Patatje stoofvlees

Stoofvlees met patat

Gesponsord artikel

Ohh als ik deze foto’s zie loopt het water me weer in de mond! Dit patatje stoofvlees was echt super lekker. Een dikke vette tip als je jezelf wilt verwennen met een lekker patatje.

Patatjes zijn lekker. Maar persoonlijk vind ik wat ik er bij ga eten net zo lekker en belangrijk. Ik kan daar namelijk echt van genieten. Hier bij mij in het noorden van het land worden patatjes niet vaak geserveerd met stoofvlees. En dat is jammer. Want goed bereid stoofvlees is zo lekker bij een krokant patatje. Al vind ik persoonlijk wel dat je het stoofvlees niet op de patat moet serveren, want dan wordt het klef en is het lekkere krokante er af ;)

Ik serveer mijn patatje stoofvlees het liefst met zelfgemaakte friet. Omdat dat niet altijd haalbaar is eet ik ook regelmatig verse friet, uit het koelvak van de supermarkt in plaats van de diepvries. De Robuust gesneden friet van CêlaVíta komt dicht in de buurt van zelfgemaakte frieten en hebben een lekkere stevige bite. Hierdoor worden de patatjes lekker krokant.

Bij deze geef ik je het recept van heerlijk stoofvlees, zonder gebruik van lastige ingrediënten. Door de combinatie van het donkere bier, de appelstroop, mosterd en kruiden is het stoofvlees goed op smaak.

Wanneer verwen jij jezelf met een lekker patatje stoofvlees?

Een leuke tip: CêlaVíta heeft nu een win-actie lopen. Vertel op de website wat jouw ultieme friet verwenmoment is en win een handige friettang! (Klik hier om mee te doen aan deze actie)

Recept friet met stoofvlees

Patatje stoofvlees

Bereidingstijd 20 minuten plus 4 uur stooftijd

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 kilo rundvlees
 • 2 grote uien
 • 2 tenen knoflook
 •  1 flesje donker bier (33 cl)
 • 1,5 eetlepel appelstroop
 • takje verse tijm
 • 1 kruidnagel
 • 2 laurierbladeren
 • 1 eetlepel mosterd
 • scheutje natuurazijn
 • peper en zout
 • boter om in te bakken

Serveer het stoofvlees met verse CêlaVíta friet, rustiek gesneden frieten 700 gram per zak)

Bereiding:

Snijd de ui in halve ringen. Verwarm een stoofpan op het vuur en laat hierin een klont boter smelten. Bak de ui even aan. Pers de knoflook en voeg dit bij de ui, bak dit even kort mee. Voeg het vlees hierbij, breng op smaak met peper en zout en voeg de mosterd toe. Roer door en bak het vlees even aan alle kanten aan. Voeg het bier er bij en schraap de aanbaksels los in de pan, breng het bier aan de kook en draai het vuur hierna zacht.

Voeg het laurierblad, kruidnagel en takje tijm samen met de azijn en appelstroop toe. Laat dit meestoven met de deksel op de pan, na ongeveer 3 a 4 uur is het vlees mooi zacht. Roer het stoofvlees regelmatig door en verwijder voor het serveren het laurierblad en de tijm.

Bereid de verse friet volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit kan in de frituurpan, oven of Airfryer.

Dit artikel is een samenwerking met CêlaVíta, lees mijn disclaimer

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marlotte says

  Ik moet zeggen dat ik deze combinatie nog nooit geprobeerd heb, maar het ziet er héérlijk uit!

 2. Pascal Pluijmaekers says

  Hoi Brenda,
  In de basis lijkt dit heel erg op zoervleisj, dat is Limburgs voor zuur vlees ofwel typisch Limburgs stoofvlees. Wat ‘wij’ typisch doen is het vlees een nacht marineren in ‘het zuur’. Snij de blokjes vlees en doe ze in een pan/schaal en schenk dan het bier en de azijn erbij met laurier en kruidnagel en laat dit lekker een nachtje staan. Dan lost door het zuur een deel van het bindweefsel in het vlees of, waardoor het nog zachter wordt.

  Groetjes, Pascal

  • Brenda Kookt says

   Hi Pascal, daar lijkt mijn stoofvlees inderdaad zeker op. Qua ingrediënten is het bijna hetzelfde. Ik ga het eens testen om het een nachtje in het bier en azijn te laten staan. Ben benieuwd hoe mals het vlees daar van wordt.

