Champignonsaus

ChampignonsausBij een goed stuk vlees mag tijdens het kerstdiner een lekkere saus niet ontbreken. Vandaag geef ik je het recept van een van mijn favorieten, mijn champignonsaus.

Als ik in een restaurant bij het hoofdgerecht kan kiezen voor een saus dan ga ik vaak voor champignonnensaus. Als de saus goed op smaak is kan het eigenlijk niet missen. En ik zeg je, deze zelfgemaakte saus is veel lekkerder dan die uit een pakje. Ideaal voor bij het kerstdiner.

Met deze saus kun je veel kanten op. Het is altijd goed, bijna iedereen vind het lekker. En het fijne is ook dat een goede champignonsaus past bij veel verschillende gerechten. Zo is deze lekker bij een schnitzel (zoals ik hem hier op de foto heb gezet), maar ook bij een stukje varkenshaas (zoals bij dit recept), biefstuk of ossenhaas.

 

Vlees met champignonsaus

 

Champignonsaus

Champignonsaus

Bereidingstijd: 30 minutes

Champignonsaus

Ingrediënten:

  • 400 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 125 ml kalfsfond (of bouillon)
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • peper
  • verse peterselie voor de garnering

Bereiding:

  1. Snijd de champginons in plakjes, snipper de ui en pers de knoflook. Bak in een beetje olijfolie met boter de champignons en ui met knoflook even kort aan. Voeg de fond, slagroom en worcestersaus toe en laat dit 20 minuten mee sudderen.
  2. Breng de champignonsaus op smaak met peper en fijngesneden verse peterselie.
https://www.brendakookt.nl/2015/12/22/champignonsaus/

Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Oh yummie, deze saus klinkt goed! Ben heel benieuwd naar jouw variant!

  2. Tanja says

    Dit is ook een van mijn favoriete sausen. Ik ben sowieso een sausenmens :-) Je noemt slagroom in je recept, mag dat ook slagroom uit een spuitbus zijn? Die heb ik altijd in huis, een bekertje slagroom niet.
    Je foto ziet er weer zo lekker uit dat het water me in de mond loopt :-)

    • Brenda Kookt says

      In dit geval kun je geen geklopt slagroom gebruiken, en ook een slagroom uit een spuitbus. Je kunt de slagroom wel vervangen door bijvoorbeeld kookroom.

  3. will janssen says

    Brenda,

    Is de saus ook in te vriezen ?

  4. Marga says

    Hallo Brenda

    Ik heb je champignonsaus gemaakt, in èèn woord, HEERLIJK.

  5. Fienie says

    lijkt me heerlijk. Ik wil je champignonsaus morgen maken voor het kerstdiner maar de kalfsfond is nergens te verkrijgen. Door welke bouillon kan ik dit evt. vervangen?

    • Brenda Kookt says

      Wat vervelend Fienie, je kunt in dat geval het beste runderbouillon gebruiken.

  6. Ina Kamp says

    Hallo Brenda, vanavond voor het eerst deze champignonsaus gemaakt.
    We aten varkenshaas.
    De smaak was heerlijk maar de saus bleef erg dun.

    Op de foto zie ik alleen de champignons terug.😀
    Is dat dan eigenlijk de bedoeling? Of kun je ook een allesbinder toevoegen?

    Groetjes, Ina