Zuurkool ovenschotel

Ovenschotel zuurkool

Recepten voor ovenschotels kun je niet genoeg hebben, daarom deel ik er vandaag weer eentje. Een zuurkool ovenschotel!

Vandaag deel ik een van mijn favoriete ovenschotels, de zuurkool ovenschotel. Een schotel die hier regelmatig op tafel staat. Lekkere zachte aardappelpuree met de zure kool, frisse blokjes ananas, rookworst, gehakt én krokant spek. Terwijl ik dit type loopt het water met in de mond, het is zoo lekker!

Het recept voor mijn zuurkool ovenschotel is niet mega origineel, ik denk dat meerdere mensen de schotel op deze manier maken. Omdat ik hem heel vaak eet vind ik dat hij thuis hoort op Brenda Kookt. Dit recept is een variatie op de zuurkool schotel die mijn moeder vroeger (en nog steeds) altijd maakte, het enige dat ik toevoeg is rookworst.

Dit recept is lekker makkelijk en het handige is dat je deze schotel heel goed van te voren kunt klaarmaken. Zet hem in de koelkast en als je aan eten toe bent schuif je hem zo in de oven. Ideaal na een drukke dag werken of als je geen zin hebt om eind in de middag te koken.

Zuurkoolschotel

Zuurkool ovenschotel

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4-5 personen:

 • 600 gram aardappelpuree (neem bijvoorbeeld dit basisrecept)
 • 300 gram gehakt
 • 1 ui
 • 500 gram zuurkool
 • 4 schijven ananas
 • 1 rookworst
 • 8 plakken ontbijtspek
 • 30 gram boter
 • paneermeel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Rul het gehakt in een koekenpan met olijfolie aan. Snijd de ui in grove ringen en bak dit even mee met het gehakt.

Knijp de zuurkool uit zodat het overtollige vocht er uit is. Snijd de ananas in blokjes en de rookworst in plakjes.

Vet een ovenschaal in verdeel over de bodem 4 plakjes ontbijtspek. Verdeel hierover het gehaktmengsel en vervolgens een laag zuurkool. Verdeel daarover de ananasblokjes en de rookworst. Bedek dit met een laag aardappelpuree. Beleg de ovenschotel met de overgebleven plakjes ontbijtspek en blokjes boter. Bestrooi de schotel met paneermeel.

Verwarm de zuurkool ovenschotel 30 minuten in de oven.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marlotte says

  Oh heerlijk die ovenschotels. Lekker makkelijk en snel! Klinkt lekker met de ananas erbij!

 2. Heike. says

  Goedemorgen Brenda.

  Dat ziet er heerlijk uit en ga ik zeker maken.
  Ik maak de zuurkoolschotel vaak met een pak klaar.
  Maar als ik het zo lees dan is deze makkelijk te maken en ook nog lekkerder.
  Wens je een fijne maandag en geniet met de kleine meid van deze dag.

  Groetjes Heike.

  • Brenda Kookt says

   Zeker weten, ik raad hem je van harte aan. Dank je wel, dat gaan we lekker doen. Ik wens je ook een fijne (koude) maandag toe

   • Heike. says

    Heb de zuurkoolschotel gegeten op die dag en inderdaad was heerlijk …. Dankjewel voor je recept Brenda want die ga ik zeker vaker maken.

 3. Tineke van Meeuwen says

  Hoi Brenda… Ik heb pas geleden jouw site ontdekt met een heerlijk rode kool ovenschotel en draadjesvlees… en nog een paar recepten met tips! Erg leuk, en ook de zuurkookschotel weer …. TOP!!! Dankjewel ?

 4. kim says

  Hoi Brenda,
  Misschien een stomme vraag, maar kan je de zuurkool er rauw in doen? Of moet je deze eerst koken?

