Bewaar de cakes afgedekt op kamertemperatuur, en de creme in de koelkast.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Tanja says

    Mmm, deze taart lijkt me heerlijk! Heb je nog een tip hoe je de 2de laag makkelijk op de eerste laag en creme krijgt? Ik ben zo bang dat hij bij mij zal breken.

    • Brenda Kookt says

      De bodem is mooi stevig en breekt niet zo snel. Mocht de bodem toch breken dan zie je hier niets meer van als je de taart helemaal hebt opgemaakt en ingesmeerd.

  2. Angelina says

    Ohh wauw deze taart is echt mooi en ziet er heerlijk uit!

  3. Kim says

    Ik heb de taart gisteren gemaakt. Zeker een topper!

  4. Ann says

    Heb de taart ook gemaakt. Smaak was goed! De taart was echter veel te stevig en compact – niet genoeg gerezen ofzo. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  5. Ivon says

    De taart ziet er heerlijk uit! Ik wil deze eigenlijk in 1x in 1 springvorm bakken en dan door 3en snijden zodat ik 3 lagen heb. Is dat mogelijk? Hoe zit het dan met de baktijd?

  6. J orrianne says

    Doe ik nu alleen roomkaas tussen de cakes of die Crème laag?

  7. Anne says

    Hoi! Hoe bewaar je deze cake? Op kamertemp of in de koelkast?

    Groetjes
    Anne

  8. C. Voets says

    Hallo Brenda, ik heb vanillepoeder gevonden op de markt het is orange kleurig …ken je het ..?En weet jij ook welke verhouding ik zou moeten gebruiken zoals bij deze taart ? Ik hou van jou site maak regelmatig iets van jou .

    Groetjes Conny

    • Brenda Kookt says

      Met deze vanillepoeder heb ik helaas geen ervaring, ik kan je daarom niet adviseren over de verhoudingen.

  9. Zeinab says

    Hoi Brenda!

    Zou je mij kunnen vertellen hoeveel ml vers citroensap je ongeveer nodig hebt voor dit recept (aangezien de grootte van citroenen redelijk kunnen verschillen) ? En bak je de cake af op de hetelucht stand of op de onder- bovenwarmte stand?

    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Zeinab

  10. Anne says

    Hoi.

    Kan ik de citroen ook helemaal weg laten? Word de taart dan niet droog of moet ik dan iets anders van vloeistof toevoegen?

    Bedankt.

    • Brenda Kookt says

      Citroen kun je weglaten, wel zou je bijvoorbeeld een klein beetje vanille toe kunnen voegen. Persoonlijk vind ik de smaak van citroen er juist heel erg lekker bij passen

      • Anne says

        Bedankt voor uw reactie.
        Nu ben ik wel benieuwd hoe de cake zal smaken met de citroen :) ik zal dan 1 citroen gebruiken.

      • Anne says

        Ik had nog 1 vraag, moet ik beide cakes tegelijk in de oven bakken? Mijn oven is denk ik daar te klein voor..

  11. Linda says

    De slagroom voor de crème
    Opslaan? Gezoet of ongezoet