   • Paul says

    Hoi allemaal;
    Koken jullie ook zo graag? Nou, ik wel.
    Een variatie op het zuurvlees van Pascal. Dit is een recept uit het Rijnland in Duitsland. Recept voor 4 a 5 personen.
    -1kg braadvlees uit de schouder (schoudermuis)
    -1 kopje kruidenazijn (+/-)
    -2 kopjes water (+/-)
    De hoeveelheid azijn / water is afhankelijk van jou eigen smaak.
    -1 laurierblaadje
    -5 jeneverbessen
    -3 kruidnagels
    -3 plakken ontbijtkoek
    -3 volle eetlepels appel/peren stroop

    Breng de kruiden met het water en azijn aan de kook, laat afkoelen.
    Leg het vlees in een diepe schaal en giet de marinade er bij.
    Laat minimaal 2 dagen marineren, liefst 3 dagen.

    Op de dag van bereiding haal je het vlees uit de marinade en dept het goed droog. Doe 4 eetlepels olie (b.v. raapzaadolie) en 2 eetlepels vloeibare bak en braad in de pan en laat op de juiste temperatuur komen.
    Bak het vlees rondom licht bruin en neem het uit de pan.
    Doe nu de gezeefde marinade in de pan en breng dit aan de kook.
    Voeg de verbrokkelde ontbijtkoek toe, evenals de appel/perenstroop.
    Even proeven, eventueel iets suiker toevoegen.
    Doe het vlees terug in de pan, en laat +/- 90- 100 minuten zachtjes stoven.
    Neem het vlees uit de pan, en laat het vocht inkoken tot de juiste dikte.
    Snij het vlees in niet te dunne plakken en serveer het eens, zoals ze in het Rijnland doen, met lekkere aardappelpuree en appelmoes. Als groente smaken hier spruitjes en sperzieboontjes erg lekker bij.
    Met frietjes is natuurlijk ook heel erg lekker.

 3. Cheese and Chinese says

  Zo lekker! Wij hebben laatst op een foodfestival ook zo’n patatje stoofvlees gegeten, en daar zat een hele lekkere frisse coleslaw op, zo lekker! Misschien een ideetje.

  • Brenda Kookt says

   Leuke tip! Voor mij hoeft er geen groenten bij als ik een patatje eet, maar wie weet waag ik me er eens aan :)

 4. Jo says

  Hoi, dit lijkt me super lekker, maar is er ook iets ter vervanging van het bier?

  • Brenda Kookt says

   Je kunt ook rode wijn gebruiken. En als je liever niet met alcohol kookt kun je ook voor een goede bouillon gaat. Al beïnvloed dit te smaak natuurlijk wel.

 5. Arja says

  Het water loopt me in de mond, wij zijn gek op stoofvlees en patat :D

 6. Marga says

  Hoi Brenda,

  Wat voor rundvlees gebruik je dan? Sucadelappen? Uit ervaring weet ik inmiddels dat dat voor “gewone” sudderlapjes nogal een verschil maakt qua zachtheid, is dit ook zo met je recept voor stoofvlees?

  • Brenda Kookt says

   Hi Marga, in dit geval heb ik riblappen gebruikt. Ik had nu magere riblappen, ik hou niet zo van de spekrandjes. Maar je kunt ook gewone riblappen gebruiken.

 7. Theresa says

  We hebben het gerecht gemaakt en het was echt heerlijk. We hebben, zoals Pascal schreef, het vlees ongeveer 18 uur gemarineerd in bier, azijn, laurier en kruidnagelen. Dit gerecht gaan we zeker vaker maken! Dankjewel voor het recept!!

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Theresa. Ik ben nu wel erg benieuwd geworden naar hoe mals het vlees is nadat het zolang gemarineerd is. Patatje stoofvlees moet hier dus ook snel weer op het menu :)

   • Hans says

    wat is het verhaal dan mensen ik heb geleerd dat je er een plakje peperkoek er door moet dan bind het stoofvlees goed en dan heeft het een ander karakter kwa smaak op z’n Limburgs als ik het goed heb mee gekregen

    • Brenda Kookt says

     Dat doe ik inderdaad ook wel eens, ontbijtkoek toevoegen. Hier gaat de saus ook lekker van binden

 8. Conja says

  33 ml of cl bij bier??? een heel flesje is cl….