 5. Cornelieke says

  Ziet er lekker uit en lijkt iets op mijn variant. Ik bak eerst uien met nasivlees met flink wat paprikapoeder en doe daar de zuurkool bij. Dat laat ik een tijd zachter worden op een laag vuur met een paar lepels ananassap er bij. Als het vlees zacht is en gaar (duurt wel even) dan doe ik de ananas erbij. Dit mengsel doe ik in een ovenschaal en daarboven op verdeel ik de puree. Even in de oven totdat de puree mooi gekleurd is en dan smikkelen maar!
  Ik ga jouw recept ook gauw een keer maken. Lijkt me heerlijk!

 6. Heidi says

  Hoi Brenda,

  Ik heb nu jouw zuurkoolschotel in de oven staan maar ik vroeg me af wat voor rookworst jij gebruikt. Ik had er een bij de slager gehaald maar die was niet erg makkelijk te snijden en zag er in plakjes ook niet echt smakelijk uit. Die van jou lijkt meer op een Unox worst oid?

  Groetjes Heidi

  • Brenda Kookt says

   Hi Heidi, ik ben niet echt honkvast als het op rookworst aankomt. Soms neem ik hem bij de slager mee, uit het koelvak van de supermarkt of een van Unox. Mijn ervaring is ook dat de worsten van de slager soms minder gemakkelijk in plakjes te snijden zijn.

 7. Ellen says

  M jammie!! Wij maken hem al jaren precies hetzelfde, alleen kruiden wij het gehakt met shoarma kruiden. Wij vinden dat de schotel dan nét wat meer smaak heeft!

 8. Nicolien says

  Hallo. Vanavond heb ik de ovenschotel klaargemaakt. Eerlijk gezegd vond ik het geheel nogal droog. Wat zou ik verkeerd hebben gedaan? Ik heb precies de aanwijzingen opgevolgd. De oven heb ik op hete lucht gezet en 180 gr. Grt. Nicolien

  • Brenda Kookt says

   Hi Nicolien, in dat geval zou je de puree iets romiger kunnen maken. Ik vind het ook altijd lekker om deze schotel met een jus te serveren.

 9. Mieke says

  lekkere zuurkool ovenschoten met annanas en gehakt

 10. Nanda says

  Hoi Brenda, je zuurkoolschotel was een groot succes bij mijn vrienden. Samen met een makkelijk kipshoarma gerecht ernaast, ideaal als buffetje. Lekker op de bank zitten smikkelen en tegelijkertijd wie is de Mol gekeken ? Sommigen hebben zelfs 3 keer opgeschept. Ik vond zelf wel dat de ontbijtspek aan de onderkant een beetje te nat was en aan de bovenkant een beetje te gaar. Wellicht als vervanging volgende keer zuurkoolspekjes?

  • Brenda Kookt says

   Wat lekker! Je zou zuurkoolspekjes kunnen toevoegen. Zelf vind ik de knapperige spek bovenop de schotel juist het aller lekkerste.

 11. Petri says

  Ik doe op de puree meestal geraspte kaas in plaats van paneermeel
  Heeeeeerlijk

 12. Annemei Pattje says

  Hij staat in de oven. 4 jarige tijdens het maken: oh mama er zit gewoon alles in wat ik lekker vind. Wat lief..
  ik ben benieuwd of hij nu wel eens zijn bordje leeg eet. 🤞🏻

 13. Alberdien zandbergen says

  Recept was verrassend lekker, vind ik en de 4 mee eters. Ook in de zomer. Zou zelf nooit ontbijtkoek bedenken. Heb de gehakt vervangen voor spekjes en de rookworst door runderworstjes. En dubbel zuurkool. (Meer groente en geen varkensvlees)
  Wij waren er heel blij mee

  • Saskia says

   Heb net deze schotel gemaakt. Nog een kleine variatie. Het gehakt gekruid met curry madras van Jonnie Boer. En de puree van tweederde aardappelen en 1/3 knolselderij. Ook heerlijk.
   Overigens de reactie van alberdien was bijzonder. Zij heeft ontbijtspek voor ontbijtkoek gelezen. Volgens haar reactie is dat ook lekker.