 9. manon says

  Wow wat was dit ontzettend lekker! Echt heerlijk gegeten. Eerst het vlees de hele nacht laten marineren in het bier met azijn, kruidnagel en laurier.
  En daarna heeft het de hele dag op een heel laag vuurtje gestaan.

  Lekker met Belgische frieten erbij (uit de oven) en een zelfgemaakte coleslaw. We hebben gesmuld!

 10. Esther says

  ik ga dit morgen maken ? snij jij het vlees in stukjes voor je het bakt? of laat je het heel..heb een enorme lap namelijk.

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk (en lekker!) Esther, ik zou het in grove stukken snijden.

   • Esther says

    heb ik gedaan inderdaad…het was heerlijk..ik ga het zeker nog eens maken.

 11. Ana says

  Hi Brenda, recept twee weken geleden geprobeerd en het was heerlijk. Ik wil het vanavond ook maken maar vroeg me af in hoeverre de smaak veranderd als je wijn gebruikt ipv bier? En hoeveel wijn moet je dan gebruiken?

  Groetjes
  Ana

  • Brenda Kookt says

   Hi Ana, in dat geval zou ik rode wijn gebruiken. De smaak wordt hierdoor nog iets voller en donkerder.

 12. Maike - Kook Gewoon says

  Hoi Brenda, zo leuk om te lezen dat iedereen stoofvlees net weer wat anders klaar maakt! Ik ben er ook dol op (op friet wat minder) en eet het graag met brood of door de pasta. Afgelopen weekend maakte ik het met ras el hanout kruiden ook erg lekker! Groetjes Maike

 13. Wendy says

  Het was echt heerlijk!!!! Jammer dat ik geen foto in de reactie kan plaatsen van mijn resultaat, maar heb alles precies zo gedaan zoals beschreven en het was echt bijzonder lekker! Als bier heb ik trouwens trappisten gebruikt, in de winkel was zoveel keus, maar deze keus was echt top! Ik ga zeker meer gerechten maken op advies van jou!?

 14. Yolanda says

  Mag ik aannemen dat je 33 cl bedoelt? 33 ml is wel heel weinig.

  Groetjes Yolanda

 15. Wil van der Griend says

  Wat betreft het vlees van Patatje Stoofvlees. Hiervoor heb je rundvlees nodig. Wat voor rundvlees raadt je aan? Dikke rib of sucadelappen. Of juist mager rundvlees?

  • Brenda Kookt says

   Ik ben in dit geval voor riblappen gegaan, maar het is geen probleem om sucadelappen te nemen.

 16. Myrthe says

  Moet de kruidnagel er ook uit gehaald worden aan het eind?
  Ben benieuwd naar het resultaat: het staat lekker te stoven in ieder geval.

  • Brenda Kookt says

   Ja dat is wel een goede, als je hem kunt vinden.. (heb ik nog weleens moeite mee ;))

 17. Faemke says

  Dit stoofvlees was werkelijk niet te versmaden!!! Ook de kinderen zaten te smullen, alles ging schoon op… Ik dacht dat je het vlees altijd eerst door de bloem moest halen om een gebonden saus te krijgen, maar dat was nu helemaal niet nodig. Echt een aanrader, dit recept.

 18. Jane says

  Hallo :),

  Ik wil dit recept morgen gaan halen. Welk bruin bier gebruik je in dit recept en welke mosterd?

  Groetjes Jane

  • Brenda Kookt says

   Ik heb dijon mosterd gebruikt, en een donker biertje zoals Hertog Jan Karakter.

 19. Tris says

  Hoi Brenda,
  In hoeverre heb je inmiddels het marineren en 2 nachten in zuur laten staan? Ben benieuwd naar je ervaring en mening erover m.b.t de structuur van het vlees.
  Zag dat je het ging proberen maar zag nog geen reactie erover.

 20. Martijn says

  De koude maanden zijn weer in aantocht. Een tijd om weer heerlijk in de keuken te gaan koken en dit gerecht gaan we zeker proberen. Hier in het noorden des lands niet zo heel bekend maar o zo lekker. Zal het ook smaken met zoete aardappel friet om is dat geen ideale smaak combi